Lohusa Dönemine Uygun Bitkisel Diyetler

Lohusalık Nedir? Lohusalık Sıkıntıları

Lohusalık dönemi dokuz aylık maratonun ardından Dünya’nın en eşsiz şeyi olan bebeğini kucakladıktan sonra altı hafta yani kırk gün süren sürecin adıdır. Bu dönem annenin ruhsal olarak sıkıntıya düştüğü dönemdir. Aslında çok korkulmaması gereken bu dönemde lohusa olan anneye belli manevi destek ve doktor kontrolü eşliğinde diyet önerilmektedir. Bu dönem süresince annenin üzerinde bir melankoli durumu, depresyon dönemi söz konusudur. Yetersizlik, pişmanlık, sinirlilik, öfke hali, cinsel ilişkide isteksizlik gibi durumlar söz konusudur. Böyle durumlarda annelere anlayış ile yaklaşılmalı ve bu durumun geçici bir süreç olduğunu hissettirmeliyiz. Bu süreç esnasında doktor izni ve kontrolü ile birlikte bazı bitki diyetleri uygulanabilir.

Hem Zayıflatır, Hem Sütü Arttıracak Bitkisel Yollar

Lohusa döneminde annenin imdadına yine bitki ve doğal yollar yetişmektedir. Her zaman lohusa gibi zorlu bir dönem geçiren anne için en ideal diyet her zaman doktor gözetiminde olmalıdır. Ancak yine de herkes tarafından onaylanmış bazı bitki çayları ve karışımlar vardır. Zencefil ilk olarak akla gelen bitkisel diyettir. Taze zencefil mide bulantısı, kan akışı hızlandırması ve mide ağrısına çok iyi gelmesi sebebi ile tercih edilebilir. Çemen otu çayı ise anne sütünü fazlasıyla arttıran bir bitkidir. Ancak fazla kullanılmaması lazım, çünkü sindirim sistemi sıkıntılarına yol açabilir ve bebekte ishale neden olabilir.

Doktor gözetiminde kullanılması gerekir. Kırmızı ahududu ise anne sütü ciddi oranda arttırır ve hem anne hem de bebek için çok faydalı mineraller içerir. Isırgan otu çayı ise lohusa kadının hem sindirimi düzenli çalıştırdığı için zayıflamaya yardım eder, hem de anne sütünü ve yoğunluğunu arttırdığı için rahatlıkla kullanılabilecek bitki çayıdır. Kuşburnu bitkisi ise ister çayla ister demlemesini suyla karıştırarak C vitamini deposu olduğundan anneye aşırı derece enerji verir ve melankoli, ruhsal problemden çıkmasına yardımcı olur.

Bunların yanı sıra bitkisel diyetler yapılırken dikkat edilmesi gereken bitkilerde vardır. Bu bitkilerin içerisinde bulunan asit, fazla mineral veya bebeğe zararlı bileşenlerden dolayı asla kullanılmaması tavsiye ediliyor. Yeşil çay, ravent, kekik, sarı kantaron, maydanoz ve papatya gibi bitkilerden ve bu bitkiler ile yapılacak diyetler uzak durulmalı. Üstüne basarak söylemek gerekirse, lohusa bir kadın için en iyi diyeti ve tavsiyeleri verecek kişi yine annenin doktorudur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı