Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Grip mevsimsel bir hastalıktır ve bu hastalık her geçen zaman daha da artarak insanlara bulaşma yolları bulmaktadır. Virüs kaynaklı olan grip hastalığına yakalanma oranı her yıl artan virüs sayısı ve çeşidi nedeni ile neredeyse her birey için % 100 oranındadır. Bu açıdan ele aldığımızda gribe karşı en iyi korunma yöntemi ise bağışıklık sisteminin daha güçlü hale gelmesini sağlamaktır. Grip aşısı ile bağışıklık sistemi virüslere karşı daha da güçlenerek mevsimi hastalığa yakalanmadan geçirme imkânı yakalanmaktadır. Grip aşısı ile vücutta antikorlar oluşmakta ve virüs ile savaşmaktadır.Şimdi sizlere merak ettiğiniz sorunun cevabını vereceğiz grip aşısı ne zaman yapılır.
Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Grip aşısı mevsimsel bir hastalık olduğu için ve ülkemizin kuzey yarım kürede yer alması nedeni ile virüsün en yoğun olacağı dönem öncesi yani Eylül ayının ikinci yarısı ile Ekim ayının ilk yarısı arasında yapılmalıdır. Bu 15 Eylül – 15 Ekim arası olarak tabir edilen süredir. Zira bu hastalığın bizim bulunduğumuz coğrafyada Aralık – Mart ayları içerisinde insanlara virüs bulaşmaktadır. Salgından aylar önce bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi amacı ile erken aşı uygulaması yer almaktadır. Grip aşısı vücutta virüsler ile savaşacak antikor üretimini yaklaşık 12 – 15 gün içerisinde üretmektedir. Bu aşı sonrası 12 günden sonra aşının vücuda etki edeceği anlamına gelmektedir. Bu açıdan güney yarım küreye nazaran bu bölgemizde grip aşısı daha erken yapılmakta ve vücut direnci virüslere karşı daha erken hazırlanmaktadır.
Grip Aşısı Nasıl Yapılır?
Grip aşısı yaptırmalı mıyım diyorsanız, grip ve grip aşısı hakkında biraz bilgi verelim. Öncelikle grip aşısı önceden yaptırılmalıdır. Grip hastalığına yakalandıktan sonra grip aşısı olunmaz zira bu aşı önleyici görevi görmektedir.
Grip Aşısı Yüzde Yüz Koruma Sağlar Mı?
Aşının tam olarak koruduğunu söylemek imkânsızdır ancak % 70 oranında yetişkinlerden ve % 58 oranında yaşlılarda olumlu etkiler sağladığı gözlemlenmiştir. Grip aşısı her yıl yenilenmelidir zira eski aşılar o yıl ki virüsler için hazırlanmış olup her yıl daha farklı ve fazla virüs hayatımızda yer edinmektedir. Grip virüsü de her yıl değiştiğinden o yılki grip virüsüne göre hazırlanmış aşıların yaptırılması maksimum koruma sağlayacaktır.
- Grip aşısı erişkin bireylerin omuz kasına veya derinin alt kısmına uygulanır. Damar içine asla grip aşısı enjekte edilmez.
- Grip aşısı özellikle 2 yaş altında ki bebekler için grip aşısı bacak kaslarının içine uygulanmaktadır.
Grip Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?
Grip aşısının lokal veya genel yan etkileri bulunmakta olup bu bireylerin fiziksel durumuna ve sağlık dirençlerine bağlı olarak değişir.
- Grip aşısı oluna yer de ağrılar, sertlik ve şişlikler, morarma ve kızarıklıklar meydana gelebilmektedir. Bu geçici bir durum olup endişe etmeye gerek yoktur. Bu tip komplikasyonlar oluştuğunda pamuğa kolonya dökülerek bölgeye bası uygulanabilmektedir.
- Grip aşısı olduktan sonra 24 – 48 saat çerisinde ateşlenme olabilir, bunun yanı sıra geniş ağrılar, yorgunluk belirtiler, terleme sorunu gibi yan etkileri oluşabilir. Bu birkaç gün içinde düzelecek hafif vakalardır. Bu tip durumlarda aşırı rahatsızlık var ise paracetamol kullanılabilir.
- Grip aşısına duyarlılık problemi olan insanlar grip aşısı olmamalıdır. Ayrıca çok nadir de olsa grip aşısı nörolojik problemleri olan bazı hastaların provoke olmasını sağlayabilir.
65 yaş ve üzeri bireylerin grip aşısı olmaması gerekir, ayrıca kronik rahatsızlığı bulunanlar, bağışıklık sistemi zayıf olan hasta ve çocuklar ile huzur evinde yaşayanların grip aşısı olmaması önerilmektedir.
Grip aşısı herhangi bir ilaç ile etkileşim yapmaz ancak hepatit ve HİV testleri sırasında yanıltıcı sonuçları verebilmektedir.
Not;
Yumurta alerjisi olan bireyler, enjeksiyona karşı alerji duyan insanlar, ateşli hastalığa yakalanan çocuklar, 120 günün altında olan hamile bayanlar, 180 gününü doldurmayan bebekler grip aşısı olmamalıdır.