Karabiberin Faydaları
Karabiberin Faydaları, Karabiber dünyada en çok kullanılan baharat tiplerinden biridir. Karabiberin faydaları oldukça çoktur ancak yeterince bilinmemektedir.Karabiber daha çok tercih edilen kullanım şekli öğütülmüş şeklidir.
Çok yıllık bir bitki olan karabiberin baharat olarak kullanılan bölümü ise üzümsü yapıda olan meyvelerinin kurutulmuş halidir. Küçük toplar halinde oluşan taneleri toplanarak kurutulur ve daha sonra öğütülerek kullanılır.
Karabiber yemeklere tat vermesinin yanında vücudumuza da birçok faydaları bulunmaktadır. İçerinde birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır.Bunlar A,C ve K vitamini manganezyum,potasyum vitamin ve mineralleridir.
Karabiberin sağlığa olan faydaları, solunum bozuklukları, öksürük, soğuk algınlığı, hazımsızlık,diş hastalıkları ve hastalıktan kaynaklanan ağrılar için rahatlama sağlar.
Antibakteriyel özelliklerinden dolayı biber de korunmak için kullanılır. Zengin bir vitamin ve beslenme kaynağıdır. Karabiber de çok iyi bir ağrı kesici ve ateş düşürücü olabilir.
Karabiberin mideye faydaları
Karabiber, midede oluşan asit salınımını arttırarak hazmı kolaylaştırır. İshal ve kabızlık gibi sindirim sorunları için sindirimi düzenleyici besinlere ihtiyaç duyula bilmektedir.
Karabiber Zayıflatırmı
Karabiber yağ hücrelerinin parçalanmasına yardımcı olur. Bu nedenle, karabiber kilo vermenize yardımcı olmaktadır.
Düzenli bir sindirim sistemine sahip olmanız kilo vermenize de yardımcı olmaktadır. Karabiber tehlikeli olabilecek aşırı gaz oluşumunu da engellemektedir.
Karabiber vücutta oluşan toksinleri atmanıza yardımcı olmanın yanında idrar sökücüdür ve terlemenizi arttırabilir. Terleme, toksinleri giderir ve orada bulunmuş yabancı cisimlerin gözeneklerini temizler ve aynı zamanda bilinen aşırı yağ oluşumunu da azaltabilir.
Günlük karabiber tüketimine dikkat edilmelidir. Öyle ki günlük olarak tüketilen karabiber miktarı 2-3 gram kadar olmaktadır. Eğer daha fazla tüketim olursa sindirim sistemini tahriş edebilir.
Karabiber pankreasın üsaresini çoğaltarak yağların ve karbonhidratların yakımını arttırır.
Karabiber ateş düşürücü özelliktedir.
Öksürüğün azalmasını sağlar.
Tükettiğimiz besinlere eklersek onların bozulmasını da engellemektedir. Eğer et,balık ve sucuk gibi maddelere karabiber eklersek bozulmalarını engellemiş oluruz.
Karabiber yemeklere ayrı bir tat ve kokuda katmaktadır. Sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar ve hazmı kolaylaştırır. İştah açıcı bir özelliği de vardır.
Karaciğerde bulunan afrodizyak özeliği sayesinde cinsel sorunların giderilmesine yardımcı olurken performans düşüklüğünün de giderilmesini sağlamaktadır.
Kanda oluşan yağ oluşumunu azaltır ve yeni yağ oluşmasını da engellemektedir. Cilt hastalıkları için şifa kaynağıdır. Cilt kanseri riskini azaltır.
Öksürüğü gidermek için bal ve karabiberi karıştırıp günde iki kez aç karnına yenilirse öksürüğünüzün gittiğini görebilirsiniz.
Karabiber romatizma tedavisinde ve bronşitte kullanılmaktadır.
Soğuk algınlığı ve öksürük için toniklere karabiber eklenir. Biber de burun tıkanıklığı için rahatlama sağlar. Solunum yolundaki mukus ve balgam birikimlerini parçalamaya yardımcı olan bir balgam söktürme özelliğine sahiptir.
Karabiberin antibakteriyel özelliği, enfeksiyonlara karşı savaşmaya yardımcı olur. Karabiber kalp krizinin ve felç oluşumuna karşı korunmanıza yardımcı olur.
Karabiber serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyebilir veya onarabilir, böylece kanseri, kalp hastalıkları ve karaciğer problemlerini önlemeye yardımcı olur.
Serbest radikaller, sağlıklı hücrelere saldıran ve DNA’nın kanserli hücrelere dönüşmesine neden olan hücrenin yardımcıları denilebilir. Karabiber gibi antioksidanlar bu zararlı bileşiklerin nötralize edilmesini sağlar ve sisteminizi birçok koşuldan,hatta kırışıklıklardan yaşlanma semptomlarından korur.
Karabiber, diğer besinlerin faydalarını vücudumuzun farklı bölgelerine taşımaya yardımcı olur ve tükettiğimiz diğer sağlıklı gıdaların etkinliğini en üst düzeye çıkarır.
Karabiberin Besin Değerleri 100 gr için;
Karabiber kaç kalori: Karabiber 250 kalori (kcal) dir.
Yağ: 3,3 (gr), | Sodyum: 20 (mg) , |
Potasyum: 1.329 (mg), | Karbonhidrat: 64 (gr), |
Diyet Lifi: 25 (gr), | Şeker: 0,6 (gr), |
Protein: 10 (gr), | A Vitamini: 547 (IU), |
Kalsiyum: 443(mg), | Demir: 9,7 (mg), |
B6 Vitamini: 0,3 (mg), | Magnezyum: 171(mg) |
Bize Sorun!
Bizlere soru sormak için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. Editörlerimiz sorularınıza aynı gün içinde cevap vermektedir. Soru ve yorumlarınız bizler için değerlidir.