Kredi Son Ödeme Tarihi Kaç Gün Gecikebilir?

Bankalar normal prosedür altında aslında gecikme başladığı andan itibaren müşterisi ile irtibata geçer. Taksitin gecikmesiyle beraber bunu farklı yollardan müşterisine iletir.

– E-posta

– Mesaj

– Arama

Bu iletişim bilgilerinden bir veya birkaçını kullanmak suretiyle ödemelerin geciktiğine dair uyarı vermeye başlanır. Tabii burada detaylı olarak bilgiler de verilmektedir. Örneğin; kısmi bir ödeme yapıldıysa bilgilendirme eksik tutar üzerinden sağlanmaktadır. Ayrıca gecikme kredi kayıt bürosu nezdindeki raporlarda yer alır. Daha sonra bankalar 1 aylık süre daha bekler.

Bu süre zarfında herhangi bir ödeme gerçekleştirilmediği zaman, 2. ayın sonunda bunu ihbarname ile sağlar. Yani 2 aylık bir sürenin ardından ödeme yapılmadığı taktirde, ihbarname çekilerek yasal yollar üzerinden bilgilendirmeye başvurulur. Bilgilendirmeyi asla atlamazlar ve mutlaka özellikle arama yoluyla borç bilgisi verilir.

Kredi Son Ödeme için Hukuki Süreç

Birçok insan kredi son ödeme tarihinin kaç gün geciktirilebileceğini merak eder. Nitekim günümüz zorlu şartlarında alınan krediler bazı zamanlar gecikme durumuna düşebilmektedir. Ancak bunun hukuki bir sürece girmemesi için kişi bunun makul süresini öğrenmeyi ister.

– Bu durum 2 aya kadar normal bir prosedür kapsamında devam eder.

– Ancak ilk aydan sonra 2. ay ödenmediği takdirde ihbarname üzerinden hukuki süreç bir nevi başlamış olur.

– Hukuki süreçle beraber uyarıların yapıldığına dair belgeler banka bünyesinde oluşturulur.

– Yapılan hukuki uyarı ile1 ay daha banka müşterisine ödeme süresi verir.

– Taksitler bir kez daha gerçekleştirilirse o vakit iadeli taahhütlü ihtarname yapılır ve yasal takip başlatılmış olur.

kredi kayıt bürosuna da raporlanmaktadır. Bu yüzden mutlaka makul süreç içerisinde ödenmesi için en fazla 2 ay geciktirme yaşanmasına dikkat edilmelidir. Kesinlikle 2 ayın üzerine çıkılmaması gerekir. Aksi takdirde yasal süreç ile beraber avukat ve icra dairesi nezdinde muhatap olmak mecburiyetinde kalınır.

Makul Süreç Dışında Banka Yasal Haklarına Başvurusu

Birçok insan belirli zamanlarda kredi taksitlerini ödeme zorluğu çekebiliyor. Hatta geciktirmenin yanı sıra birkaç taksit üzerinden dahi ödeme sıkıntısı yaşanabilmektedir. Fakat bu durum tamamen yazılı proje üzerinden gerçekleşir. Yani banka müşterisinin ödeyememe sebebini dinlemez.

Belirlenmiş yönetmelik çerçevesinde gerekli uyarılar tamamlandıktan sonra, banka ile müşteri arasında çözüm gerçekleşmediği takdirde bankalar yasal haklarına başvurur. İhtiyaç, konut ya da taşıt gibi krediler nezdinde ilk başlarda süreçte değişiklik olmaz. Ancak dosya avukata devredildiği andan itibaren krediyi tahsis etme yöntemleri değişkenlik gösterir.

– İpotek

– Kefalet

– Araç rehini

Bunun gibi farklı etmenler göz önüne alınmak suretiyle bankalar kredi tahsis eder. Ayrıca kredi üzerine gelen faizi de unutmamak gerekir. Özellikle yüksek miktarlarda çekilen kredinin gecikme faizi tehlikeli noktalara ulaşabilir.

Krediyi Son Makul Ödeme Tarihinde Tutmak için Ne Yapmak Gerekir?

Bu süreç ortalama 2 ay kadar sürer. Yani makul süre olarak tabir edilecek 2 ay boyunca banka devamlı müşterisini farklı yollarla haberdar eder. Bu ayrıca bankanın hukuki süreç için bankanın elinde tuttuğu kanıt olarak da gerçekleştirilmektedir.

Bankalar genel olarak yaklaşık 2 ay kadar bekleyebiliyor. Fakat bu süreç bile kredi kayıt bürosuna işlenmekte ve gecikme faizi alınmaktadır. Bu yüzden kredi taksitleri için 2 aylık süre bazında ödemelerin yapılmasına dikkat edilmelidir.

Zira yasal takibe düşmüş kredi borcu olan kişi, ileriki zamanlarda tüm banka işlemleri adına zorluk çekme durumunu yaşayabilir. Bu yüzden özellikle ilk taksit zamanında ödenmelidir. Daha sonraki kredi ödemeleri ise en azından kısmi olarak gerçekleştirilmesi gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı