Kaç Gün Seferi Namazı Kılınabilir?

Namaz, İslam’da Müslüman olmanın şartlarından biridir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere 5 vakit kılınır. Bunun dışında Cuma, Bayram, Cenaze ve Yolculuk namazı vardır. Seferi namazı, beş vakit namazın kısaltılmasıdır. Cem etme olayı da iki vaktin birleştirilmesidir. Cuma namazı da seferi anında düşer. Yani seferi olan kişi Cuma namazından sorumlu değildir. Seferi kişi Ramazan orucunu tehir edebilir.

 Hanefi Fıkhına Kaç Gün Seferi Namaz Kılınır?

Şehir dışına doksan kilometrelik yolculuk yapan kişi seferidir. Doksan kilometreden sonra namazlar kısaltılır. Sünnetler kılınmayabilir. Farzlar iki rekat şeklinde kılınır. Akşam namazı farzı üç rekat kılınır. Yatsı namazının vitri de kılınır. Çok zorunlu durumlar meydana gelirse namazlar cem edilir. Öğle ile ikindi, akşam ile yatsı birleştirilir. Öğle ve ikindi birleştirilir ikindi vaktinde kılınır.

Akşam ve yatsı birleştirilir yatsı vaktinde kılınır. Gidilen yerde on beş günden fazla kalınacaksa, namazlar tam kılınır. On beş günden az kalınacaksa, namazlar kısaltılabilir. On beş günden az kalındığı sürece seferi hükümleri uygulanır. Kaç gün kalacağı belli olmayan durumlarda seferilik kalma süresiyle sınırlıdır. Kalınacak gün sayısı on beşi geçerse, namazlar normal kılınır. Seferilik hükümleri ortadan kalkar. Seferi hükümleri şehirden uzaklaşmaya başlayınca başlar. Şehir dışındaki harabeler bu konunun dışındadır. Burada maksat yerleşim yerleridir. Şehre bitişik köy varsa, o köyler de geçilmelidir. Rasulullah (sav), seferi anında namazın kısaltılmasını ‘ Allah-u Teala’nın ikramı’ olarak değerlendirmektedir.

Yolculuğa çıkmadan önce yolculuk namazı sünnettir. Seferi niyeti almayan kişi seferi olamaz. Bu nedenle seferilik niyetinin gerçekleşmesi gerekir. Şehir dışından itibaren kişi seferi olur. Şehir dışı, şehrin son evleridir. Bu evleri de geçtikten sonra hüküm başlar. Gittiği yerde misafir olması gerekir. Gittiği yer normalde ikamet ettiği bir yerse yine seferilik meydana gelmez. Kadınlar için durum farklıdır. Yanlarında mahremleri olmadan kadınların seferi yolculuğa çıkması haramdır. Babası, oğlu, kardeşi, dayısı veya amcası, kadının mahremidir. Seferilik şartları kadınlar için de aynıdır.

Sabah namazı tam kılınır. Yani sabah namazının sünneti terk edilmez. Öğle, ikindi ve yatsının farzı iki rekat kılınır. Akşamın farzı üç rekat kılınır. Vitir terk edilmez. Sünnetler istenirse kılınabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Bu konuda her hangi bir nehiy yoktur. Seferi kişinin namazı kısaltması Allah-u Teala’nın bir ikramıdır.

 Şafii Fıkhına Göre Kaç Gün Seferi Namaz Kılınır?

Bu mezhebe göre 80 km yolculuk seferiliği gerektirir. Gidilecek memlekette dört gün kalınacaksa, namazlar seferi kılınır. Kaç gün kalınacağı bilinmiyorsa on sekiz gün seferi namaz kılınır. Namazlar cem edilir. Öğle ile ikindi, akşam ile yatsı birleştirilir. Öğle ile ikindi namazını birleştirip ister öğle, ister ikindide kılınabilir. Akşam ve yatsı namazı birleştirilip, akşam veya yatsı vaktinde birleştirilir. Bu işleme cem denir. Şafi fıkhına göre evden çıktından sonra seferi olunur.

 Maliki Fıkhına Göre Kaç Gün Seferi Namaz Kılınır?

Gidilen mekanda giriş çıkış günleri dahil 5 gün kalınacaksa o kişi seferidir. Namazlarda farzlar iki rekat kılınır. Maliki mezhebinde de namaz kısaltma işleminde farzlar iki rekat kılınır.

 Hanbeli Fıkhına Göre Kaç Gün Seferi Namaz Kılınır?

Bu mezhebe göre seferilik tabi olunanın niyetine bağlıdır. Yani kadın kocasının, asker komutanın niyetine göre hareket eder. Yani komutan seferi olursa asker seferi olur, koca seferi olursa kadın da seferi olur. Seferilik süresi dört gündür. Dört günlük bir yolculuğa gidiliyorsa namazlar kısaltılır. Gidilecek yerde dört günden fazla kalınacaksa seferilik hükme geçersiz olur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı