İade Faturası Kaç Gün içinde Kesilir 2020 ?

İade faturası alışverişte kullanılan bir fatura türüdür. Alınan malın satıcıya tekrar iade edilmesi gereken durumlarda kesilmektedir. İade faturası çeşitli nedenlerden kesilebilmektedir. Ürünün arızalı çıkması ve tamamen satıcıya iade edilmesi için kesilebilmektedir.

Aynı zamanda sadece alıcının vazgeçmesi halinde de iade faturası kesilebilmektedir. İade faturası aynı zamanda da alış faturasının iptali anlamına gelmektedir. İade faturası alınan ürünün tamamına ya da bir kısmına kesilebilmektedir. İade faturası kesimini dikkatli bir şekilde yapmak gerekmektedir.

İade Faturası Kesiminde Dikkat Edilecek Hususlar

İade faturası yasal hükümlülüğü olan bir faturadır. Bunu bilmek ve dikkatle işlem yapmak gerekmektedir. Normal fatura için hazırlanmış evrak ile kesilmektedir. Ancak görünür bir yere ‘iade faturasıdır’ ibaresini yazmak gerekmektedir. İade faturası ürünlerin satıcıya tekrar gönderildiğinin belgesidir. Alıcının müşteriye hitap ederek düzenlediği bir faturadır. Bu nedenle de hem alıcıyı hem de satıcıyı bağlamaktadır.

İade faturasında belirtilen mal ve mal bedeline dikkat etmek gerekmektedir. Mal cinsi ve bedeli alış faturasındaki ile aynı olmalıdır. Özellikle mal bedelinin farklı bir tutar olması söz konusu olamaz. İadesi yapılan malın miktarı alınan mal miktarından fazla olamaz. Ancak malın bir kısmının ya da tamamının iadesi yapılabilmektedir.

İade faturası açık fatura ya da kapalı fatura şeklinde düzenlenebilmektedir. Bu tamamen tarafların ticari ilişkisine bağlıdır.

İade Faturası Nasıl Kesilir?

 

İade faturası yasanın müsaade ettiği satışta kullanılan evrak üzerinde düzenlenmektedir. Bu evrak Maliye Bakanlığı tarafından onaylanmış ve noter tasdiki olan fatura belgesidir. Bu fatura üzerinde satış faturasında yer alan seri numarası ve tarihi işlenmelidir.

Satış faturasında belirtildiği gibi malın cinsi yazılmaktadır. İade faturasında iade edilen malın miktarı da yer almaktadır. Aynı zamanda da malın birim fiyatı üzerinden tutarı belirtilmektedir. Bu tutar ise satış faturasında bulunan birim fiyat üzerinden hesaplanmaktadır.

Satış faturası şeklinde hazırlanan bu fatura üzerine iade faturasıdır yazılmaktadır. İade faturasını satış faturasından ayıran özellik de budur. Alıcının iade ettiği kadar malı faturalandırması gerekmektedir. Malın eksik ya da fazla faturalandırılması mümkün değildir. İade faturasında fatura kesim tarihi yer almaktadır. Bu da özellikle satış faturasına itiraz süresine uygunluğu göstermektedir. İade faturası alınan mala ya da satış işlemine olan itiraz niteliği taşımaktadır.

İade Faturası Hangi Durumlarda Kesilmektedir?

İade faturası çeşitli nedenlerden dolayı kesilebilmektedir. Malın hasarlı ya da eksik olması halinde kesilmektedir. Alınan mal miktarından fazla malın faturaya işlenmesi durumunda kesilmektedir. Bu iade faturası aynı zaman da düzeltme olmaktadır.

Alınmayan malın faturalandırılması ile oluşan hatayı çözümleme kavuşturmaktadır. İade faturası hasarlı mal ile birlikte satıcıya gönderilmektedir. Alıcının almış olduğu tüm malı koşulsuz iade etmesi de mümkündür. Alış işleminden vazgeçilmesi halinde de iade faturası kesilmektedir. Ancak iade faturası kesiminde kanun tarafından belirtilen süreye uymak gerekmektedir.

İade Faturası Kaç Gün İçerisinde Kesilmelidir?

Satış faturası kesildikten sonra iade faturası kesim için süre sınırına dikkat edilmelidir. Türk Ticaret Kanunu’nun 23. maddesi iade faturası kesimi için 8 günlük süre vermektedir. Satış faturasının kesiminden sonraki 8 gün içerisinde iade faturası kesilmesi gerekmektedir. Bu durum hem düzeltme faturaları için hem de ürün iadesi için önemlidir.

​​​​​​​Aksi taktirde satış faturasının kabul edildiği durumu oluşmaktadır. Alıcıların alınan malı ve faturayı bu süre içerisinde gözden geçirmesi gerekmektedir. İade faturası kesilmesini gerektiren durumda bu süre göz önüne alınmaktadır. İade faturasının tüm özellikleri ve nitelikleri de kanun ile belirtilmektedir. 8 günlük süre içerisinde iade faturasının düzenlenerek satıcıya gönderilmesi gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı