Hipertansiyon Yüksek Tansiyon Nedir Nedenleri Nelerdir

Hipertansiyon Yüksek Tansiyon Nedir Nedenleri Nelerdir, Öncelikle Mutlaka Evinizde Bir Adet Tansiyon Aleti Olsun. Her an kontrol edebilmek çok önemlidir.

Kalpten çıkan kan vücudumuzun her yerini dolaştıktan sonra kalbe geri döner. Kanın damarlar içinde ilerleyebilmesi kalbin pompa gücünden kaynaklanan basınç ile mümkün  olmaktadır. Damarlar içindeki kanın damar duvarına yaptığı basınca “kan basıncı” (tansiyon) adı verilir. Kan basıncı düzeyinde kalbin pompa gücü önemlidir ancak damarlar da bu basıncın ayarlanmasında rol oynar. Kalbin pompa gücü fazla olursa ya da damarların direnci fazla olursa kan basıncı yüksek olur, buna karşılık kalbin pompa gücü zayıflarsa veya damarların direnci düşerse kan basıncı da düşük olur. Kan basıncının düşük olması durumunda halsizlik, baş dönmesi gibi belirtiler olabilir. Ama daha sık olarak karşılaşılan durum kan basıncının yüksek olmasıdır (yüksek tansiyon hipertansiyon).

Tansiyon Nasıl Ölçülür

Kan basıncı yani tansiyon ölçülürken iki değer ölçülür. Kalbin kanı pompaladığı andaki basınç düzeyi “sistolik kan basıncı” olarak adlandırılır (halk arasında büyük tansiyon denilmektedir). Kalbe tekrar kan dolması için kalbin gevşediği andaki basınç “diyastolik kan basıncı” olarak adlandırılır (halk arasında küçük tansiyon olarak bilinir). Kan basıncı milimetre civa (mmHg) birimi ile ölçülür. Yetişkin bir  kişi için sistolik 120 mm Hg ve diyastolik kan basıncı da 80 mm Hg düzeyi normal kabul edilir. Sistolik 130 mm Hg ve diyastolik basınçta 85 mm Hg değerini aştığında “yüksek normal” kan basıncı adı verilir. Sistolik  140 mm Hg ve diyastolik basınçta 90 mm Hg ve üzeri değerler ise “hipertansiyon” olarak kabul edilir. “Yüksek tansiyon, kan basıncının 140/90 mmHg veya daha yüksek olmasıdır.”

Kan basıncının yüksek olmasının vücutta iki yapı üzerinde olumsuz etkisi
olur.

  • Bunlardan birisi kalbin zorlanmasıdır. Sürekli olarak yüksek basınca karşı pompa yapmak durumunda olan kalp bu zorlanmaya karşılık gücünü artırma çabasındadır ve zaman içinde kalpte büyüme olur. Zorlanma
    devam ettiği takdirde bir süre sonra kalp kasları yorgun düşer ve kalp yetmezliği tablosu ortaya çıkar.
  • Hipertansiyonun zarar verdiği diğer organ damarlardır. Damar içi basıncın artması sonucu sürekli olarak damarların yüksek basınca maruz kalması damar iç yüzeyinde bozulmaya yol açar. Özellikle yaşamsal önemi olan kalp, beyin, böbrek damarlarının bozulması yaşamsal tehlike yaratır, göz damarlarının bozulması da yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etki yapar. Hipertansiyonu olan hastalarda kalp krizi, beyin kanaması ve böbrek yetmezliği riski artmıştır. Göz damarlarının bozulması sonucu gözde kanamalar olabilir, görme bozuklukları meydana gelebilir.

Hipertansiyon Yüksek Tansiyon Nedir Nedenleri Nelerdir

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Yüksek Tansiyonun Nedenleri Nelerdir Derseniz Öncelikle; Hipertansiyon çok sık görülen bir hastalıktır. Yetişkin yaşlarda her 3 kişiden birisinin tansiyonu yüksektir. Tansiyon yüksekliği (hipertansiyon) kadınlarda erkeklere göre, şişmanlarda normal kilodakilere göre daha sık görülür ve yaş ilerledikçe hipertansiyon görülme olasılığı artar. Elli yaşın üzerindeki kişilerde ise her iki kişiden birinin tansiyonu yüksektir. Şişmanlık, fazla tuz tüketimi, stres gibi faktörler hipertansiyona neden olan etmenler arasındadır. Hipertansiyondan korunmak için tuz tüketiminin azaltılması, kilo alımı konusunda titiz davranılması, stres yaratan durumlardan kaçınılması önemlidir. Bu önlemler hem hipertansiyonun önlenmesi bakımından yarar sağlar hem de hipertansiyonlu hastaların tedavisinde yararlıdır. Bunun dışında hipertansiyon tedavisinde kullanılabilecek çeşitli ilaçlar da  vardır. Hipertansiyon konusunda önemli bir diğer husus da bu hastalığın uzun zaman gizli kalabilmesidir. Pek çok kişide hipertansiyona ilişkin önemli bir belirti söz konusu değildir. Hipertansiyonlu kişilerin yarısı hastalığının farkında değildir. Bu nedenle hipertansiyonun tespiti için aralıklarla kan basıncının ölçülmesi gereklidir. Kırk yaşın üzerindeki kişilerin yılda en az bir kez kan basıncı ölçülmelidir. Hipertansiyonlu hastaların büyük bölümünde tuz tüketimini azaltmak, şişman ise kilo vermek suretiyle basıncı kontrol altına alınabilir. Gerekiyorsa
uygun ilaç tedavisi de yapılabilir. Hipertansiyona bağlı olumsuz sonuçlardan (kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, beyin kanaması, görme kaybı vs.) korunmak için aralıklarla kan basıncı ölçümü yapılmalı ve  Hipertansiyon tespit edilirse uygun şekilde tedavi ile kan basıncı kontrol altına alınmalıdır. Hipertansiyonlu kişilerin yarısı uygun şekilde tedavi almamaktadır. Bu yüzden hipertansiyon hastalarının ancak yarısının kan basıncı kontrol altındadır.

HİPERTANSİYONDAN KORUNMAK İÇİN;

  • KİLO ALMAYINIZ.
  • SİGARA KULLANMAYINIZ.
  • TUZ TÜKETİMİNİZİ AZALTINIZ.
  • STRESLİ ORTAMLARDAN UZAK DURUNUZ.
  • EN AZ YILDA BİR KEZ KAN BASINCINIZI ÖLÇTÜRÜNÜZ.

Öncelikle Mutlaka Evinizde Bir Adet Tansiyon Aleti Olsun. Her an kontrol edebilmek çok önemlidir.

Editörümüze Kalp Damar Sağlığı ve Genel sağlık açısından sormak istediğiniz sorular var ise yorum kısmına yazabilirsiniz. Aynı gün içinde cevaplanacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı