Lezzetli Çay Nasıl Demlenir? Çay Ne Kadar Sürede Demlenir?
Bilindiği üzere, Türkler çaya çok düşkündür. Sabah kahvaltılarımız çay ile başlar ve gün içinde çay tüketimi aralıklı olarak devam eder. Bu nedenle, çay kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Peki, bu kadar severek tükettiğimiz çayı nasıl demlemeliyiz ve daha lezzetli hale getirebilmek için neler yapabiliriz, Şimdi hep birlikte lezzetli çay nasıl demlenmelidir ve püf noktaları nelerdir inceleyelim.
Çayı Saklama Koşulları
Çayı iyi saklayabilmek çayı demlemek ne kadar önemlidir. Çayın bayatlamaması için sıcak ve nemli ortamlardan uzak tutmalıyız. Mutfakta güneş görmeyen bi yerde muhafaza etmeliyiz. Vakumlu kapta saklamalıyız ve koyu renkli kabın içine koymalıyız. Çayı rutubet tehlikesi olmayacak bir yerde muhafaza etmeliyiz. Çay kokuları içine hapseden bir özelliği vardır buda çayın aromasının bozulmasına neden olur, o yüzden çayın saklandığı yerde harici kokular olmamasına dikkat etmeliyiz.
Lezzetli Çay Nasıl Demlenir?
- Çay kaliteli olmalıdır.
- Çayı demlerken su temiz ve arıtılmış olmasına dikkat edilmelidir. Su kireçsiz,taze ve yumuşak olmalıdır.
- Çay porselen demliklerde demlenmeli ve metal demliklerden kaçınılmalıdır.
- Çay demlemede iki yöntem vardır ikisinde de amaç çayı yakmadan demlemektir.
Çay Demleme Yöntemleri Nelerdir?
- İlk yöntem;Çayı demlemek için çaydanlıktaki su kaynarken boş demliği çaydanlığın üzerine koyarak ısıtın. Su kaynadıktan sonra suyu en fazla 10 saniye kaynatın çünkü daha fazla kaynaması suyun oksijen kaybetmesine neden olur. Kaynadıktan 10 saniye sonra suyu ocaktan uzaklaştırıp 3-4 dakika bekleyip suyun ısısının düşmesini bekleyelim yani suyun fokurdaması durmasını beklemeli fokurdaması durunca 1-2 dakika beklemeliyiz. İdeal ısıya ulaşmış oluruz.
- Çay demlenin en önemli püf noktası çay demleyeceğimiz suyun ideal ısıya ulaşmış olmasıdır. Eğer aşırı kaynayan su ile çay demlersek çay aromasını kaybeder ve çay haşlanır.
- Demliğe çayımızı koyalım ve tek bir noktadan çayın üzerinde gezdirmeden suyumuzu dökelim. Çayı demledikten sonra demliği çaydanlığın üzerine oturtun ve ateşi kısık ateşe alıp 12-15 dakika bekleyin.
- Bu 12-15 dakika boyunca yani çayın demlenmesi süresi boyunca demlikteki ısının azalıp çoğalmaması gerekmektedir. Bu yüzden ocağın altı iyice kısık olmalıdır hatta çaydanlık ile demlik arasına kapak, bez konulup demliğe sıcaklık geçmesi engellenir böylece demlik sıcak ama kaynar olmaz.
- İkinci yöntem; Çay demlenirken su kaynadıktan sonra yeterli ısıya gelmesini beklenmiş su demliğe boşaltılır ve çay içine atılır aynı şekilde çaydanlığın üzerine demlik konulur ve kısık ateşte 12-15 dakika demlenmesi beklenir.
- Çay demlendikten sonra 20-25 dakika içinde tüketilmelidir. Bu sürenin aşması çayın acımasına, bayatlamasına ve aromasını kaybetmesine neden olur.