Geçici Kimlik Belgesi Nedir? Nasıl Çıkarılır?

Geçici Kimli Belgesi” nüfus cüzdanını kaybedenlere, kimliği zarar görenlere, doğum kaydı yapılan çocuklara, yeniden çipli kimlik için başvuruda bulunanlara ve kimliğin tahrip olması durumlarında kişinin yeni kimliğinin adresine gönderilinceye kadar kullanabileceği geçici belgedir. Bu süreçler içerisinde kişinin kimliksiz kalmaması için verilmektedir. “Geçici Kimlik Belgesi” nüfus müdürlükleri tarafından düzenlenen kimlik yerine geçen bir belgedir.

Geçici Kimlik Belgesi Nedir?

Önceleri nüfus cüzdanı başvurunda bulunulduktan kısa bir süre sonra kimlik alınabilmekteydi. Yeni uygulama ile nüfus cüdanı yenilemek ve ya yeniden çıkarmak isteyen kişilerin 10-15 gün beklemeleri gerekmektedir. Kişinin adresine gönderilen yeni kimlik belgesini kişi ancak 10 -15 gün sonra alabilmektedir. Kimlik belgesi kaybolanların ya da yeni kimlik kartı çıkarmak isteyenlerin, başvuru yaptıktan sonra yeni kimlik belgeleri gelinceye kadar bir sorun yaşamamaları için geçici kimlik belgesi almaları gerekmektedir.

Geçici Kimlik Belgesi Nereden Alınmaktadır?

Geçici kimlik belgesini kişi T.C. Kimlik Kartı almak için başvuru yapacağı İlçe Müdürlüğünden alabilmektedir. Bu belge her nüfus müdürlüğünden verilmemektedir. Kişi geçici kimlik belgesine ihtiyacı olduğunu (çalıntı, kayıp, tahrip olmuş nüfus cüzdanı) belirtmezse geçici kimlik belgesi alamayabilmektedir. Bu belge yalnızca yeni kimlik başvurusunda bulunulan nüfus müdürlüğünden alınabilmektedir. Dolayısıyla kişinin almış olduğu geçici belge hakkında bir başka nüfus müdürlüğüne giderek işlem yaptırması söz konusu değildir.

Geçici Kimlik Belgesi Nerelerde Kullanılmaktadır?

geçici kimlik nasıl çıkarılır
geçici kimlik nasıl çıkarılır

Geçici Kimlik Belgesi” SGK, Hastane ve bankalar, Tapu gibi resmi işlemlerin yapıldığı tüm devlet dairelerinde kullanılabilmektedir. Genellikle nüfus cüzdanlarının güncel olmasını isteyen Tapu ve Emniyet Müdürlükleri kişilerden bu belgeyi isteyerek işlemlerini gerçekleştirmektedirler. Fakat şu da unutulmamalıdır ki, kimlik yerine geçen bu belge nüfus cüzdanının tahrip veya kayıp olması durumlarında ancak kişiye verilmektedir. Bu belgenin alınabilmesi için ise, yeniden kimlik kartı başvurusunda bulunulmuş olması gerekmektedir.

Geçici Kimlik Belgesi Nasıl Sorgulanır?

E-Devlet üzerinden gerçekleştirilen geçici kimlik belgesi sorgulama işlemi internet bulunan her bilgisayardan yapılabilmektedir. Bu işlem ile alınan geçici kimlik belgesi kaybedilirse, buradan sorgulanabilmektedir. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle kişinin sisteme giriş yapması gerekmektedir. Sorgulama işlemine daha kolay bir yoldan ulaşabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/nvi-gecici-kimlik-belgesi-sorgulama adresine gidilmesi yeterli olacaktır. Bu işlem sonrasında açılan sayfadan kimlik doğrulaması yapılarak sisteme giriş sağlanabilmektedir. Giriş işlemi gerçekleştikten sonra ekrana gelen sayfa üzerinde bulunan “ Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum” yazısının sol kısmındaki kutucuk işaretlenerek alt kısımda yer alan “ Devam Et” butonuna tıklanmaktadır. Bunun sonrasında kişinin nüfusa kayıtlı olduğu bilgiler gelecektir.

Buraya gelen bilgiler güncellenmemiş ise profil sayfasından bilgiler yenilenerek güncellenebilmektedir. Eğer nüfus bilgileri doğru ise “Sorgula” bölümünden geçici kimlik belgesi sorgulanabilmektedir. Eğer kişinin geçici kimlik belgesi için başvurusu bulunmuyorsa “ Geçici kimlik almak için kimlik kartı kaydı bulunamadı” yazısı çıkmaktadır. Eğer kişinin kimlik belgesi başvurusu bulunuyorsa kişi geçici kimlik belgesinde yer alan bilgilerini görüntüleyerek bu belgenin bir çıktısını alabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı