Kolesterol Nedir ? Yüksek Kolesterol Hakkında Bilmedikleriniz

Kolesterol, karaciğerinizin doğal olarak ürettiği bir yağ maddesidir ve hücre zarlarının oluşumunda hatta D vitamini ve bazı özel hormonların üretilmesinde rol alırlar. Kolesterol muma benzeyen ya da yağ benzeri bir madde formudur. Suda çözünmez ve bu nedenle tek başına kan yoluyla iletilemez. Lipoproteinler karaciğerde kolesterolün kan dolaşımı yoluyla taşınmasına yardımcı olan diğer parçacıklardır. Sağlığınız için önemli olan birkaç ana lipoprotein formu vardır. Asıl tehlike Düşük kolesterol olarak da bilinen düşük yoğunluklu lipoproteinlerin (LDL) arterlerde birikmesidir ve kalp krizi veya inme gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmesidir. Bazen iyi kolesterol olarak adlandırılan yüksek yoğunluklu lipoproteinler -HDL- LDL kolesterolü ortadan kaldırmak için karaciğere geri döndürmeye yardımcı olurlar ve bu nedenle iyi kolesterol olarak adlandırılırlar. Karaciğeriniz, ihtiyacınız olan tüm kolesterolü üretmektedir, ancak günümüzde yediğimiz gıdaların çoğunda yağlar ve kolesterol hazır olarak bulunmaktadır. Aşırı miktarda yağ içeren çok fazla besin tüketimi kanınızdaki LDL kolesterol seviyesini artırır. Buna yüksek kolesterol denir. Yüksek kolesterole hiperkolesterolemi adı da verilir- HDL kolesterol seviyeleri çok düşük ve LDL kolesterol seviyeleri çok yüksek olduğunda yüksek kolesterol var demektir. Kolesterol düşürücü ilaçlar verilirken hastaya yağlı Trans yağlı besinlerin tüketilmemesi ve günlük egzersizler önerilir. Varsa sigara-alkol kullanımı yasaklanır. Yüksek kolesterol tipik olarak belirtisizdir yani sinsi ve öldürücü bir hastalıktır. Sağlıklı yemeniz ve düzenli olarak kolesterol düzeylerinizi izlemeniz önemlidir. yüksek kolesterol tedavi edilmediğinde,  kalp krizi veya felç geçirebilirsiniz.

Yüksek Kolesterol Neye Neden Olur?

Yüksek kolesterol genellikle kolesterol, doymuş yağ ve trans yağında çok fazla bulunmaktadır sağlıksız yiyecek tüketildiğinde durum daha da kötüleşir.

Kolesterol Hastaları Şu Besinleri tüketmemelidir:

  • Yağlı kırmızı et
  • Karaciğer ve diğer organ etleri-sakatatlar
  • Peynir, süt, dondurma ve tereyağı gibi tam yağlı süt ürünleri
  • Yumurta sarısı-akı tüketilebilir
  • Kızarmış yiyecekler, patates cipsi, patates kızartması, kızarmış tavuk ve soğan halkaları gibi
  • fıstık ezmesi
  • Kekler gibi bazı pişmiş hamur ürünleri
  • Kakao yağı, hurma yağı veya hindistancevizi yağı ile işlenmiş gıdalar
  • çikolata

Yukarıda geçen tüm besinler kolesterol hastaları için öldürücü olabilir. Çok da ağrı belirtisi vermediği için insanlar kolesterolü ancak kan tahlilleri sonucunda görebilir ve kolesterol hastası olduklarını anlayabilirler.

Yüksek Kolesterol Genetik  Olabilir mi?

Birçok durumda yüksek kolesterol genetik olabilir, yani anne-babanızda kolesterol varsa muhtemelen sizde de olabilir. 40 yaşından sonra belirginleşir. Yani ana babadan geçen genlerin de kolesterol yapımında etkisi vardır.Diyabet ve hipotiroidizm gibi diğer durumlar da yüksek kolesterole katkıda bulunabilir. Sigara, aynı zamanda kolesterol sorunlarını da artırabilir.

Yüksek Kolesterol Tehlikeleri

Hastalık dünya genelinde 40 yaşın üzerindeki her 4 kişiden birinde vardır.  Her yaştan insanlara, etnik kökenlerden ve cinsiyetlerden insanlara etki edebilir.

Kolesterolü Nasıl Azaltabiliriz?

Ailenin yüksek kolesterol öyküsü varsa, obezite hikayesi varsa çeşitli böbrek hastalıkları ve tansiyon hastalıkları varsa diyet yapmanın zamanı gelmiş demektir. 40 yaş üzerinde her insan; kolesterol olsun veya olmasın diyet yapmalı ve ömrünü bu şekilde daha rahat geçirmelidir. Sadece ilaçlara güvenerek kolesterolü düşürmeye inanmak yanlıştır. İlaçların da safra taşı oluşturma riski vardır.

Yüksek Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Çoğu durumda, yüksek kolesterol, genellikle herhangi bir belirti göstermez ancak tansiyonunuz fırlar ve bu da damarların daralması anlamına gelir. Damarları daraltan şey de damar içinin plaklarla kaplanmasıdır. Yani kolesterol hastası olmanızdır. Eğer 40 yaş üzerinde iseniz ve tansiyonunuz varsa mutlaka kolesterolü de ölçtürmeli ve her 3 ayda bir şikayet yoksa dahi kolesterol değerlerinize baktırmalısınız.

Yüksek Kolesterol Nasıl Teşhis Edilir?

Yüksek kolesterol, lipit panel adı verilen bir kan testiyle teşhis etmek çok kolaydır. Doktorunuz size tahlil öncesinden 12 saat boyunca hiç bir şey yememenizi ve içmemenizi önerir. Böylece doğru değerlere ulaşabilirsiniz.

Bir lipid paneli toplam kolesterol, LDL kolesterol, HDL kolesterol ve trigliseritleri ölçer.

Toplam kolesterol değeri: 200 mg / dL’den az olmalıdır

LDL kolesterol değeri: 100 mg / dL’den az olmalıdır

HDL kolesterol değeri: 40 mg / dL veya daha yüksek olmalıdır

Trigliseritler: 150 mg / dL’den az olmalıdır

Yüksek Kolesterol Nasıl Tedavi Edilir?

Egzersiz yapmak ve sağlıklı bir diyet yapmak genellikle kolesterol seviyelerini düşürmek için yeterlidir. Bazen ilaç gereklidir. LDL kolesterol seviyeleri çok yüksekse bu durum özellikle geçerlidir.

Yüksek Kolesterol İlaçları Nelerdir?

Yüksek kolesterol tedavisinde kullanılan en sık reçete edilen ilaçlara statinler adı verilmektedir. Statinler, karaciğerinizin daha fazla kolesterol üretmesini önlemeye çalışırlar. Bu ilaçlar dolaylı olarak LDL kolesterol ve trigliseridlerin kan düzeylerini düşürürler hatta  ve bazıları iyi kolesterol- HDL- düzeyini de yükseltebilirler.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı