Mide Ülseri nedir? Kaç Günde Geçer?

Mide Ülseri nedir?

Mide ülseri, mide astarında veya ince bağırsakta bulunan ağrılı yaraların neden olduğu yırtılmalar veya yaralar olarak tarif edilebilir. Mide ülseri, peptik ülser hastalığının en belirgin işareti olmakla beraber Midenizi sindirim salgılarından koruyan kalın bir mukus tabakası azaltıldığında, sindirim asitlerinin karnın astar dokularında uzaklaşmasını sağlarlar. Mide ülseri kolaylıkla tedavi edilir, ancak uygun tedavi olmazsa çok kötü bir hastalıktır ve mide kanserine kadar ilerleyebilir.

Mide Ülseri Neden Olur

Mide ülseri mutlaka tek bir faktörden kaynaklanmamakla beraber Midenin mukus astarında ülsere neden olan azalma genellikle şu nedenlere bağlı olabilir;

  • Bakteri Helicobacter pylori ( H. pylori ) ile enfeksiyon kapma
  • Aspirin ve ibuprofen gibi nonsteroid antiinflamatuvar ilaçların (NSAID’ler) uzun süreli kullanımı
  • Genetik, yaşam tarzı (stres- alkol-uyuşturucu-aşırı biberli besinler- baharatlar- sigara) ve bazı gıdalarla ilişkili olabilecek aşırı asit alımı
  • Zollinger-Ellison sendromu, vücudun aşırı mide asidi üretmesini sağlayan nadir bir hastalıktır

Mide ülseri olanlar şunları yapmamalıdır:

  • sigara içmemelidir
  • Steroidlerin sıklıkla kullanılması zararlıdır (astım tedavisi için olanlar gibi)
  • Hiperkalsemi (kalsiyumun aşırı üretilmesi) varsa tedavi edilmelidir
  • Aile öyküsünde mide ülseri varsa dikkatli olunmalıdır
  • 50 yaşın üstünde olanlar günde porsiyonları azaltmalı ve 5-6 kez yemelidir
  • Aşırı alkol tüketimi kesinlikle yapılmamalıdır

Mide ülseri belirtileri nelerdir ?

Bir takım semptomlar mide ülseri ile ilişkilidir. Belirtilerin şiddeti ülserin ciddiyetine bağlıdır. En yaygın semptom, göğüs ve karnınız arasındaki bölgede yanma hissi ya da ağrıdır. Normalde mideniz boşaldığında ağrı daha yoğun olur ve birkaç dakika veya birkaç saat sürebilir. Mide ülseri yaygındır.

  • Midede ağrı
  • Kilo kaybı
  • Ağrı yüzünden yemek istememek
  • Mide bulantısı veya kusma
  • Şişkinlik
  • Burping veya asit reflüsü
  • Mide ekşimesi ( göğüste yanma hissi)
  • Ağrı, antasitleri yediğinizde, içtiğinizde veya aldığınızda iyileşir.

Mide ülseri semptomları yaşarsanız doktorunuzla konuşun. Rahatsızlığın hafif olmasına rağmen, ülserler tedavi edilmedikleri takdirde kötüye gidebilir.

Mide ülseri nasıl teşhis edilir?

Tanı ve tedavi, belirtilerinize ve ülserinizin şiddetine bağlı olacaktır. Bir mide ülseri teşhis etmek için, doktorunuz belirtilerinizle birlikte aldığınız tıbbi geçmişi ve aldığınız reçeteli veya ilaçları gözden geçirecektir.

  1. pylori enfeksiyonunu gidermek için kan, dışkı ya da nefes testi yapılabilir. Nefes testinde, berrak bir sıvı içmeniz ve bir torbanın içine solunması sağlanır. Eğer bir H. pylori mevcutsa nefes örneğinde, karbon dioksit daha yüksek dozlarda çıkar.Mide ülserlerinin teşhisinde kullanılan diğer testler ve prosedürler şöyledir:

Baryum verilmesi : İçtiğiniz kalın beyaz bir sıvı olan baryum  mide ve ince bağırsağın röntgen filminde görünmesine yardımcı olur

Endoskopi Yapılması:  Ağızdan mideye ince, aydınlatılmış bir tüp yerleştirilir

Endoskopik biyopsi: Bir parça mide dokusu alınarak analiz edilmektedir

Mide ülserlerinin tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi, ülserinizin sebebine göre değişiklik gösterecektir. Çoğu ülser doktorunuzdan bir reçete ile tedavi edilebilir, ancak ender durumlarda cerrahi gerekebilir. Bir ülserin çabuk ve hızlı tedavisi önemlidir. Bir tedavi planını oluşturmak için doktorunuzla konuşabilirsiniz. Aktif olarak kanayan bir ülseriniz varsa, muhtemelen IV ülseri ilaçlarıyla yoğun bir şekilde tedavi altına alınmış olacaksınız ve ayrıca kan nakli gerekebilir.

Ameliyatsız tedavi Nasıl Olur?

Eğer mide ülseri H. pylori’nin bir sonucu ise , antibiyotiklere ihtiyacınız olacaktır çünkü antibiyotikler H. Pylori mikrobunu engeller. Hafif dereceli mide ülserlerinde, doktorunuz genellikle aşağıdaki ilaçları reçete edebilir:

H2 blokerler Mide ülserini Dindirir : midenizin fazla asit yapmasını önlerler

Proton pompa inhibitörleri : Asit üreten hücreleri bloke ederler

Antasitler: mide asidinin nötralize edilmesine yardım ederler

Sitoprotektif ajanlar : Pepto-Bismol gibi mide ve ince bağırsağın yüzeyini korurlar.

Mide ülseri için verilen ilaçlar sizi çabuk iyileştirir ancak hastalarda temel bir yanlışlık var ki; iyileşince hemen ilaç alımını keserler ve ülser geri döner. Bu nedenle ilaçları sürekli belirlenen zamanda almak ve önerilen diyet programını uygulamak gerekir. Tüm bakterilerin yok edilmesini sağlamak bu tedavide şarttır. Bakteriler az sayıda kalsa bile üreyebilir ve yine çoğalabilirler. Üstelik bu kez bağışıklık kazandıklarında daha güçlü ilaçlar almak gerekir. Bu da vücudu yorar bağışıklık sistemi için iyi değildir.

Mide ülseri tedavisinde Olası Yan Etkiler nelerdir?

  • mide bulantısı
  • baş dönmesi
  • baş ağrısı
  • ishal

Bu yan etkiler geçicidir. Bu yan etkilerin sonucunda aşırı rahatsızlık duyarsanız, ilaç değiştirmeniz konusunda doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Mide Ülseri Cerrahi tedavi çok nadir durumlarda karmaşık bir mide ülseri ameliyat gerektirir. Mesela Tedaviden sonra geri dönen ülser vakaları kanama Olması

Cerrahi müdahalede; Tüm ülseri çıkarmak

Bağırsakların başka bir bölümünden doku alınması ve ülser oluşan yerin dikilmesi, Kanayan damarı kesmek

Mide asidi üretimini azaltmak yapılan operasyonlar

Mide ülserleriyle ilişkili komplikasyonlar

Mide organımız günümüzde en kolay tedavi edilebilen organdır. Mide ülseri olabileceğine inandığınız anda tedaviyi arayın. Ülser ne kadar uzun süre tedavi edilmezse, komplikasyonlar geliştirme olasılığınız o kadar yüksektir.

Durmayan ani, keskin acı, Siyah veya kanlı dışkı, Kanlı kusmuk gibi belirtiler ortaya çıktığında derhal tedavi geciktirilmeden yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı