Mevsimler Nasıl Oluşur?

Mevsimler Nasıl Meydana Geliyor?

İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış! Her mevsim ayrı bir mucize, ayrı bir macera… İlkbahar’da açan tohumlar, yazın oluşan meyveler, kışın kendisini korumaya alan bitkiler. Hepsi mevsimlerin oluşmasıyla meydana gelen tabiattaki mucize değişimlerdir. Peki mevsimleri oluşma sebebi nedir?  Mevsimler nasıl meydana geliyor ? Yazıyoruz…

Dünya güneş etrafındaki hareketini 365 gün 6 saatte tamamlar!

Dünya güneşin etrafında döndükçe, mevsimler oluşmaya başlar. Bunun basit mantığı budur. Ancak mevsimlerin oluşabilmesi için güneş ışınlarının farklı açılarla dünyamıza gelmesi lazımdır. İşte dünyanın güneş etrafında döndüğü yörünge, yani dönüş çizgisinin elips şeklinde olması güneş ışınlarının farklı açılarla dünyaya ulaşmasını sağlar. Bu da sıcaklık değişimlerini meydana getirir. Sıcaklık değiştikçe, mevsimler oluşmaya başlar. Bu da ülkenin dünya üzerindeki yerine göre mevsimlerin yaşanmasına sebep olur. Örneğin Türkiye’de dört mevsim yaşanırken kutup bölgelerinde veya ekvator bölgelerinde dört mevsim yaşanmıyor.

Ekvatora sürekli dik açılarla gelir

Kuzey ve güneydeki oğlak dönenceleri arasında yer alan ülkeler, 4 mevsimi yaşarlar. Ancak ekvatordaki ülkeler 12 ay boyunca sıcaktır. Bunun sebebi, güneş ışınlarının sürekli olarak ekvator bölgesine dik açıyla gelmesidir. Ortadoğu’da bulunan ülkelerdeki 12 ay sıcak mevsim yaşanmasının sebebi budur. Ancak ekvatorda olmasına rağmen, yani güneş ışınlarını dik bir açıyla almış olmasına rağmen tropikal iklime sahip ülkeler vardır. Mesela Ekvator gibi. Burada havalar sıcaktır ancak sürekli yağışlar meydana gelir. Buna sebebiyet veren şey ise, okyanuslardaki sıcak ve soğuk akıntı kanalıdır.

Kutuplarda neden hep kış var?

Ekvatora 12 ay boyunca dik açıyla ulaşan güneş ışınları, kutup bölgelerine de eğik açılarla gelir. Bu nedenle kutupların sıfır noktası buzullarla kaplıdır. Kutup bölgelerine yakın ülkeler ise, sürekli soğuktur. Mesela Sibirya bu ülkelerden birisidir. Soğuk olduğu için nüfus oldukça azdır.

Kuzey ve güney neden farklı mevsimler yaşıyor?

Dünya güneşin etrafında elips şeklinde dönüyor. Bununla beraber dünyanın kendisinin de bir duruşu vardır. 23 derece eğiktir. Tüm bu eğiklikler ve elipsler, dünyanın yok olmasını önleyecek bir nimettir. Uzmanlar, dünyanın 24 derece veya 25 derece eğik olduğunu düşündüğümüzde yaşama ait hiçbir şeyin yetişemeyeceğini ifade ediyorlar. Dolayısıyla her şey bir düzen içerisinde hareket ediyor.

Dünyanın kendi eğikliği ve yörüngesinde izlediği yol, güneş ışınlarının Eylül ayına kadar kuzey kutbu ısıtmasını, Eylül ayından sonra da güney kutbunu ısıtması sonucunu doğuruyor. İki küre arasındaki mevsimsel farklılık, tamamen eğimle ve güneş ışınlarının geliş açısıyla ilgilidir.

Mevsimler Nasıl Meydana Gelir ?

Yukarıda da bahsettiğimiz konuyu özetlersek, güneş ışınlarının dünyaya hangi açıyla geldiğine bağlı olarak, ülkenin dünya üzerinde yer aldığı bölgeye göre mevsimlerin yaşanması mümkün oluyor. Kuzey yarım küre ve güney yarım kürede bulunan Oğlak dönencesinde yer alan ülkeler, genel olarak dört mevsimi yaşayabiliyor. Güneş açılarının dünyaya geliş şekli itibariyle yumuşak mevsim geçişlerini yaşıyorlar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı