KPSS Nitelik Kodları (Ortaöğretim-Önlisans-Lisans)

KPSS ortaöğretim sınavı tercih döneminde bilindiği gibi bazı soru işaretleri ile karşılaşabiliyoruz. Tercih yapacağımızda neye göre tercih yapacağımız ve tercihlerde yer alan nitelik kodları ne anlama geliyor diye merak ediyor olabilirsiniz. Biz de bu yazımızda tercihlerde nitelik kodu nedir? sorusuna cevap vereceğiz.

Artan eğitim kalitesi ve pek çok ilde öğrenime açılmış olan üniversiteler, milyonlarca öğrencinin eğitim düzeylerinin de artmasını sağlamış olmaktadır. Bu bağlamda; orta öğretim mezunlarından, üniversite mezunlarına kadar geniş bir öğrenci kitlesi, eğitimlerini bitirdikten sonra kamu kurumlarında görev almak üzere düzenlenmiş olan Kamu Personeli Seçme Sınavlarına girmektedir. Ülkemizde her yıl milyonlarca kamu personeli adayının yoğun bir ilgiyle katılım sağlamış olduğu Kamu Personeli Seçme Sınavı ise, başta orta öğretim mezunları için olmak üzere; ön lisans mezunları ve lisans mezunları için ayrı ayrı düzenlenerek gerçekleştirilmektedir. KPSS sınavlarına girmiş olan adaylar ise, tercih yapma aşamalarında nitelik kodları adı verilen, sıralı açıklama kodları öncülüğünde tercih yapma işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.

KPSS’de Nitelik Kodları Ne Anlama Gelmektedir?

Kamu Personeli Seçme Sınavlarına girmiş olan adaylar, sınav sonuçlarının ilan edilmesinin ardından belirlenen tarihler arasında tercih yapma hakkına sahip olmaktadır. Bu doğrultuda; tercih yapma aşamasında adaylar nitelik kodları ile karşılaşmaktadır. Nitelik kodları, öğrencilerin mezun oldukları alan bilgilerinin ve tercih yapabilecekleri alanların özel şartlar ve kadro alım koşullarının numaralanmış kodlar dahilinde kısaltılmış şekli olmaktadır. Orta öğretim mezunları, ön lisans mezunları ve lisans mezunları için, mezun oldukları bölümlere uygun niteliklerdeki genel alım şartlarını ve başvuru ön koşullarını ayrıntılı bir sıralama dahilinde açıklayabilmekte olan nitelik kodları, aday öğrencilerin dikkatli tercih yapmalarında kılavuzluk görevi üstlenmektedir denilebilmektedir.

KPSS Nitelik Kodları

KPSS Nitelik Kodları İle Neler Yapılabilmektedir?

Adayların tercihleri esnasında, kendilerine ve eğitim aldıkları alanlara uygun olarak doğru tercih yapabilmelerinde yardımcı bir unsur olan nitelik kodları ile, adaylar görev yapmak istedikleri alanların şartlarını ayrıntılı bir açıklama dahilinde öğrenebilmekte ve gerekli şartları taşıyıp taşımadığına göre de doğru tercihler yapabilmektedir.

[affiliate_news id=”3103″]

Nitelik kodları tercih yapan adayların kendilerine ve alanlarına en uygun niteliklerdeki tercih sıralaması seçimlerini yapabilmelerini kolaylaştırmaktadır. Bu bakımdan, ayrıntılı ve dikkatli olarak incelenmesi gerekli olan nitelik kod açılımları, gelecekte sahip olunacak kamu personeli mesleğine çok daha emin adımlarla ilerleyebilme hedeflerinin de başlama noktası olmaktadır.

KPSS Nitelik Kodları Nelerdir ve Kodlar Farlılık Taşır Mı?

Her alan için ayrı ayrı olarak dizayn edilmiş olan nitelik kodları, birbirinden farklı eğitim seviyesi mezuniyetlerinde de farklılık taşımaktadır. Örneğin; orta öğretim mezunu bir adayın tercih yaparken, ”Orta öğretim alanlarının herhangi birinden mezun olmak” şartını öne süren nitelik kodu ”2001” iken; ön lisans mezunlarının tercih kodu ”3001” kod numarasıyla belirlenmiş olan, ”Herhangi bir meslek yüksek okulundan mezun olmak” koşul başlığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte; bir üniversite mezunu adayının kpss tercihleri sırasında kullanacağı nitelik kodu ise; ”Herhangi bir lisans programından mezun olmak” koşulunu taşıyan, ”4001” numaralı nitelik kodu olmaktadır. Dolayısıyla, birbirinden farklılık gösteren ayrı ayrı nitelik kodları, doğru tercih yapabilme ihtiyaçlarında adaylara yol gösterici seçimler yapmalarını sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı