Kilo Aldıran Yiyecekler
Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir Fazla kilo problemi yaşayan birçok insan, kilo aldıktan sonra zayıflamak için diyetler ve spor programları uygular. Belli bir kiloya düştüklerinde ve başarılı olduklarında haliyle diyeti bırakırlar ve birkaç ay içinde tekrar eski hallerine dönerler.
Belkide diyet ve zayıflama konusunda en büyük problem verilen kiloların kalıcı olmaması. Hatta bazı kişiler söz konusu diyetlerde de başarılı olamayarak kiloları ile yaşamaya mahkum olurlar. Tabi bu ileride kişi için büyük bir sağlık problemine dönüşebilir.
Bu güne kadar sürekli olarak zayıflamak için yapılması gerekenlerlerden bahsettik. Bu yazımıza ise kilomuzu korumak ve kilo almamak için hangi gıdalardan uzak durmalıyız, bunu inceleyeceğiz. aşağıda Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir Bulabilirsiniz.
Kilo Aldıran Yiyecekler Listesi
Kilo Aldıran YiyeceklerBazı gıdalar, doyuruculuk oranı kilo kalorisi dengesiz olan, yani doyuruculuğu ve tok tutuculuğu az fakat çok yüksek enerji (Kalori) değerlerine sahip gıdalardır. Bazıları çok bilindik olsa da bazıları çok masum gibi görünen yiyeceklerden.
Meyve Suyu : Taze sıkılmış meyve suyunun ne gibi bir zararı olabilir diye düşünebilirsiniz. Şişmanlatan Yiyecekler arasında en masum görünenlerinden birisidir. Bir Tam bardak elma suyu için boyutuna göre 3,4 elmanın sıkılması gerekir. Yani 4 elmanın tüm kalorisini bir bardak elma suyu ile almış olursunuz. Bu da doyuruculuk ve kalori oranının dengesinin bozulduğu bir yiyecektir.
Kızartmalar : Aşağıda Sırası ile yağlar konusuna da değindik, Kızartılmış gıdalar kansorejen özellikte olmalarına ek olarak içerisine bolca sıvı şeklindeki yağı emerler. Bu durum çok masum olan bir gıdanın kalori bombası haline getirebilir. Örnek vermek gerekir ise patates. Oldukça sağlıklı ve normal kalori değerine sahip olsa da kızartma şeklinde tüketilmesi çok zararlı olabilir.
Margarin : 10 Gr lık bir çay kaşığı margarinde 100 kaloriden fazla bir enerji bulunur. Bir tabak çorba ile hemen hemen aynı kaloridedir. Örnek olarak yarım yemek kaşığı margarin ile hazırlanmış tavada yumurta 800 kaloriden fazla bir enerjiye sahiptir.
Tereyağı : Her ne kadar sağlıklı da olsa, kilo vermek isteyenlerin uzak durması gereken bir gıdadır. Bir Çay kaşığı tereyağı 90 Kaloridir. Margarin için saydığımız tüm etkiler tereyağı için de geçerlidir.
Ayçiçek ve Mısır Yağı : Doymuş yağlardan çok az bir miktar düşük olsa da yine de çok yüksek kaloriye sahiptir. Ortalama 10 gr yağ’da 70 Kalori Bulunur.
Kahvaltılık Yağ : Bu konuda kalbe dost gibi aldatmacalara inanmayın. Kahvaltılık yağlar da birer doymuş yağdır ve gerçekten fazla tüketimi zararlıdır,
Yağlı Yemişler : Çekirdek, Badem, Fıstık, Ceviz gibi kuruyemiş çeşitlerinin birçok faydası olsa da fazla tüketimi kilo aldırabilir. kilo aldıran yiyecekler arasında masum gibi görünse de günlük 10-20 gr miktardan fazla tüketilmemesi gerekir. Bu gıdaların yağ oranı yüksektir.
Sıcak İçecekler : Her gün içtiğimiz, çay ve kahvenin kilo alımına hiçbir etkisi yoktur. Genellikle eser miktarda kalori içermelerirler. Fakat çay ve kahveyi fazlaca tüketenler yanında şeker de kullandıklarında sadece şekerden alınan kalori miktarı bir öğünün miktarına eşit olabilmektedir. 1 Adet küp Şeker 16 Kaloridir. Bir Bardağa 2 adet kattığınızı ve günde 10 bardak içtiğinizi hesaplar iseniz 32*10= 320 Kaloridir. Bu bir tabak sebze yemeği, çorba ve bir dilim kepekli ekmeğe eşit bir kaloridir.
Şekerli Gıdalar : Baklavalar, Tatlılar, Pastalar, bu gibi yüksek kalori değerine sahip yemek sonrası tüketilen gıdalar, yediğiniz öğünden bile daha fazla kaloriye sahip olabilir. Bu sebeple kilo vermek isteyenler kilo aldıran yiyecekler arasında olan tatlılardan uzak durmalıdır.
Yüksek Sodyum İçeren Gıdalar (Tuz) : Tuz, iletkenliği arttıran bir gıdadır. Suyun iletkenliği içerdiği tuz moleküllerine oranla değişir. Vücudumuzun da büyük bir bölümü sudur. Hücrelere enerji sıvı kan aracılığı ile iletilir.
Bu sebeple vücuttaki sodyum oranı arttıkça yediğimiz gıdalardan aldığımız enerji’de vücut içerisinde daha kolay transfer olacak bu durum kilo almanızı hızlandıracaktır. kilo yapan yiyecekler arasında olmasa da dikkat edilmesi gereken bir kriterdir.
Unlu Mamüller : Aklınıza gelebilecek unlu mamüllerin tamamı bitkisel doymuş yağlardan yapılır. Poğaca, Simit, Kekler vs. Bu sebeple de besleyicilikleri az fakat kalori miktarı oldukça yüksek olurlar. Diyet yapanlar yada kilosunu korumak isteyenler unlu mamülleri daha az tüketmek zorundadır.
Abur Cubur / Fast Food : Belkide son yıllarda kilo alımı ve obezite rahatsızlıklarının artmasındaki bir numaralı sebep hazır gıdalar. Bir düşünün Bundan 100 yıl önce hangi tip bir hazır gıda vardı.
Fazla geriye gitmeye gerek yok, 80 ve 90lı yılları görmüş birisi o günlerde bile fast food adına hiçbir şeyin olmadığını bilir. Hazır gıdaları sıklıkla tüketmek fazla kalori almanıza ve sağlıksız beslenmenize neden olacaktır. Kilo Aldıran Gıdalar Arasında en çok dikkati hazır gıdalara çevirin.
Susam, Tahin, Pekmez : Tahin, direk olarak susamdan yapılır ve bilindiği üzere susam son derece yağlı bir gıdadır. Susamdan yapılan bir tahin çok yüksek kalorili bir gıda olacaktır. Ayrıca üzüm özünden elde edilen pekmez için de durum aynıdır. Özellikle kahvaltılarda, kış aylarında sıklıkla tercih edilen bu gıdaların tüketimini kontrol altında tutmak kilo alımını sınırlayabilir.
Reçel, Bal : Özellikle bal çok faydalı bir gıda. Buna şüphe yok, Ama en faydalı olarak bildiğimiz saf suyun bile belli bir miktardan sonra insanı zehirleyebiliyor. Bu sebeple bu faydalı gıdayı (Balı) yeterince tüketmek fazlaya kaçmamak önemli. Ayrıca Reçel İçin’de kontrollü olarak tüketim önerilir.
Çikolata : Yüksek kalori Gıdalar arasında olduğunu bilmeyen yoktur.
Harkeketsiz Yaşam : Tabi ki bu başlığın yiyecekle bir ilgisi yok, fakat yediklerimizin yakılması ile ilgili olarak önemi büyük. Daha fazla hareket daha fazla enerji gerektirir. Yani çok hareketli iseniz kilo alımı durur. Bunu çocuklarda çok rahat görebilirsiniz. Yada gençlerde, oldukça kalorili ve çok gıda tüketmelerine karşın kiloları düzenlidir. Bunun sebebi yediklerinden aldıkları enerjiyi gün içinde yakıyor olmaları ile ilgilidir.
Çevrenizde analiz yapın, kilo sorunu olan insanlar genellikle sabit masa başı yada durağan bir işte çalışanlar, ev hanımları gibi gruplardır. Aktif ve efor gerektiren işlerde çalışanlar arasında obezite oranı son derece düşüktür. Bu yüzden yüksek kalorili ve kilo aldıran yiyecekler listesini araştırırken, hareketli yaşam ile ilgili konularımıza da göz atın.
Yukarıda bulunan gıdalara ek olarak, her tür gıdayı haşlama yada ızgara şeklinde kendi yağında ekstra maddeler eklemeden hazırlamak sağlık puanını arttırırken kalorisini azaltacaktır. Bu sayfada yazılan bilgiler genel kabul görmüş ve birçok uzman ile bilinen Canan Karatay ve İbrahim Saraçoğlu gibi uzmanların makale ve videolarından edindiğim bilgilerle yayılmıştır. Kendilerine Teşekkür ediyoruz.
Bize Sorun!
Zayıflama, kilo verme, Yüksek Kalorili yiyecekler ve Yemekler ile ilgili olarak burada bulamadığınız kafanıza takılan tüm soruları editörlerimize sorabilirsiniz. Bizlere soru sormak isteyenler aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirler. Sorularınız, editörlerimiz tarafından genellikle aynı gün içinde cevaplanmaktadır. Soru ve Yorumlarınız bizler için değerlidir.
Kaynaklar :
- Sağlıklı Beslenme Buroşürleri
- Beslenme Bilinci
- Besin değeri En Yüksek Gıdalar