Kişiye Özel Diyet Programı Hazırlama Boy ve Kilona Göre
Kişiye Özel Diyet Programı Hazırlama Boy ve Kilona Göre, ilk önce bir konunun altını özenle çizmek istiyoruz. İnternet ortamında sıkça rastlanan diyet listeleri ve programlarının uygulanış biçiminin her bireyde aynı olmaması sebebi ile bu tarz diyet programları uygulamak son derece riskli ve sağlık açısından tehlikelidir.
Birçok kişinin bu tarz sorunlarla kalıcı hasarlar aldığını hatta ölümle sonuçlanan acı sonlarını medya ve diğer yayın organlarından duymaktayız. Diyet programının herkese uygulanabilir bir modeli olamaz ve her birey kendi boy ve kilosuna göre kalıtsal hastalıkları ve yaşam biçimine uygun “kişiye özel diyet programı hazırlama” sı gerekmektedir.
Kaloritakip.Net olarak kişiye özel diyet programları için 2 ayrı grup şeklinde uygulanabilir.
- Birinci seçenek kişiye özel fakat belli kan ve tıbbi tetkik sonucu daha profesyonel ve sağlıklı olarak oluşturulan ve sonuca ulaşmanız daha kesin olan diyet programından bahsedeceğiz.
- İkinci seçenekte yiyecek listesi vermeden kendi özel programınızı kendiniz yapmanız için ihtiyacınız olan bilgileri vereceğiz. Bu şekilde en doğru kişiye özel diyet programınızı kendiniz hazırlayacaksınız
İlk olarak birinci seçeneğimiz ile başlayalım.
1 – ) Tıbbi Veriler İle Hazırlanan Kişiye Özel Diyet Programı
Kişinin tam ihtiyacına göre ve sağlık açısından hiçbir risk teşkil etmeyen böbrekleri ve diğer organları yormayacak bir diyet listesi çıkartabilmek için vücut verilerinin olması gerekmektedir. Ayrıca Kişiye Özel Boy ve Kilona Göre Diyet Listesi Çıkartılmakta. Bunun için herhangi bir sağlık kuruluşunun diyetisyen hekimine başvurabilirsiniz. Başvurduğunuzda diyetisyen hekim sizden bir takım tetkik yaptırmanızı isteyecektir. Bu tetkikler sonucunda size en uygun olan diyet listesi hazırlanacak ve kalori dengesi kurulacaktır. Tüm bu işlemler SGK kapsamında karşılanabilmektedir. Özel sağlık sigortası var ise Özel hastanelerden de bu hizmeti alabilirsiniz. Sigorta kapsamınıza göre özel hastaneler den de bu hizmetler alınabilir. Kişiye özel diyet programı hazırlama ücretsiz olarak yapılabilmektedir.
Ülkemizde genel kanı şudur. Diyetisyen hekimler bulunabilirliği yüksek günlük et süt ve diğer gıdalardan değil de daha lüks yada zor bulunan gıdalardan bir liste oluşturuyor algısıdır. Evet eskiden gerçekten de böyleydi. Orta gelirli aileler için söz konusu diyet listelerini uygulamak çok masraflı olabiliyordu, fakat artık diyetisyen hekiminiz ile konuşarak diyet listesinde temin edemeyeceğiniz gıdalar olur ise eşdeğer ve daha bulunabilir gıdalar ile doktorunuzdan onay alarak değiştirebilirsiniz.
2 – ) Evde Kişiye Özel Diyet Listesi Hazırlama Yöntemleri
Bir sağlık kuruluşuna gitmek her zaman ilk tercih olmalıdır fakat gitmeye vaktiniz yok yada daha basit ama sağlıklı bir diyet programı hazırlamak istiyor iseniz evde kendiniz bir liste çıkartabilirsiniz. Bu listede hangi gıdadan ne kadar olması gerektiğini belirlemek için aşağıda yazılan yöntemleri uygulamanız yeterlidir.
