İştahsızlık Yetişkinlerde İştahsızlık Nedenleri
İştahsızlık yetişkinlerde iştahsızlık nedenleri, İştah insanların güzel olan yiyeceklerin ve besinlerin tadı kokusu bilindiği için istek duyma isteme durumuna iştah denilmektedir.
İnsanlar hoşlarına giden besinleri görmesi, kokusu, yada aklından geçirmesi fizyolojik olarak ta midede ve tükrük salgısının harekete geçmesine ve istemesine neden olmaktadır. Ayrıca tatsız tuzsuz yemekler midenin kas yapısının gevşemesine ve dolayısıyla iştahsızlığa mideni bulanmasına kusmaya neden olurken tadı ve kokusu hoş olan besinler ise midenin kas yapısının daha sıkı olmasına ve iştahın açılmasına neden olmaktadır.
İştahsızlık Nedenleri İştahsızlık Neden Olur
Yeme isteğinin olmaması ve bu isteğin çok az olması durumuna iştahsızlık diyebiliriz. Peki bu iştahsızlık durumunun nedenleri nelerdir ve nasıl oluşur şimdi bunlardan bahsedelim. İştahsızlığın uzmanlara göre birçok sebebi olabilmektedir. Bu yüzden bu duruma bir hastalık sebebi ya da göstergesi olarak bakmak neredeyse çok zordur. Yemek yeme isteğinin azalması iki yerden açlık merkezi ve tokluk doymuşluk merkezinden kontrol edilmektedir. Vücudumuzdaki enerji düşmeye başladığında açlık merkezi harekete geçer ve bizim doymamız gerektiğini söyler. Yeterince beslendiğimiz de ise tokluk merkezi devreye girer ve açlık merkezini baskılayarak daha fazla yememizi engeller.
İştahsızlık Yetişkinlerde İştahsızlık Nedenleri
İştahsızlık Yetişkinlerde İştahsızlık NedenleriYemek yemekten korkulma durumu olan sitofobi ile iştahsızlığı ayırmak gerekir. Sitofobi durumuna sahip olan kişiler çoğunlukla yemek yemek onlar için acı verici bir hal aldığı için korkmaya başlarlar.
Aşırı iştahsızlık ve mide bulantısı olarak ta görülebilmektedir. İştahsızlığın birçok hastalığın ön belirtisi olabilir. Bunlar mide kanseri, ülser, pankreas kanseri olabilmektedir. Sindirim haricinde böbrek ve grip gibi hastalıklarda olabilir.
Çoğunlukla İştahsızlık Belirtileri Yetişkinlerde İştahsızlık Nedenleri
- Sindirim sistemindeki organların mide, bağırsak veya yemek borusu gibi sindirim sistemindeki sorunlar.
- iştahsızlığın psikolojik nedenleri
- Depresyon uzun süreli üzgünlük ve mutsuzluk hali.
- Ağır travma duruların yakınların vefat etmesi gibi.
- Kaygıya neden olan sınav stresi gibi nedenler.
- Beklentilerin gerçekleşmemesi iş ve okul gibi istenilenlerin olmaması başarısızlık durumu.
- Dengesiz beslenme durumları.
- Madde kullanımı gibi durumlar iştahsızlık sebeplerindendir.
- iştahsızlık halsizlik olarak ta görülebilmektedir.
Ayrıca fiziksek bir sorundan da kaynaklanan nedenler olabilmektedir. Bunlardan beyin de iştah ile ilgili kısmın hastalanması gibi nedenler olabilmektedir.
Yine tat alma organı olan dilin çok sıcak beslenmeden dolayı dilde tat ve alma duyusundaki azalmaların olması ve alkol sigara kullanımı gibi durumların tat alama ve koku alma duyusunu azalması da iştahsızlığa sebep olabilmektedir.
İştahsızlık Bir Hastalık Belirtisi Olabilir mi?
Maalesef bazen bu durumda olabilmektedir. Sindirim sisteminde oluşan bazı hastalıklar iştah kaybına yol açabilmektedir. En kötüsü de bazı kanser hastalıklarının bu gibi belirtiler gösterdiği bilinmektedir. Eğer 15 20 gün iştahsızlık durumu devam etmeye başladı ise doktora danışmanız çok önemlidir.
İştahsızlı Nedeniyle Vücudumuzda Ne Gibi Problemler Oluşabilir
Bilindiği üzere birçok hastalığın nedenleri arasında dengeli beslenmeme veya gerekli vitamin ve proteinlerin alınmaması yatmaktadır. İştahsızlık nedeniyle alınması gereken protein ve vitaminler yeterince alınamadığı vücudumuzda bir takım problemlerin çıkması muhtemeldir.
İştahsızlık Nasıl Giderilir
Öncelikle iştahsızlığın neden ortaya çıktığı tespit edilirse buna çözüm bulmak daha kolay olacaktır. Eğer iştahsızlığın sebebi fiziksel yada ruhsal ise ona göre tedavi olmak daha kolay olmaktadır.
İştahsızlık Yetişkinlerde İştahsızlık Nedenleriİştahsızlık Nasıl Giderilir İştahsızlığa Faydalı Olan Besinler Nelerdir
* Ada çayı yapraklarından elde edilen ada çayı tozu iyi bir iştah açıcıdır.
* Anason tohumu: tohumların yenmesi iştah artırır
* Anason tohumlarından elde edilen anason yağı iştah açıcıdır, harareti söndürür.
* Biber ve enginar, iştahsızlığa karşı etkilidir.
* Ceviz yapraklarından yapılan çay iştahı açar, mideyi kuvvetlendirir.
* Sarı Kantaron otu iştahı açar, hazımsızlığa iyi gelir.
* Karabiber: oldukça etkili bir iştah açıcıdır, yemeklerde kullanılması iştaha iyi gelir. Hazımsızlığı iyi geldiği bilinmektedir.
* Kavun, kereviz, kimyon, maydanoz ve melisa otu iştah açıcı özelliğe sahiptir.
* Kırmızı yaban mersini: Meyvesiyle yapılacak olan komposto iştahı açar, vücuda zindelik kazandırır.
* Lavanta çiçeği: kesme şekere lavanta 3-4 damla lavanta yağı damlatıp yiyin göreceksiniz ki iştahınız açılacak ve hazımsızlık sorununuz azalacak.
* Soğan iştah açma özelliği oldukça güçlü bir sebzedir.