Grip Kaç Günde Geçer?

Grip her sene Dünya genelinde 500 milyon insanı etkisine alan bir virüsün sebep olduğu bulaşıcı bir üst solunum yolu enfeksiyonu hastalığıdır.  Bulaşıcılık seviyesi çok yüksek olan grip için her sene uzmanlar, hekimler uyarılarda bulunsa da maalesef milyonlarca insan bulaşma yolu ile grip hastalığını kapmaktadır.

Özellikle kış mevsiminde okullar, toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri gibi yerlerde bu hastalığı kapma ihtimalimiz bulunmaktadır. Zira bulaşıcı olan bu hastalık, çevremizdeki insanlardan kolaylıkla geçebilmektedir. Toplu yaşam alanları da bu nedenle risk oluşturmaktadır.

Grip virüsü şekil değiştiren bir virüs türü olduğundan her sene tekrardan gribe yakalanabiliriz. Virüs şekil değiştirdiği için vücudun bağışıklılık kazandığı grip artık kaybolmuştur.

Grip belirli yaş grupları için büyük tehdit oluşturmaktadır. Grip genel olarak 2 yaşın altındaki çocuklar, 65 yaşın üstündeki kişiler ve hamile bayanlar için büyük risk oluşturur. Bu yaş gruplarından daha dikkat edilmesi gereken bir hastalık olan grip insanları vahim sonuçlara götürebilmektedir.

Gribin Belirtileri

Grip hastalığı ile karşılaşabileceğiniz birçok belirti olmakla beraber en çok ortaya çıkan belirtileri şunlardır:

  1. Burunda akıntı,
  2. Ağrı: Özellikle baş, kas ve eklem ağrısı olarak kendini gösterir,
  3. Halsizlik
  4. Bitkinlik
  5. Ani ateş,
  6. Titreme
  7. Kuru öksürük

UYARI: Grip ve soğuk algınlığı farklı hastalıklardır. Bu iki hastalığı aynı hastalık değildir.

Grip Nasıl Daha Çabuk Geçer

Grip Kaç Günde Geçer?Grip hastalığından korunmanın en doğru ve en güzel yolu sağlıklı beslenmek ve grip kişilerin bulunduğu ortamlardan uzak durmaktır. Ama gribe yakalandıysanız maalesef bunun hemen bir çözümü yoktur. Yani baş ağrısından hastaneye gittiğiniz zaman bir ilaç ile yarım saat içinde baş ağrınızı geçirebilirler. Ama gripte tedavi iyileşme sürecini kısaltmak ve ortaya çıkan semptomların etkisini azaltmak için yapılır. Grip kaç günde geçer bu yapacaklarınız bu sorunun cevabını belirleyecektir. Peki grip için ne gibi önlemler alabiliriz, gribe yakalandıktan sonra nelere dikkat etmeliyiz?

  1. Grip hastalığını kapmış biri gördüğünüz zaman uzak durmalısınız,
  2. Sık sık elinizi yıkamalısınız,
  3. Stres gribi tetikleyen diğer bir etmendir, stresten uzak durmanız gribe karşı size bir kalkan olacaktır,
  4. Başkasının eşyalarını kullanmamalısınız, öğrenci iseniz okulda arkadaşlarınızın kalemini kullanmayınız ya da aynı evde yaşadığınız kişilerin havlusunu kullanmayınız,
  5. Sağlıklı ve düzenli beslenmelisiniz,
  6. Uyku düzenini bozmayınız, yeteri kadar uyuyunuz. Çünkü uykusuz kalan bünye zayıf düşer ve grip virüsünün en çabuk yerleştiği bünyelerden birisi zayıf düşmüş bünyelerdir.
  7. Bol bol c vitamini almalısınız. (Kuşburnu, portakal, kivi, çilek, greyfurt…)
  8. Aşırı sıcaklardan kaçınmalısınız.
  9. Gribe yakalandıysanız bol bol dinlenmelisiniz.

Grip Kaç Günde Geçer?

Grip yukarıda yazdığımız gibi diğer birçok hastalık gibi 1-2 saatte geçen bir hastalık değildir.

Grip doktor kontrolünde ortalama 7-10 gün içinde geçer.

Ama gribin en kötü dönemi dikkat edilir 3-4 günde atlatılır. Yani 3-4 günde ağrılar, bitkinlik, halsizlik gibi belirtiler azalabilir. Ama hastalığın tamamen vücuttan atılması 7-10 günü bulabilir.

Yukarıdaki uyarılara dikkat etmezseniz hastalığın geçme süresi daha da uzun olabilir. Eğer doktor kontrolünde mücadele ederseniz hastalığı birkaç gün daha erken atlatabilirsiniz.

Grip Mikrobu Ne Kadar Yaşar?

Grip mikrobu ne kadar yaşar sorusunun cevabı ise genel olarak vücutta 2-4 saat arasıdır. Örneğin gribe yakalanmış biri öksürdüğünde veya tokalaştığınızda elinize bulaşan grip virüsü ortalama 2-4 saat canlı kalmaktadır. Bu da elinizi ağzınıza, burnunuza götürmeniz durumunda bulaşma ihtimalini meydana getirir. Ayrıca cansız olan bölgelerde çarşaflarda, koltuklarda ortamın güneş alıp almamasına, sıcaklığına ve havalandırılıp havalandırılmamasına göre bu 2-4 saatlik süreç daha da uzayabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı