Kütüphanecilik Haftası Ne Zaman? Kaç Gün Kaldı?

1964 yılından bu yana Türkiye’de Kütüphanecilik Haftası mart ayının son günlerinde düzenli olarak kutlanır. Bu daha çok mart ayı itibariyle son pazartesiye denk getirilir ve 1 hafta boyunca devam eder. Kütüphanecilik haftasının birçok farklı amacı bulunmaktadır.

  • Öncelikle öğrencilerde okuma alışkanlığını geliştirmek, kitap sevgisini aşılamak ve bu zevki onlara hissettirmektir.
  • Kitap sevginin sadece öğrencilere değil yetişkinler olmak üzere tüm topluma aktarmaktır.
  • Okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmasına olanak tanımak
  • Kütüphanelerin gelişmesi için halkı bu konuda bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak

Tüm bu sebeplerden dolayı kütüphanecilik haftası dünya çapında büyük bir öneme sahiptir. Bu sayede bir hafta boyunca kütüphaneciliğin önemi bilgili kişiler tarafından anlatılır. Ayrıca bu konudaki sorunlar ele alınarak halka aktarılır.

Kütüphanecilik Haftası Ne Zaman?

Kütüphanecilik Haftası Kaç Gün Kaldı?
Kütüphanecilik Haftası Kaç Gün Kaldı?

Çocuk, genç ya da yetişkinler için kitapların önemini anlatmak, kütüphanenin yararlarından faydalanmalarını olanak sağlamak için bu özel hafta büyük önem taşır. Özellikle kütüphanenin yararlarından okullarda bahsedilmesi en önemli etmendir.

Çocuklara küçük yaştan itibaren aşılanan kitap sevgisi ve kütüphane alışkanlığı, daha bilgili ve eğitimli bireylerin yetiştirilmesine fırsat vermektedir. Ayrıca bireylerin kitaplarla bilgi seviyesinin yükselmesi toplumun eğitim açısından daha gelişmesine olanak tanır. Bu da ülkenin gelişim göstermesine imkan vermektedir. Ne de olsa kitaplar bilime giden yoldur ve çağımız bilim ile ilerleme yoludur.

Okunan tüm farklı dergiler, kitaplar ve gazeteler toplumun kültürünü üst seviyeye çıkarır. Dünyadaki gelişmelerden haberdar olabilmek için tüm bu yazılı etmenler büyük öneme sahiptir. Bu yüzden mart ayının son Pazartesi ile başlayan kütüphanecilik haftası, 7 gün boyunca devam eder.

Kütüphanecilik Haftası Eşliğinde Gerçekleştirilen Etkinlikler

Kütüphanecilik haftası sayaç
Kütüphanecilik haftası sayaç

Kütüphanecilik günü geldiği zaman 1 hafta boyunca kütüphanelerin önemi insanlara mümkün olduğu kadar aktarılır. Aynı zamanda kütüphanelerin sorunları ve çözüm yolları ön plana alınarak tartışılır.

Halkın kütüphane bilinci daha fazla güçlendirilerek insanların kütüphane ile arasındaki bağın sağlam hale gelmesine fırsat verilir. Öğrenciler için kütüphanelere geziler düzenlenir, kütüphanede nasıl araştırma yapılabilir öğretilir.

Kütüphanede nasıl davranması gerektiği konusunda da öğrenciler bilgiler alır. Her şeyden önemlisi çocukların ve gençlerin kütüphanedeki o özel kokuyu almaları için yapılacak geziler büyük önem öneme sahiptir.

Kütüphaneciliğin Tarihçesi

Kütüphane nedir?
Kütüphane nedir?

Çok eski çağlardan, hatta antik dönemlerden bu yana kütüphanecilik süregelmiştir. Eldeki bilgiler Asurlular dönemine kadar dayandığını göstermektedir. Ayrıca Osmanlı devletinde de kütüphanecilik büyük bir öneme sahiptir. Hala o dönemden Türkiye Cumhuriyeti’ne miras kalan farklı çok büyük kütüphaneler bulunmaktadır.

  • İstanbul’da bulunan Süleymaniye ve Beyazıt devlet kütüphaneleri
  • Ankara’daki Milli Kütüphane, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kütüphanesi ve Millet Meclisi Kütüphanesi

Özellikle Milli Kütüphane 15 Nisan 1946 yılında kurulan en önemli kütüphaneler arasında yer almaktadır. İlk kurulduğunda içerisinde sadece 2 tane kitap bulunmaktaydı. Günümüzde ise 600 binden fazla kitabın bulunduğu biliniyor. Toplama bakılacak olursa Türkiye sınırları içerisindeki farklı şehirlerde bulunan tüm kütüphanelerde 6 milyon kadar kitap bulunmaktadır.

2020 Yılı İçin Kütüphanecilik Haftası Hangi Gün?

Kütüphanecilik haftası ne zaman
Kütüphanecilik haftası ne zaman

2019 yılı itibariyle Kütüphanecilik haftası 30 Mart Pazartesi gününe denk gelmektedir. 7 gün boyunca yapılacak farklı aktivite ve organizasyonlar 5 Nisan pazar gününe kadar devam edecek.

Özellikle eğitim, kültür ve bilim ile sosyal çevre açısından kütüphane büyük öneme sahiptir. Tüm bunlar için kütüphane kültürünün gençlere aşılanması gerekir. Üstelik sadece bunlarla kısıtlı kalınmaz. Ayrıca insan ve hayvan sevgisi, kibarlık, saygı gibi birçok önemli erdem adına kütüphane her zaman önemlidir.

Bu yüzden sadece farklı kurum ve kuruluşlar açısından değil, aileler de çocuklarına en azından bu bir hafta içerisinde kütüphane kültürünü hissettirmeleri çocuklara büyük yararlar sağlayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı