Kinoa İle Zayıflama
Kinoa İle Zayıflama Kinoa nedir ? Kinoa tohumu buğday gibi yendiği için üretilen,hasadı yapılan bir bitkidir.Kinoaya tahıl denilmektedir.Ancak buğday gibi değil de daha çok pancar ve ıspanak gibi besinlere yakın olduğu söylenmektedir.
Kinoa pirinç ile pişirile bilmekte ve birçok yemekte kullanılabilmektedir. Kinoanın yaprakları da taze yapraklı sebze olarak ıspanak gibi tüketilmektedir.
Kinoa daha çok Latin Amerika da yetişmektedir.Kuş yemine benzemekte olan kinoa küçük tanecikler halindedir.Amerika da özellikle kilo koruyucu olarak kullanılmaktadır.
Kinoa bir tahıldır ancak,diğer tahıllar dan önemli bir farkı ise,diğer tahıllar kilo aldırırken kinoa kilo aldırmamakta ve kilo vermeye faydalı olan bir besindir.İçerisinde yüksek oranda demir bulunmaktadır.Bu sebeple kansızlığa karşıda kullanılabilmektedir.
İçerisine kalsiyum ve lif de bulunan kinoa kabızlık içinde oldukça etkilidir. Kolestrol hastaları da rahatlıkla bu ürünü kullanabilmektedirler.
Et yiyemeyen vejeteryan kişilerin rahatlıkla bu ürünü kullanabilirler.
Kinoayı NASA’nın astronotlara kullandırdığı bir ürün olduğu söylenmektedir.Bununda nedeni ise içerisinde yüksek oranda protein içermesidir.2013 yılında Birleşmiş Milletler bu yılı kinoa yılı ilan etmişlerdir.Bu yüzden batılı devletlerin kinoa tahılına çok önem verdikleri görülmektedir.
Kinoa Zayıflatır mı ?
Kinoa tok tutma özeliği bulunan bir besindir.İçerisinde bulunan lifler sizi tok tutarak yemek yeme isteğinizi azaltır.Sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar.Kalori değeri düşüktür.Bir yemek kaşığı kinoa da 36 kalori vardır.Yağ oranı düşük olmakla birlikte bulgurla kıyaslandığında bulgura göre biraz daha fazladır.
Kinoa İle ZayıflamaKinoa Nasıl Tüketilir ? Nasıl Pişirilir ?
Kinoa bulgur ve pirincin kullanıldığı her yerde tüketilebilir.Ancak Pişirilmeden önce bir süre suda bekletilmesi tavsiye edilmektedir.15 -20 dakika kadar suda bekletmeniz yeterli olacaktır.
Kinoayı yoğurda karıştırarak ya da salatalarınıza ekleyerek de tüketebilirsiniz.
Ayrıca kinoanın toz haline gelmiş şekilleri vardır.Toz halindeki kinoayı bir bardak suya 2 kaşık kadar katıp karıştırarak tükete bilirsiniz.
Kinoa nın çayları da üretilmektedir.Anacak tek başına değil de daha çok içerisine yeşil çay gibi diğer çaylar eklenmektedir.
Kinoanın Faydaları
Gluten alerjisi olup buğday tüketemeyen kişiler ,buğday ürünü tüketemeyen kişiler rahatlıkla kinoayı tüketebilirler.Tahıl bakliyat gurubuna girmekle birlikte glüten içermemektedir. Çölyak hastaları da kullanabilmektedir.
Şeker hastaları, tansiyon hastaları tarafından oldukça tercih edilen bir besindir.
Kolestrolü düşürür.
İçerisinde tüm aminoasitleri barındıran kinoa besleyici olmasına rağmen oldukça sağlıklı bir üründür.
İçerisinde A,B vitaminleri Magnezyum,Demir gibi vitamin ve mineraller var.Protein ve aminoasit deposu olduğu için ete alternatif olarak görülmektedir.Etin içerisindeki zararlı yağları içermediği için daha sağlıklı olduğu düşünülmektedir.
Kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklıklarını engeller.Kan Kalitesinin artmasını sağlar.Kan kalitesi arttığın da ise metabolizmamızın hızlanmasını sağlamaktadır.
Migren rahatsızlıkları ve migren ağrılarından kurtulmanıza fayda sağlar.
Kinoa için mucizevi bir besin denilebilir.Ancak bunu abartmamak gerekmektedir. Nasılsa mucizevi bir ürün diyerek aşırı tüketmeniz durumunda çok fazla enerji veren ve besleyici bir ürün olduğu için zayıflamak yerine kilo alabilirsiniz.