Öncelikle genel olarak son 1 aylık dönemde sabah öğlen ve akşam yemeklerinde hangi tür gıdalarla beslendiğinizi ve porsiyon miktarını tahmini olarak bir kağıda yazınız. (Aşağıda sizi için örnek bir tablo vereceğiz.) Daha sonra en çok tükettiğiniz gıdaları ve miktarlarını göreceksiniz. Daha sonra bu gıdaların porsiyon yada adet veya gram olarak kaç kaloriye sahip olduğunun listesini çıkartın. (Bu işlemi sitemiz üzerinden yapabilirsiniz. sitemizde gıda maddeleri için hassas kalori cetvelleri mevcuttur. Sitemiz içinde bulabilirsiniz.) Daha sonra günlük kalori ihtiyacınızı hesaplayınız. Yaşınıza boy ve kiloya vede cinsiyete göre değişken kalori ihtiyacınızı net olarak belirleyiniz. ( Sitemiz üzerinden günlük ihtiyacınızı hesaplayabilirsiniz)
Şu an elimizde günlük kalori ihtiyacımız ile günlük olarak sıklıkla tükettiğimiz gıdaların kalorileri mevcut. Daha sonra günlük alınması gereken besin değerlerini koruyarak kalori ihtiyacınıza göre gıdaları dengeli bir şekilde boş bir listeye ekleyin. Günlük kalori ihtiyacınızın %80 i kadar kaloriye sahip besinlerden oluşan bir liste hazırlayın. Bir anda düşük kalorili diyet listesi hazırlamak sağlık açısından riskli olabilmektedir. Burada amaç günlük vücut ihtiyacını karşılayacak vitamin ve minerallere sahip kalori değeri ideal düzeyde bir diyet programı yapmak olmalıdır. Hızlı kilo verme ile sağlıklı kilo verme arasında ince bir çizgi var. Bu çizgiyi kaçırmaya özen gösterin. Son olarak diyet listenize bol su içmek ve günlük bir fincan bitki çayı ekleyiniz.
(Video) Kişiye Özel Diyet Listesi Nasıl Hazırlanır
Bu konuda Beğendiğim En İyi Video Aşağıdadır
Diyet programında olması gereken bir diğer şey ise hareketlilik olmalıdır. Yukarıda anlatılanlar ışığında kendinize hazırladığınız kişiye özel diyet programını uygularken aynı zamanda hareketli bir yaşama geçiş yapmak çoğu zaman diyet listesinden daha etkili olarak kilo vermenizi sağlayacaktır. Durağan bir yaşama sahipseniz daha hareketli bir yaşama geçiş yapın. Gerekli yerlere yürüyerek gidin. asansör elektirikli yürüyen merdiven gibi monotonluk abidesi cihazları bir kenara bırakın. Tv izlemek yerine yürüyüşe çıkmayı deneyin.
3 – ) Kişiye Özel Diyet Programı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Mutlaka ihtiyacınız olan besinleri ve vitaminleri almanız için gereken gıda çeşitlerini içermesine özen gösterin. (internette sıkça dolaşan sadece patates, elma, muz diyeti gibi tamamen şartlandırılmış ve vücut için önemli mineralleri dışarıda bırakan diyetleri uygulamayın. Az miktarda ama bol çeşit gıda bulunmasına dikkat edin. Her gün birbirine benzer gıdalar yerine haftanın 7 günü 7 ayrı besin maddesi bulunmasını sağlayın. Örnek vermek gerekir ise bir gün baklagil ise diğer gün balık ertesi gün tavuk … gibi )
- Sıvı alımınızı arttırın, ( Diyet yaparken hissedilen açlık ile birlikte su içme dürtüsü de azalacaktır. Günlük ihtiyacınız olduğu kadar su tüketmeye özen gösterin.)
- Sağlık sorununuz var ise Doktorunuza sormadan diyet yapmayın (Herhangi bir sağlık sorununuz var ise, örneğin şeker kalp böbrek ve buna benzer diğer tüm küçük yada büyük sağlık sorununuz var ise uygulayacağınız diyetin bu sağlık sorununu arttırma veya yeni sorunlara yol açma ihtimali olduğunu unutmayınız. Bu gibi durumlarda bir diyetisyenden yardım almadan kendi başınıza diyet programı uygulamayınız.)
- Aşırı kilolu iseniz Dikkat (Kilolarınız normal sınırların çok üzerinde ise yine aynı şekilde kendi başınıza diyet yapmak yerine diyetisyenden yardım almak en sağlıklı yoldur. Farklı hastalıklara yol açmamak adına bu gibi bir durum söz konusu ise diyetisyen ile görüşerek diyet programı oluşturunuz)
- Kendinizi Aç Bırakmayın ( Günlük ihtiyacınız olan kalori miktarının %80 i kadarını aldığınızdan ve besin öğeleri açısından ihtiyaca uygun olduğundan emin olun. Çok az gıda ile aşırı düşük kalorili bir diyet programı hazırlamak sağlığınız açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Aç kalmadan porsiyon küçülterek diyet yapmak kalıcı zayıflamanın da anahtarıdır.)
- Ani kilo kayıplarından kaçının ( Kişiye Göre Diyet Programı Hazırlama konusunda en önemli noktalardan birisi de belkide budur. Ani olarak yüksek miktarlarda kilo vermek böbrek yetmezliği dahil birçok hastalığa sebep olmaktadır. Ayrıca ani kilo kayıpları diyeti bıraktığınız hızlı bir şekilde yine kilo alma olarak geri dönecek ve sonuca ulaşamayacaksınız. Bu sebeple hem kalıcı olarak zayıflamak hem de sağlığınızı korumak istiyor iseniz haftada 1 kilo ideal kilo kaybı olarak gösterilmektedir.)
- Sağlık bakanlığı verilerini baz alın ( Söz konusu kişisel diyet listesini hazırlarken günlük kalori ihtiyacı veya günlük alınması gereken besin ve vitamin değerlerini öğrenmek için sağlık bakanlığının web sitesi ile yayımladığı onaylı ve gerçek bilgiler ışığında liste hazırlamaya özen gösteriniz.)
Bize Sorun
Ayrıca editörümüze sormak istedikleriniz var ise aşağıdaki yorum kısmını kullanarak bizlere sorularınızı iletebilirsiniz. Sorularınız aynı gün içinde cevaplanacaktır.
Konu ile ilgili düşüncelerinizi yada eklemek istediklerinizi yine aynı şekilde aşağıdaki kısmınla bizlerle paylaşabilirsiniz. Yorumlarınız bizim için değerlidir.
Burada yazılanlar kişiden kişiye değişebileceği için kaloritakip.net Sitesi olarak diyet listesi hazırlarken kesinlikle doktor kontrolü olması gerektiğini sizlere hatırlatıyoruz.
Mrb ben 44 yaşındayim boyum 1.68 kilom 98 kilo veremiyorum yardımcı olursanız sevinirim
Pardon size bir soru soracağım
Ben 14 yaşındayım 150 cm boyum var ve 73 kiloyum ne yapmam ne yiyip içmem gerekir bide ben 50 kiloya düşmek istiyorum bu doğrumu lutfen cevaplarmisiniz .
kalori hesabı yapıp zayıflarsın. Ben 18 yaşındayım 3 ayda 97 den 80 e düştüm.
Ama kalori hesabını rastgele yapmayacaksın. aldığın kalorinin kalitesi önemli. protein karbonhidrat yağ miktarlarını iyi ayarlamalısın.hızlı zayıflamak istiyorsan hamurlu gıdalar özellikle beyaz un , şekeri içeren her türlü gıdayı tamamen kesmen lazım. örneğin sabah 1 haşlanmıs yumurta 1 dilim çavdar ekmeği 30 gr light beyaz peynirle başla. hem az kalori alırsın hemde senı uzun sure tok tutar. öğlen ve akşam besinlerinden birisi tavuk olsun. haşlama veya fırın. yağda olmayacak. sebze yemelisin. hem kalorisi az hemde doyurucu ve sağlıklı. birde bence hızlı zayıflama. ben öyle yaptım. diyet sonrasında 15 gün kendimi tutamayıp cok asırı yedım ama neysekı kestım onünü . önerim kendini sıkmadan yavas yavas kilo vermen. 800-1000 kalori arası bir diyet uygula. internetten günlük kalori ihtiyacını hesapla ona göre hareket et. sorun olursa yaz.
Merhaba 34 yaşındayım 75 kiloyum 162 boyum 57 olmak istiyorum spor diyet vede 3 litre su iciyorum 94 düm başka ne onerirsiniz
Merhaba 31 yaşındayım 81 kilo 165 boy 60 kilo olmak istiyorum neler yapalirim yardımcı olurmusunuz
Merhaba 17 yaşındayım 52 kiloyum 1.73 boyundayım bi türkü kilo alamıyorum metabolizmam hızlı olduğu için nasıl bi program önerirsiniz
Slm 22 yaşındayım 55 kiloyum basenim büyüdükçe büyüyor nasıl bi topla oluşturalım.
Merhabalar. İsmim meryem 22 yaşındayım. 80 kiloyum. evlenmeden önce 65 kiloydum çok fazla kilo aldım aşırı genişledim.. diyet yapıyorum kendimce ama hiç uymuyorum. bana yardımcı olur musunuz ? bataktayım resmen..
kişiye özel diyet programları ve listeleri ile ilgili tüm merak edilenleri buradan cevaplıyoruz.