Kaç TL İşsizlik Maaşı Alırım? (Kolay Hesaplama)

İşsizlik Maaşı Hesaplama







* Doldurulması zorunlu alanlar.

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır? Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?

İşsizlik maaşı, sigortalı çalışma gün sayısına göre değişiklik göstermektedir. Bu uygulama ile işsizlik maaşı hesaplama kategorisinde daha fazla çalışanlar, daha uzun süre işsizlik maaşı alabilmektedir. İşsizlik parası 10 ay, 6 ay 20 gün ve 6 ay alınmaktadır.

60 ay sigortalı çalışan bir çalışan, 10 ay işsizlik parası alabilmektedir.

30 ay sigortalı bir şekilde çalışan işçi 6 ay 20 gün işsizlik parası alabilmektedir.

20 ay sigortalı bir şekilde çalışan bir eleman, 6 ay işsizlik parası alabilmektedir.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Ödeniyor?

İşsizlik parası, % 1 sigortalı, % 2 işveren ve % 1 devlet payından oluşmaktadır (5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu 80.-82. maddeleri) İşsizlik maaşı 1.610 lire 88 kuruş ile 805 lira 44 kuruş arasında değişmektedir.

İşsizlik Maaşını Kimler Alabilir?

Son 120 gün dahil olmak üzere, 20 aydan bu yana sigortalı çalışan herkes işsizlik parası alabilir. Bu süreden daha az çalışıp, işi bırakan kişiler, işsizlik maaşı alamaz.

Çalışmak istemediği için ayrılanlar, sağlık sorunları nedeniyle ayrılanlar, işi yapamayanlar, kısacası kendi kusur ve isteği dışında işten çıkarılanlar, işsizlik maaşı alabilir. Haklı fesihle kendi isteği ile ayrılanlar da işsizlik maaşı alabilmektedir. İşi bıraktıktan bir ay sonrasına kadar başvuru gerekiyor. İş kur başvurusu da bir ay içinde yapılması gerekiyor.

İşi bıraktıktan 30 gün sonrasına kadar İş kura başvurmayanların başvurusu geçersiz kabul ediliyor.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

Sigortalı olmak, işsizlik maaşı için zorunlu şarttır. Sigortasız çalıştırılanlar, İş Kur’dan işsizlik maaşı alamamaktadır.

Kaç TL İşsizlik Maaşı Alırım? (Kolay Hesaplama)

İşsizlik Maaşı Alma Şartları 2019

Sigortalı olmayanlar veya eksik prim yatıranlar, istenilen süre zarfında çalışsa bile, bu haktan faydalanamamaktadır. 600 gün çalışan ancak bunun 550 iş günü sigortalı gösterilen bir işçi, işsizlik parası alamaz. Kendi isteği dışında veya haklı olduğu bir gerekçe ile işi bırakmış olması gerekir. Bu konu ile iş yerinden işi bırakma belgesi alması gerekir. Aksi halde yine işsizlik parası alamaz. 600- 1080 (üç yıl kesintisiz çalışma şartı var) gün sigortalı çalışma süresine göre işsizlik maaşı belirlenmektedir.

2019 İşsizlik Maaşı Hesaplama

Sigortalı kişinin son 4 aylık prim özellikleri baz alınır. Günlük kazancının yüzde % 40’ı hesaplanır. İşsizlik ücreti, aylık bürüt asgari ücretin % 80’nini geçmemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı