Karate Öğrenmek Kaç Gün Sürer?

Kişiye zarar vermekten ziyade bir korunma sanatı olan karate öğrenme süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Beklenmedik saldırılarda el ve ayakların bir silah olarak kullanıldığı bu sanatta, sonuç odaklı bir yaklaşım şekli benimsenmez. Bir mücadele sporu olan karatede, eğitim ile kişinin kendini farklı açılardan geliştirmesi amaçlanır.

Nihai sonucun kazanmak değil de çalışmak ve eğitim olduğu sporda, tecrübe her şeydir. Bu dala gönül vermiş olan sporcuların karakter olarak da mükemmeliyete erişmeyi hedeflemesi gerekir. Her ne kadar bir dövüş sanatı olarak görülse de katılımcılara şiddete karşı durma gelenekleri aşılanır. Eksik öğretiler nedeniyle karatenin bir dövüş tekniğine dönüşmesi halinde olay istenmeyen yerlere taşınabilir.

Karate Ne Demektir?

Silahsız el olarak tanımlanabilen karate kelimesi;

* Kara: boş ve

* Te: el olarak Türkçe ‘ye çevrilebilir.

Zaman içinde farklı şekillerde adlandırılan dövüş sanatı bugün Karate-Do olarak anılır. Ülkemizde Türkiye Karate Federasyonu tarafından yürütülen her türlü eğitim, karşılaşma ve gösterilerde amaç halkın bu sanata ilgi duymasının sağlanmasıdır.

Kendi içinde geleneksel ve spor olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılan karate, bir kişisel gelişim yolu olarak düşünülür. Spor karatede yarışmalar belli disiplinler ve kurallar çerçevesinde sürdürülür. Kişi kendi egosuyla savaşırken;

* Önce kendisine

* Daha sonra çevresine ve son olarak da

* Doğaya karşı saygılı ve adaletli olmak zorundadır.

Karatede Vazgeçilmez Kurallar Nelerdir?

Bu sanatta ruh teknikten önceliklidir. Kişinin rakibinden önce kendini tanıması hedeflenir. Karete eğitimleri bir ömür boyu sürer. Sporculardan ilk olarak düşüncelerini serbest bırakmaları istenir. Ardından gelen ilk öğreti ise; yenme değil yenilmeme gerekliliğidir. İlk saldıran olmamak, her zaman bilinçli olmak, zayıf noktaları güçlü noktalardan ayırt etmek temel felsefedir.

Ruhsal gelişimin yanı sıra teknik donanım açısından da istenen seviyeye gelen kişiler, karakterlerini mükemmelleştirmek için çaba sarf eder. Kişinin kendini her ortamda kontrol edebilme becerisi ve şiddet içeren davranışlardan kaçınması bir yaşam felsefesi olarak kabul görür.

Karatede Kuşaklar ve Renk Sıralamaları

Sporcular karate sanatına beyaz kuşak ile başlar. Toplamda 7 kuşak vardır. Bunlar; beyaz, sarı, turuncu, yeşil, mavi, kahverengi ve siyah kuşaklardır. Siyah kuşak ise gelinebilecek son aşamadır.

Dohai Sınıfı/Beyaz Kuşak: Beyaz ilk kuşaktır. Yeni başlayanlar için masumiyeti temsil eden kuşak aynı zamanda Dohai sınıfının tek kuşağıdır.

Kohai Sınıfı/Sarı Kuşak: Beyaz kuşak eğitimlerini tamamlayanlar sarı kuşağı takmaya hak kazanır. Kohai sınıfının eğitimlerinde adayın kök salması için gerekli eğitimler planlanır.

Turuncu Kuşak: 3.kuşaktır. Verimlilik ve memnuniyet anlamını taşır.

Yeşil Kuşak: 4.kuşaktır. Büyümek anlamına gelir.

Mavi Kuşak: Kohai sınıfının son kuşağı mavidir. Gelişmek anlamına gelen bu kuşak, en iyi 3.kuşaktır.

Senpai Sınıfı/Kahverengi Kuşak: Bu sınıftaki ilk kuşak kahverengidir. Siyahtan önceki en iyi sıralamadır. Kahverengi kuşak tehlike anlamına gelir.

Siyah Kuşak: 7. ve en iyi kuşaktır. Siyah kuşağı takmaya hak kazanan sporcular, alanlarında en iyisi olarak değerlendirilir. Siyah kuşağın içinde de kendi bölümleri bulunur. Sınava tabi tutulmayan siyah kuşak oyuncuları elde ettikleri tecrübe eşliğinde ustalık ve olgunluk kazanır.

Karate Terimleri

Japonca terimlerin kullanıldığı dojolarda, DAN siyah kuşak derecesidir. Dövüş sanatının çalışıldığı özel bölümlere DOJO adı verilir. Karate giysilerine GI ya da GEE denir. ATE boş el, KARA TEKA karate çalışan kişiye verilen addır.

Komutlar, teknikler, hedef bölgeler, vücut kısımları, yumruklar, bloklar, tekmeler, duruşlar, eşli çalışmalar ve stratejiler kendilerine has isimlerle anılır. Karate terminolojisi tüm dünyada geçerli evrensel bir dildir. Kuşak sınavlarında adayların bu dil üzerindeki hakimiyetleri de kontrol edilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı