Kayısının Faydaları

Kayısının Faydaları, kayısı dünyanın birçok bölgesine yayılmış olmasının yanında daha çok Akdenize yakın olan ülkelerde yetişmektedir. Ülkemiz kayısı üretiminde birinci sıradadır.

Bizde bunun kıymetini bilip bu güzel meyvenin sağlığımıza kattığı faydalarından bahsetmek istiyoruz. Kayısın faydaları hakkında en çok bilineni ise sindirimi düzenlemesi ve bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlığı gidermesi olarak bilinmektedir.

Kayısının faydaları elbette bunlarla sınırlı değil bunların yanında kalp ve göz sağlığınızı korumadan cildiniz ve saçlarınız için birçok faydası bulunmakta ve önerilmektedir.

Kayısı Zayıflatır mı

Kayısının faydalarından birisi de zayıflamanıza yardımcı olmasıdır. Kayısı çekirdeği de içerisinde bulunan lif sayesinde diyetinize ekleyebileceğiniz besinler arasında görülmekte tok kalma sürenizi arttırarak zayıflamanıza katkı sağlamaktadır.

Sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

Bir tane kayısı 17 kaloridir. Kalori değeri düşük ve lif oranı yüksek meyvelerdendir. Diyet yapıyorsanız ara öğünlerinize 2-3 kayısı ekleyebilir ve bu sayede daha uzun süre tok kalabilirsiniz.

Bir çok diyetisyen ara öğünlerde kuru kayısı tüketimini önermektedir.

Hassas ciltler içinde kayısı yağı oldukça iyi bir tercih olabilir.

Kayısı yağını saçlarınıza uygulayarak saçlarınızın yumuşamasını ve içersinde bulunan A ve E  vitaminleri sayesinde beslenmesini sağlayabilirsiniz.

Kayısı, yüksek besin değeri nedeniyle en sağlıklı ve en iyi atıştırmalık olarak kabul edilir.

Ancak özellikle hamilelik sırasında içerisinde bulunan yüksek besin değerleri nedeniyle bazı sağlık sorunlarına ve yan etkilere eden olabilmektedir.

Fakat bu iyi olmadığı anlamına gelmez. Bu nedenle kayısı sağlığa yararları ve yan etkileri hakkında bilgi edineceğiz.

Kayısı hem kuru hem de taze şekilde tüketilir. Her ikisi de içeriği eşit derecede besleyici ve sağlıklı bir meyvedir.

Sadece taze ve kurutulmuş şekilleriyle değil, tatlılarda, reçeller ve marmelat da kullanılır. Ayrıca likör endüstrisinde, konyak ve likör yapımında kullanılmaktadır.

Kayısı Kaç kalori: 100 gr kayısıda  48 kcal kalori bulunmaktadır.

Kayısının Besin Değeri 100 gr için;

Karbonhidratlar :11 (mg),       Diyet lifi :2 gr,      

Yağlar :0.4 (mg),       Protein :1,4 (mg),      

Vitamin A :96 ug,       Vitamin B1 :0.03 (mg) ,     

Vitamin B2 :0,04 (mg),       Vitamin B3 :0,6(mg),      

 Folat:9 (mg),       Vitamin B5 0.24 (mg),      

B6 vitamini :0.054 (mg),       Vitamin C  :10(mg),      

E Vitamini :0.89 (mg),       K vitamini :3.3 ug,      

Kalsiyum :13 (mg),       Magnezyum:10 (mg),     

Demir  :0,4 (mg),       Fosfor  :23 (mg),      

Potasyum : 259 (mg),       Sodyum : 1 (mg),     

Manganez : 0.077 (mg) ,      Çinko 0,2 (mg),

Kayısı az yağlı bir meyvedir ve yüksek miktarda şeker içerir.Kayısı dünyadaki en sağlıklı meyveler arasında sayılmaktadır.

Kayısı göz sağlığı koruyarak görme bozukluklarının oluşmasına da engel olmaktadır.

Kayısıda bulunan A vitamini ve Beta Karoten, gözlerin optik sinirlerini inceler ve tamamen veya kısmen görme kaybına neden olan maküler dejenerasyon ve diğer göz hastalıklarından korur.

Kayısı, doğal olarak olgunlaştığında zengin bir antioksidan kaynağıdır.

Kayısı zararlı toksinlerin atılmasını sağlar.İçerisinde bulunan antioksidanlar, vücudun doğal işlevine yardımcı olur. Vücuttaki bulunan antioksidan miktarı ne kadar yüksek ise toksinlerin vücuttan atılma oranı da o oranda yüksek olacaktır.

Toksinler bağırsaklarda ve sindirim sisteminde biriken zararlı maddelerdir. Antioksidanlar ayrıca oksijene maruz kaldıklarından vücutta doğal olarak üretilen serbest radikallerden kurtulurlar.

Serbest radikaller, düzenli olarak temizlenmezse, hücresel bir seviyede vücuda zarar verebilir.

Kayısılar ayrıca karotenoidler ve diğer güçlü antioksidan fito zengreleri bakımından zengindir. Yüksek miktarda bulunması nedeniyle A vitamini içeriği bakımından zengindirler.

A-vitaminin öncülü olan a-karoten, vitamin A’yı güçlü bir antioksidan oluşturur. Varlığı, vücuttaki hücrelerin büyümesi için yararlıdır ve bağışıklık sisteminin iyileştirilmesine yardımcı olur.

Kayısı önemli bir lif kaynağıdır. Kurutulmuş ve taze kayısı diyet lifinin en iyi kaynaklarından biridir. Lif insan vücudu için iyi olmasına rağmen, kayısıda daha da faydalı olan özel bir lif türünü içerir. Çözünür lif vücutta hızla erir, gerekli besin maddelerini emmeye yardımcı olur ve yağ asitlerinin parçalanmasına yardımcı olur.

Yağ asidi parçalandıktan sonra, sindirilmiş gıda parçacıklarının boşaltılmasına ve bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar. Diyet lifinin sindirim bozukluklardan korumada yardımcı olur. Bağırsakların düzenli boşaltılmasını sağlar ve kabızlıktan korur.

Kayısı vücutta LDL veya kötü kolesterol içeriğini azaltmak için yararlıdır, bu nedenle kalp ve damar hastalıklarının geliştirme riskini azaltır.

Aynı zamanda, HDL veya iyi kolesterol düzeylerini artırmanıza yardımcı olur.Her gün yarım bardak kayısı tüketirseniz kalbiniz için faydalı olur.

Kayısıdaki potasyum, elektroliti daha da dengeler ve kalp kaslarının daha iyi çalışmasını ve sağlıklı kalmasını sağlar.

Potasyum sodyum veya tuz ile birleştiğinde, hücreler arasındaki ve içindeki su seviyelerini düzenler . Bu su ya da sıvıya elektrolit adı verilir ve sinir iletimlerini gerçekleştirmekten sorumludur. Potasyumun kan basıncı düzeylerini sabit tutması gerekir. Potasyumun eksikliği, hipertansiyon gelişme olasılığını arttırdığı için vücuda caydırıcıdır. En şiddetli formdaki hipertansiyon, kalp krizi ihtimaline yol açabilir.

Bize Sorun!

Bizlere soru sormak için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. Editörlerimiz sorularınıza aynı gün içinde cevap vermektedir. Soru ve yorumlarınız bizler için değerlidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı