2022 Öğretmen – Memur Kaç Gün Rapor Alırsa Maaştan Kesilir?

Öğretmenler ve memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa bağlı olarak çalışırlar. Memurların ve öğretmenlerin izinleri, hakları, çalışma şartları gibi birçok konu 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiştir. Öğretmenler ve memurlar hastalık durumda rapor alabilirler. Rapor alan devlet memurlar istirahat yapmış olurlar. Peki devlet memurları ve öğretmenler kaç gün rapor aldıktan sonra maaşları kesilir? Devlet memurları ve öğretmenler kaç gün rapor aldıktan sonra maaşlarında ne kadar kesiti olur? Bu soruları bu yazımızda ayrıntılı olarak cevaplandıracağız.

Devlet Memurları ve Öğretmenler Kaç Gün Rapor Aldıktan Sonra Maaşında Kesinti Olur?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152. maddesine göre Devlet Memurları ve öğretmenler yani 657 sayılı kanuna bağlı çalışanların raporları 7 günü geçtiği zaman o 7. günden sonra her gitmediğiniz günde hak ettiğiniz tazminat ve zamlar %25 eksik ödenir. Tabi raporun 7 günü aştığı ama maaştan kesintinin olmadığı durumlar da vardır. Bu durumlar şunlardır:

  1. Sağlık kurulu raporu aldıysanız raporunuz 7 günü geçse bile maaşınızdan kesinti yapılmaz. Burada sağlık kurulu raporu ile normal alınan sağlık raporu arasındaki fark şudur.  Sağlık raporunu sağlık ocağında ki aile hekiminizden alabilirsiniz ama sağlık kurulu raporu diğer adıyla heyet raporu sadece bir doktor değil birçok doktorun muayenesi sonucunda verilen rapordur. Sağlık kurulu raporu normal sağlık raporuna göre daha ayrıntılı inceleme gerektiren sadece bir doktordan alınamayan rapordur.
  2. Uzun süren tedavi gerektiren bir hastalığa yakalanırsanız 7 günü geçen raporlarınızda maaş kesintisi olmaz. Bu hastalıklar verem, kanser, akıl hastalıkları gibi durumlardır.
  3. Resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak tedavi görmeniz durumda raporunuzun süresi 7 günü geçse bile maaşınızdan rapor kesintisi olmaz.

Maaşımda Ne Kadar Kesinti Olur?

Maaşınız da ki tazminatların en büyüğü özel hizmet tazminatıdır. Bunun yanında dil tazminatı alan memur iseniz onunda hesaplanması gerekmektedir. Ama 1-2 TL gibi çok küçük farklar ortaya çıkmaktadır. Hemen örnekle açıklayalım.

10 gün rapor alırsam maaşımdan kaç tl kesilir?

  • Bu sene için özel hizmet tazminatı yaklaşık 900 tl’dir.
  • Raporu örnek olarak Kasım ayında aldınız Kasım ayı 30 gün çektiği için bu tazminatı 30’a bölüyoruz.
  • 900/30=30 TL yapar. Yani günlük yaklaşık 30 TL özel hizmet tazminatı hak etmektesiniz.
  • 10 gün rapor aldığınız için 7 günden sonrası kesilir yani 3 gün kesinti olacak.
  • 3 günün özel hizmet tazminatı 90 TL oluyor.
  • Bu 90 TL’nin %25’i kesileceği için 90 TL’nin %25’ini hesaplıyoruz.
  • 22,5 TL yapar.
  • Yani 10 gün rapor alan birisinin maaşından 22,5 TL rapor parası kesilir.

15 gün rapor alırsam maaşımdan kaç tl kesilir?

  • Bu sene için özel hizmet tazminatı yaklaşık 900 tl’dir.
  • Raporu örnek olarak Kasım ayında aldınız Kasım ayı 30 gün çektiği için bu tazminatı 30’a bölüyoruz.
  • 900/30=30 TL yapar. Yani günlük yaklaşık 30 TL özel hizmet tazminatı hak etmektesiniz.
  • 15 gün rapor aldığınız için 7 günden sonrası kesilir yani 8 gün kesinti olacak.
  • 8 günün özel hizmet tazminatı 270 TL oluyor.
  • 270 TL’nin %25’i kesileceği için %25’ini hesaplıyoruz.
  • 67,5 TL yapar. Yani 15 gün gelmezseniz maaşınızdan 67,5 TL kesilir.

Öğretmen-Memur Kaç Gün Rapor Alırsa Maaştan Kesilir?

UYARI: Bu değerler yaklaşıktır. Bulunduğunuz ayın özel hizmet tazminatını maaş hesaplama programlarından bakarak bulup hesaplamasını yapabilirsiniz.

UYARI: Bunun yanında Dil tazminatı gibi ek tazminatı olanlar hesaplarken özel hizmet tazminatına toplayarak hesaplayabilir. C düzeyi dil tazminatı alan birisinin yaklaşık aylık 30 TL aldığını düşünürsek günlük hak ediş ücretiniz bir tl olur. 10 günlük rapor alan birinden 3 günün %25’i kesileceği için 3 günlük yaklaşık 75 kuruş kesilir. Bu gibi ek tazminatların miktarları çok düşük olduğu için hesaplama da özellikle Özel Hizmet Tazminatını hesaplamasına dikkat etmenizi öneririz. Çünkü maaşınızın büyük bir bölümünü bu tazminat oluşturur.

Yukarıda hesaplamanın aynısı o ay alacak olduğunuz zamlarda da geçerlidir. Yani o ay zam alacaksanız 7 günü geçen raporlarınızda günlük zam ücretinizde %25 kesinti olur.

Ancak yine belirtmemiz gerekir ki, bu %25’lik kesintisi toplam günlük hak edişiniz üzerinden hesaplanmamaktadır. Bazı kullanıcılarımız maaşını aylık çalışma gününe bölüp bunun %25’ini düşerek hesaplama yapmaktadır. Bu hesaplama yanlıştır. Yukarıda izah ettiğimiz şekilde hesaplama yapılması gerekmektedir. Ayrıca yine bir diğer ayrıntı da heyet raporlarında kesinti yapılmamasıdır.

Zira 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda bazı özel durumlarda kesinti yapılmayacağı açıklanmıştır. Açıklanan ve kesinti yapılmayacağı bildirilen o özel durumlar ise;

(1) sağlık kurulu raporu üzerine verilen hastalık izinleri, (2) Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananların kullandığı hastalık izinleri ile (3) Hastalıkları sebebiyle resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak tedavi gördükleri tedavi süreleri…

Bu sebeplerle alınan raporlarda herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.

Bir Yılda Kaç İş Günü Var? 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Merhabalar bu yil icinde toplamda 12 gunluk raporum var 7.gunden sonra kalan 5 gun icin her ay maasimdan kesinti olacak mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı