Kan Tahlili Kaç Gün Geçerli?

Birçok şikayetin teşhis edilmesi ve adı konulması için yapılan en önemli tahlillerin başında kan tahlilleri geliyor. Kan tahlillerinin özellikleri şikayetlerin türü ve çeşidine göre farklılıklar gösteriyor. Bu nedenle kan tahlillerinin yapılmasından sonraki süreçte ne kadar geçerli olacağı konusu da kan tahlillerin türü ve özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. Bu değişikliklerin bir başka nedeni de tanı konulan hastalığın özelliklerine göre değişmesidir.

Gribal enfeksiyona bağlı olarak doktor tarafından istenen kan tahlillerinin süresi oldukça kısadır. Çünkü gribal enfeksiyonları çabuk değişiklik gösteren bu nedenle etkisinin şikayetin başladığı dönem ile kan tahlilin yapıldığı dönem arasında değişmesi nedeni ile bu hastalığa bağlı kan tahlili yapıldığında en fazla üç gün geçerli olarak ele alınabiliyor. Bu durum biraz da doktorların inisiyatifine göre değişiyor.

Şeker hastalığına bağlı olarak yapılan kan tahlillerinin süresi gribal enfeksiyona göre daha uzun süreli olarak değerlendirilebiliyor. Bunun ana nedeni insülin direncinin etkisinin uzun süreli olmasıdır.

Kan Tahlillerinin Geçerliliğinin Hastalığın Türüne Göre Değişimi

Doktorlar belli bir şikayet nedeni ile gelen hastalarından kan tahlilleri istediğinde şikayetlere bağlı olarak kan tahlillerinin süresinin ne kadar geçerli olduğunu bildiği için hastanın bir sonraki geliş tarihini belirliyor. Eğer hasta doktorun belirlemiş olduğu tarihi geçirirse doktor ikinci bir kan tahlili istemek durumunda kalabiliyor. Bunun nedeni ilk zamana göre hastalığın belirli değişimlere uğramış olabileceği düşüncesi.

Özellikle hızlı yayınlan virüsleri içeren hastalıklarda kan tahlillerinin süresi hızlı bir şekilde son buluyor. Kanser hastalığının hızlı gelişimi nedeni ile bu tür konulardan şikayetçi olan hastalardan sık sık kan tahlili alınmasının nedeni budur. Ancak yapılan her kan tahlilinin bir sonraki yapılacak kan tahlilleri ile mukayese edilmesi açısından büyük önem taşıyor.

Kan Tahlilinden Sonra Başka Bir Hastalığın Etkisi

Bir rahatsızlığından dolayı kendisinden kan tahlili istenen hasta kan tahlili sonucu çıkana kadar başka şikayetler ile karşılaştığında vermiş olduğu kan tahlili doktor tarafından yenilenmesi isteniyor. Çünkü sonradan görülen rahatsızlığın bir önceki rahatsızlığı farklı bir boyuta getirmiş olabileceği düşünülüyor. Burada doktorların düşüncesi en ufak bir şüpheye yer vermemek ve müspet neticeler elde etmektir.

Kan tahlili sonrasında başlanan tedavinin bir süre devam etmesinden sonra doktor hastasından tedavinin ne derece başarılı olduğunu görmek ve tespit etmek için yeni bir kan tahlili isteyebiliyor. Yeni alınan kan tahlili ile hastalığın başlangıcında alınan kan tahlilleri karşılaştırılarak tedavide ne derece başarı elde edildiği görülebiliyor.

Yazılan Tahlil Kaç Gün İçinde Yaptırılmalıdır?

Bir başka konu ise hastaların şikayetlerine istinaden doktor tarafından uygun görülen kan tahlillerinin doktor tarafından yazıldığı andan itibaren kaç gün geçerli olduğu konusudur. Kan tahlilleri genellikle hastanelerin otomasyon sistemlerine göre kan tahlilinin yazıldığı günden itibaren üç gün içinde yaptırılması gerekiyor.

Hastaların üç gün içerisinde ön görülen tahlili yaptırmaması durumunda ikinci kez hastaneye başvurduğunda yeni bir kan tahlili istenecektir. Bu nedenle hastaların şikayetleri için hızlı bir şekilde tedaviye başlamaları için kendileri için uygun görülen kan tahlillerini vakit geçirmeden yaptırmaları ve bir an önce tedavilerine başlamaları öneriliyor. Eğer ki yoğunluktan dolayı alınan kan tahlillerinin sonuçlar çıkmamış ya da geç çıkmış ise doktor bu durumda da yeni bir kan tahlili isteyebiliyor. Burada önemli olan hastanın şikayetleri ile ilgili kesin veriler elde etmektir.

Oluşabilecek gecikmeler nedeni ile kan tahlilleri gerçek sonucun dışında sonuçlar verebileceği için hastalar için uygulanacak tedavi yöntemleri de bu yanlış sonuçlar nedeni ile randımanlı bir şekilde yerine getirilemeyecektir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı