İnfluenza Kaç Günde Geçer?
Grip, İnfluenza adı verilen bir virüs tarafından oluşur. Bir enfeksiyon hastalığı olan grip; ani ateş, kas ağrısı, halsizlik, baş ağrısı ve kuru öksürük ile kendini belli eder. Mevsim şartlarına bağlı olarak ortaya çıkan İnfluenza virüsü, özellikle kış aylarında 4-6 haftalık periyotta kendiliğinden iyileşir.
Grip ve soğuk algınlığı halk arasında birbirine karıştırılan iki sağlık sorunudur. Gribe ateş eşlik ederken soğuk algınlığında ateş nadiren görülür. Buna bağlı olarak özellikle baş ve vücut ağrısı gribin en temel ayırt edici özelliğidir. Burun tıkanıklığı, öksürük, boğaz ağrısı ve hapşırma gripte nadiren görülür.
* Soğuk algınlığını engellemek için hiçbir şey yapılamazken gripten korunma aşılama ve antiviral ilaçlar yardımıyla sağlanır.
İnfluenzada Bulaştırıcılık Süresi Nedir?
Grip belirtilerinin ortaya çıkmasının ardından bulaştırıcılık erişkinlerde 5 güne kadar devam eder. Bebek ve çocuklarda ise süreç 10 günden daha uzun sürebilir. Vücudun bağışıklık sisteminin çok düşük seviyelerde olması halinde bulaştırıcılık haftalar hatta aylar boyu sürebilir.
İlk 3 gün boyunca maksimum seviyede bulaşıcı özellik gösteren virüs nedeniyle ölüm yaşanabilir. Hastada belirtilerin çok hızlı bir şekilde ilerlemesi halinde zaman kaybedilmeden bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır.
Grip Nasıl İyileşir?
Grip hastalığında en rahatsız edici dönem ilk 3 gündür. İstirahat ve sıvı takviyesinin etkili bir şekilde yapılması halinde influenza bir hafta ya da 10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Semptomların bir an önce azalması için yaşam konforunda iyileştirmelere gidilmelidir.
Grip tedavisinde etkili olan anti-viral ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde ve tavsiyesiyle kullanılmalıdır. Reçete ile satılan bu ilaçlar hastalığın etkileri görülmeye başlandığında alınırsa önemli derecede fayda elde edilir. Bunun nedeni hastalığın ilk 48 saat içinde çok hızlı ilerlemesidir.
Kullanılan ilaçlar, hastalığın tedavi edilmesinden ziyade ortaya çıkan semptomların rahatlatılmasına yöneliktir. Ödemin azalmasını ve burundan daha rahat nefes alınmasını sağlayan destekler, dinlenme sürecinde daha rahat uyku için birebirdir.
Bu süreçte sıvı alımının desteklenmesi ateş yükselmesini önleyeceği gibi, hastalığın ilerlemesini de durdurur. Ciddi bitkinliğin gözlenmesi ve sıvı kaybının görülmesi halinde hastalara serum ile takviye gerekebilir.
* 4 yaş altındaki çocuklarda mecbur kalmadıkça grip ilaçları kullanılmamalıdır.
* 4-6 yaş arasında ilaç kullanmadan önce doktora danışılmalıdır.
* 6 yaş ve üzerindeki çocuklar için semptomların azalmasını sağlayacak ilaçlar hekimin önereceği doz ve süre zarfında kullanılabilir.
Gripliyken Acile İhtiyaç Ne Zaman Doğar?
Yetişkinler için 39 derece ve üzerindeki ateşin 48 saat boyunca düşmemesi acile başvurulmasını gerektirir. Nefes darlığına eşlik eden şiddetli öksürük ve bilinç bulanıklığı da durumun evde kontrol altına alınamayacağının belirtisidir. Dirençli bir ateşin 3 aylık bebekte görülmesi halinde havale ihtimali göz önünde tutulmalı ve zaman kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
6 ile 23 aylık bebeklere ek olarak 65 yaş üstü yetişkinler grip için en riskli gruplardır. Bu yaşlarda hastalık kolay bulaşır ancak çok zor iyileşir. Yine doktor tavsiyesine uygun olarak bu iki grupta koruyucu amaçlı grip aşısı kullanımı gereklidir. Alerji öyküsü olan bireylerin grip olma şansı sağlıklı bireylerle aynıdır.
İnfluenzadan Korunma Yolları Nelerdir?
Henüz influenza virüsü almamış kişilerin ellerini sık sık yıkaması alınabilecek en önemli ve basit tedbirdir. Kalabalık ortamlara girmeden önce ağız ve burun kapatan maskeler kullanılabilir. Uyku ve beslenme salgın hastalıkların görüldüğü dönemde her zamankinden daha önemli hale gelir. Mevsim sebze ve meyveleriyle desteklenen bir beslenme düzeni kişiyi virüse karşı koruma altına alır. Hasta olan kişilerin ise varsa ilaçlarını düzgün alması ve bu süre zarfında dinlenmeye maksimum seviyede özen göstermesi beklenir.