2020 K1 Yetki Belgesi Kaç Günde Alınır?

Ticari amaç ile yurt içi eşya taşımacılığı yapmak amacı ile alınan K1 yetki belgesi gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilir. Bu kişiler başvuru yaparken bazı şartları taşımaları gereklidir.

K1 Belgesini Kimler Hangi Şartlarda Alabilir?

Şirket sahibi şahıslar kendi araçları ile nakliye işi yapıyor ise bu belgeyi almalıdır.

– K1 belgesine eklenen tüm araçların kullanım amacı Ticari Yük Nakli olur.

– Belge sahibi sadece üzerine kayıtlı araçları ekleyebilir. Özmal araçlar bu kapsamdadır.

Şirketlerin Taşıması Gereken Şartlar

20 yaşından küçük birimlerin en az üç adet olarak azami yüklü ağırlık toplamı 110 ton olması gereklidir. Özellikle mesleki yeterlilik belgesi şartı aranıyor. Bu belgeye şirket sahibinin, ortaklarının ya da çalışanlarından birinin sahip olması yetiyor. Eğer mesleki yeterlilik belgesi bulunmuyor ise idari para cezası uygulanmaktadır.

Şahısların Taşıması Gereken Şartlar

Araçlarının 20 yaşından küçük olması gereklidir. Ağırlık toplamı ise toplam 30 ton olmalıdır. Asgari kapasiteye göre araç eklenebilir. Şahıslar için mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmıyor.

Kamyonet Sahibi Şirket ya da Şahısların Taşıması Gereken Şartlar

Bu kategorideki şahıslar yüzde 90 indirimli olarak bu belgeyi alabiliyor. Kamyonet cinsi araç eklenebilir. Ancak bu araçlar merkezin bulunduğu il sınırları içinde olmalıdır. Eğer merkez dışından taşımacılık yapıldığı tespit edilir ise ceza uygulanır.

Şirketler ve Şahısların Dikkat Etmesi Gerekenler

– Esnaf\ Ticaret odasına kayıt olmak

– Faaliyet belgesinde sermayenin en az 10000 TL olması

– Şirketlerde tüm müdür, ortak ve sahiplerinin adli sicil kaydı ibraz edilmesi

– Şahısların adli sicil kaydı ibraz edilmesi

– Yönetmelikte belirtilen suçlara ait kaydın bulunmaması

– Yetki belgesi alma şartlarından birinin yitirilmesi durumunda bu tarihten itibaren en az 90 gün içinde yeniden başvurulması

– Araçları kullanan şoförlere ait SRC ve psikoteknik belgelerinin olması gereklidir.

Geçerlik Tarihini Dolduran K Belgelerinde Yenileme İşlemleri

Geçerlilik tarihi 5 yıldır. Beş yılını dolduran K belgesi sahipleri tarihin bitiminden itibaren 60 gün öncesinden ücretli yenileme yapabilir. Geçerlilik tarihi bitiminden önce ya da geçerlilik tarihinden sonra 270 gün içinde yenileme talebinde bulunanlar belge ücretinin yüzde beşini öder. Geçerlilik tarihi bitiminden sonra 271. ve 540. günler arasından başvuru talebinde bulunanlar ise belge ücretinin yüzde 25’ini öder. Geçerlilik tarihi 541 gün geçtiğinde ise K belgesi tamamen iptal olur. Bu tarihleri geçirmeden K belgelerinin yenilenmesi gereklidir.

K1 Belgesi İçin Gereken Evraklar

– Oda kayıt sureti ve vergi levhası

– Adli sivil kayıt ve nüfus cüzdanı fotokopisi (şahıs firması ve şirket ortakları olmak ğüzere)

– Beyanname/ İmza Sirküleri

– Ticari sicil gazetesi aslı ya da onaylı sureti olabilir.

-Şirkete ait olduğunu gösteren tapu örneği ya da kira kontratı

– Taşıtların ruhsat fotokopileri de gereklidir.

K1 Belgesi Cezası

Eğer K1 yetki belgesi almadan faaliyette bulunmaya başlamış iseniz 4295 sayılı kanunun 26 sayılı a bendine göre cezai yaptırım uygulanır. Bu ceza 1434 TL idari para cezası olacaktır. Kaydı olmayan belge ile taşımacılık yapar iseniz de 715 TL para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

K1 Yetki Belgesi Yıllara Göre Ücretleri

K1 yetki belgesi ücreti yıllara göre değişir. Tüm evraklar tamamlandığında başvuruların sonuçlanması çok uzun bir zaman almaz. 2006 yılında 1300 lira olan ücret 2007 yılında 10780 olmuştur. 2008 yılında 11556 olan ücret 2009 yılında 12942 TL’ye ulaşır. 2018 yılına geldiğimizde ise 10000 lira olan K1 yetki belgesinin yanında toplam yüklü ağırlığı 3.5 ton altı olan araçlar 2500 lira öder ve her araç için taşıt kartı ücreti olarak 300 lira alınır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı