Günde Kaç Litre Su İçmeli?

Günde Kaç Litre Su İçmeli?

Günde En Az Kaç Litre Su Tüketmeliyiz ?

Günde kaç litre su içmeli, bu konuda herkesin bir fikri bulunmaktadır, her birey doktordur adeta, ancak bu sorunun cevabı oldukça farklıdır. Şöyle ki bir bireyin su içme miktarı o bireyin kilosu, boyu, yaşı, iç organlarının yapısı gibi parametrelere bağlıdır. Yani her birey aynı miktarda bir günde şu kadar litre su tüketmelidir anlamı çıkarmak mümkün değildir. Bir insanın bir günde tüketmesi gereken su miktarını bilimsel yöntemler ile hesap etmeniz gerekir. Bu standart bir formül olmasa da örneğin yetişkin bireylerde bir günde vücut ağırlığının 0.03 katı kadar su tüketimi gereklidir.

Yani 70 kilo bir insan bir günde 2,1 litre su tüketmelidir.

Yetişkinler için; Kilo * 0.03 = Bir insanın tüketmesi gereken su miktarı. Böbrek problemi olanlar  hariç.

Kimler Daha Fazla Su Tüketmelidir?

Böbrek hastalığı olanlar. Ancak böbrek hastalığı ile ilgili yanlış bir yönlendirme yapmış olmayalım. Daha fazla su tüketmesi gereken böbrek rahatsızlıkları; böbreklerinden taş veya kum dökenlerin daha fazla su tüketmesi gereklidir. Ancak böbrek yetmezliği olan diyaliz hastalarında ise durum tam tersinedir. Vücut alınan sıvıları atamadığı için fazla su tüketimi sorunlara yol açabilmektedir.

Diyet yapanlar zayıflamak isteyenler ve cildinde aşırı yağlanma olanlar daha fazla su tüketmelidir. Su, tokluk hissi vereceğinden yeme isteğini azaltacaktır. Bu nedenle diyet yaparak zayıflamak isteyenlerin daha fazla su tüketmesi gerekmektedir.

Sporcular, yazın sıcaklığın 28 derecenin üstünde olduğu kentlerde yaşayanlar çok daha fazla su tüketmelidir.

Hamile bayanlar, idrar yolu sorunu olanlar ve toksinleri vücutlarından atmak isteyenler çok fazla su tüketimi gerçekleştirmektedir.

İshal olanlar, grip olanlar daha fazla su tüketmelidir. Zira bu tip rahatsızlıklarda genellikle vücut daha fazla ihtiyaç duyar. Terleme yoluyla sürekli sıvı kaybı olacağından bol su içilmelidir.

Suyun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Su insanoğlunun vücudunda % 60 oranında bulunan sıvının bir parçasıdır. Toksinleri dışarı atan, organların daha sağlıklı çalışmasını sağlayan ve vücuda enerji veren bir ihtiyaçtır. Zira su eksikliği vücutta dehidrasyon yanı halsizlik ve enerjinin yok olmasına neden olur. Ayrıca uzun süre su içilmemesi durumunda baş ağrısı gibi etkiler görülebilir. Bunun yanında uzmanlar yatmadan önce su içilmesinin kalp krizi riskini azalttığını belirtmektedir.

Su tüketiminde yerine koyma yaklaşımı;

Bir gün içinde bir yetişkin birey 1,5 litre oranında idrarı vücuttan dışarıya atar. Bu da vücudun en az 1,5 litre vücuda sıvı alması ihtiyacını ortaya koyar. Her ne kadar bazı yiyecekler de sıvı olsa da 1,5 litre den az su tüketilmemesi oldukça önemlidir.

Su ihtiyacını etkileyen faktörler nelerdir=Günde Kaç Litre Su İçmeli?

Egzersiz yapan insanların normal insanlara göre en az 1 Litre daha fazla su tüketilmesi önerilir.

Çevre faktörleri son derece önemlidir. Örneğin aşırı sıcaklık nedeni ile yaşanan su kaybını telafi için daha fazla su tüketimi oldukça önemlidir.

Hastalık ve sağlık koşulları su ihtiyacını etkileyen faktörlerdir. Böbrek ve sindirim problemi yaşayan hastalar, diyet programı yapan obezite hastaları mutlaka çok daha fazla su tüketmelidir.

Bir anne ve anne adayının gebelik ve emzirme döneminde çok daha fazla süt emzirmesi gereklidir. Böylelikle süt ihtiyacının karşılanmasında anneye faydalı olacaktır.

Vücut için diğer su kaynakları nelerdir?

Özellikle sebze ve meyvelerde su oranı oldukça fazladır. Domates, salatalık marul, karpuz, kavun ve elma su oranı açısından vücudu oldukça besleyici özelliğe sahiptir. Posası ile birlikte tüketilmesi sağlık açısından daha faydalıdır. Mevsimine göre bir meyve veya sebze seçimi yapılabilir.

Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır? 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı