KOSGEB Nedir? Nasıl Yararlanılır?

Kendi işinin patronu olmak isteyen küçük girişimcileri destekleyen bir kuruluş olan KOSGEB, 1990 yılından bu yana karşılık ya da karşılıksız olarak yardımlar yapmaktadır. Bilim, sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olarak çalışan bu kuruluş, ülkemizdeki sosyal ihtiyaçların bununla birlikte ekonominin karşılanabilmesi amacı ile küçük ve orta işletmelerde işletmelerin etkisini artırmak adına destekler sağlamaktadır.

Ayrıca bu işletmelerin rekabet gücünün atması ve seviyelerin gelişmesi içinde hizmetler yürütmektedir. Bu alanda KOSGEB nedir konu başlığında Küçük ve Orta ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olarak açılımını yapmak mümkün olacaktır.

KOSGEB Nedir, Nasıl Yararlanılır

KOSGEB Ne İşe Yarar?

Kosgeb Nedir? Ne İşe Yarar diye merak ediyorsanız; Girişimciyi hem eğitimsel, hem de maddi olarak destekleyen kuruluş bu şekilde ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Sağladığı destekler arasında kredi faiz desteği, KOBİ proje destek programı, işbirliği güç destek programı, tematik proje destek programı, Ar-ge genel destek programı ve laboratuvar hizmetleri gibi kategoriler bulabilirsiniz. Henüz gelişmekte olan kuruluş bu alandaki pek çok çalışmaya destek olmaktadır. İşe yeni başlayacak olarak sunulan bu kredilerin belirli KOSGEB şartları bulunuyor.

KOSGEB Şartları

İlk olarak kuruma ait girişimcilik eğitimini tamamlamanız önemlidir. Sertifikanızı almış olmanız önemlidir. Ardından şirket kurma işlemlerinin tamamlanması gerekiyor. Eğer ortaklı bir şirket kurmuş iseniz yüzde 30 oranında olması gereklidir. Genellikle erkek girişimcilere yüzde 60 oranında destekler veriliyor. Kadınlarda ise bu rakam yüzde 70’e çıkıyor.

Şirket adına yapılan tüm harcamaların gider olduğunu belirtmesi için faturalarının kesinlikle olması gerekiyor. Bunların saklanması önemlidir. KOSGEB faturalar üzerinden destek oranını belirlemekte ve bedellere KDV dahil olmayacak şekilde hesaplamalar yapılmaktadır. Genel olarak öncelikle harcamalarınızı yapıyorsunuz, sonrasında ise kurum size belirlediği oranlarda iki ya da üç ay gibi bir süre zarfında ödeme yapmaktadır. Şirket adına aldığınız malzemelerin demirbaş niteliğinde olanlarını ise üç yıl içerisinde satmanıza izin verilmeyecektir.

KOSGEB Kredisinden Kimler Faydalanabilir?

Kosgeb Nedir? Ne İşe Yarar?

Her iş kurmak isteyene bu kredi verilmiyor. Bu alanda KOSGEB nasıl yararlanılır başlığı altında öncelikle bu krediden faydalanmak için uygulamalı olarak verilen eğitimleri almak gereklidir. Sonrasına Genç Girişimciler Programına Katılmak gereklidir. Kurum Veri tabanına kayıt olmanız gereklidir. KOBİ beyannamesi, Beyanname Kontrolü, ve desteklere başvurmak sıra ile takip edeceğiniz aşamalar arasında yer alıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı