Kerevizin Faydaları

Kerevizin Faydaları, kereviz maydanoz ve rezene ile aynı familyadan diyebiliriz. Boyları 40 cm kadar uzayabilmektedir. Ülkemizde çoğunlukla kök kısmı tercih edilmektedir. Ancak yaprakları ve sapları da kök kısmı kadar besleyici ve sağlık için oldukça faydalıdır.

  • Kereviz sebzesi düşük kalorili sebzeler arasında oldukça popülerdir. Kendine has kokusu ve tadı bulunmaktadır. Sadece lezzeti ile değil sağlığa olan faydaları ile de oldukça popüler olan bir sebze konumuna gelmiştir.
  • Kerevizin faydaları arasında ilk sıralarda bulunan faydalarından birisi K vitaminidir diyebiliriz.
  • Kendine özgü aroması ve tadıyla, düşük kalorili sebzeler arasında oldukça popüler olan kereviz sadece lezzetiyle değil sağlığa faydalarıyla da ön plana çıkıyor.
  • Kereviz sağlık açısından çok faydalı olan bir besin olduğu için adından sıkça bahsettirmektedir. Kereviz düşük kalorili sebzelerdendir.Antioksidan özelliği güçlü olan önemli sebzelerden birsi olması vücudun hastalıklara karşı korunmasını sağlamaktadır.
  • Diyet yapanlar için çok iyi bir tercih olabilir. Eğer diyet yapıyorsanız ve lezzetli olan bir atıştırmalık isterseniz kereviz tam size göre diyebiliriz.
  • Kalori değeri oldukça düşüktür. 100 gr kerevizin kalorisi 15 kcal kadardır.
  • Kereviz yüksek tansiyon için oldukça faydalı olan bir sebzedir. Kerevizi tansiyon düşürücü etkisi son zamanlarda yapılan araştırmalar neticesinde oldukça bilinir duruma gelmiştir.
  • Kereviz kan dolaşımının dengelenmesini sağlar. İçerisinde bulunan phthalide isimli bileşen sayesinde kan akışının sağlıklı bir şekilde devam etmesine yardım etmektedir.
  • Kereviz ile ilgili bilinen bir başka bilgi ise günlük olarak tüketeceğiniz kereviz kan basıncının düşmesini sağlamaktadır.
  • Bir uyarı olarak ta belirtelim ki eğer tansiyon hastası iseniz. Kullandığını ilaçlarla ilgili etkileşime girme durumu olabileceği için doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.
  • Kerevizin bir diğer faydası ise kansere karşı koruyu olabileceği bilgisidir. Bu gün bu bilgi tam olarak ispatlanmış olmasa da ileride kerevizin kansere karşı kullanılabilecek bir bitki olduğu belirtilmektedir.
  • Kereviz kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olduğu için kolesterol ün düşmesini sağlamaktadır.
  • Ayrıca kereviz iyi bir lif kaynağıdır. Sindirimi düzenler ve kabızlığı önleyicidir. Kerevizin sakinleştirici bir özelliği vardır.
  • Kereviz suyu tüketerek kaslarınızın gevşemesini ve rahat bir şekilde uyku pozisyonuna geçmenizi sağlayabilirsiniz.
  • Romatizma ağrılarının azalmasını sağlar.
  • Kereviz cinsel gücü de arttırıcı bir özelliği bulunmaktadır.

Kereviz Kürü Hazırlanışı

Kerevizin faydalarından daha çok yararlanmak için bu kürü uygulayın. Orta boy bir kerevizi dilimleyin yarım litre suda 5 dk kadar kaynatın. Daha sonra bir tutam taze maydanozu ekleyip 3 dk kadar da bu şekilde kaynatın.  Toplam 8 dk kadar kaynadıktan sonra biraz soğumaya bırakıp daha sonra içebilirsiniz.

Bunun kullanım süresi 3 hafta kadar olabilir. 3 haftadan sonra kullanmak isterseniz 1 hafta ara verip tekrar kullanabilirsiniz.

Bu kürü her gün taze olarak hazırlamalısınız. Çünkü bu besinler çabuk bozulmaktadır. Sağlığınıza zararlı hale gelebilmektedir.

Kerevizin Zararları

Kerevizi çok fazla tüketmekten kaçınmalısınız. Fazla kereviz tüketmek idrar söktürücü özelliği nedeniyle vücudun su kaybını arttırarak yorgunluk ve halsizliğe neden olabilir.

İçerisinde bulunan lif miktarı fazla olduğu için sindirim sorunlarına eden olabilir.

Ayrıca A vitamini ve potasyum miktarı artacağı için çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kereviz Kaç Kalori:  Kalori değeri oldukça düşüktür 100 gr kereviz 15 kcal kaloridir.

 

Kereviz Besin Değeri 100 gr için;

Yağ0,2 (gr)
Sodyum80(mg)
Potasyum260(mg)
Karbonhidrat3 (gr)
Diyet Lifi1,6 (gr)
Şeker1,8 (gr)
Protein0,7 (gr)
A Vitamini448 (IU)
C Vitamini3,1 (mg)
Kalsiyum40 (mg)
Demir0,2 (mg)
B6 Vitamini0,1 (mg)
Magnezyum11(mg)

 

Bize Sorun!

Bizlere soru sormak için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. Editörlerimiz sorularınıza aynı gün içinde cevap vermektedir. Soru ve yorumlarınız bizler için değerlidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı