Okula Başlama Yaşı Kaçtır?

Okula Başlama Yaşı Kaçtır?  Bildiğiniz gibi ülkemizde ideal eğitim sistemini oluşturmak için eğitim sistemine dair sürekli yenilikler yapılmaktadır. Daha bir sisteme adapte olamadan yeni bir sistem önümüze sunuluyor. Şüphesiz bu ideal eğitim düzenin oluşturmak adına yapılan güncellemeler ancak veliler açısından bu durum sorun yaratıyor. Yeni eğitim sisteminin hayatımıza girmesiyle beraber ilkokula başlama yaşı da ayrı bir problem haline dönüştü. Okula başlama yaşının 66 aya indirilmesi velilerden büyük tepki topladı. Çocuklarının henüz yaşlarının küçük olduğunu ve okuldaki davranışlarından endişe ettiklerini düşünen veliler büyük kaygılar yaşamaya başladılar. En büyük soru ‘çocuğum hazır mı? ‘ oldu. Ayrıca çocuğun okula başlama yaşını hesaplama nasıl yapılır onu da yazımızda anlatacağız.

Okula Başlama Yaşı Kaçtır?

Çocuğun okula başlama yaşını hesaplama

Çocuğun okula başlamak için yeterli olması gelişmişliğine bağlıdır. 66 ayını doldurmuş çocuklar ilkokula başlamak zorunda kalmıştır. Peki çocukların okula başlama yaşı kaç olmalı? Çocukların okula başlamak için 72 ayı tamamlamış olmaları gerekmektedir. Ancak 66 aylık çocuklar tam olarak gelişemediklerinden okul başarısızlığı ve isteksizlik baş gösterecektir.

Zaman zaman çalışan ebeveynler çocukların okula erken başlamasını istiyorsa da, uzmanlara göre ideal okula başlama yaşı 72 aydır. 72 ay sonrası çocuklarda bazı beceriler gelişmiş olacağından okula adaptasyon noktasında daha başarılı olabilmektedirler.

Okula başlama yaşı tablo ile  internet üzerinde çeşitli sitelerde hazırlanmış tablolardan çocuğunuzun doğum tarihini girerek kaç aylık olduğunu ve ilkokula başlama hakkı kazanıp kazanmadığını öğrenebilirsiniz.

72 ayını doldurmamış çocuklar için okul hayatı sakıncalıdır. Mümkünse 72 aydan önce çocukların okula başlamaması gerekmektedir. Bu durum çocuğun bütün hayatını etkileyebilecek bir travmaya dönüşebilir. Unutmayın çocuğunuz okula başladığında önünde üniversite hayatını da dahil edersek çok uzun bir eğitim hayatı olacak. Bu nedenle çocuklarınızın, çocukluğunu yaşamasına katkıda bulunun. Eğitim hayatının çekilmez hale gelmesini engellemek için ona destek olun.

okula başlama yaşı

İlkokula başlayacak çocukların yeterli becerilere sahip olması gerekir.

Bu becerilerden bazıları;

  • Temel beceriler: çocuğunuz tuvaletini kendi başına yapabiliyorsa, ellerini yıkayıp kurulayabiliyorsa, dişlerini fırçalayabiliyorsa, kendi giyinebiliyorsa, çantasını kendi hazırlayıp toplayabiliyorsa temek becerilere sahiptir.
  •   Sosyal gelişmişlik: kendi kendine arkadaş edinebiliyorsa, kurallara uyuyorsa, bir oyun oynanacağı zaman kurallarını anlayıp uyabiliyorsa, sıra bekleyebiliyorsa sosyal ortamlara ayak uydurabilir.
  • Kas gelişimi: çocukların bazı aktiviteler için kaslarının gelişmiş olması gerekmektedir. Örneğin, yazı yazabilmesi için el kaslarının yeterli olması gerekmektedir. Çizgi, daire, eğri gibi şekilleri çizebilmek gibi basit çizimleri yapabilmesi gerekmektedir. eline bir top aldığında tutabiliyorsa, takla atabilir durumda ise kas gelişimi yeterlidir.
  • Algılama: renkleri ve sayıları kolay anlayabiliyorsa, günleri biliyorsa, sayıları sırasıyla sayıp toplama çıkarma yapabiliyorsa verilen birden çok işi yerine getirebiliyorsa
  • Dil ve sözel gelişmişlik: ailenizdeki kişilerin ismini söyleyebiliyorsa, geçmişi ve geleceği ayırt edebiliyorsa, adını soyadını ve adresini söyleyebiliyorsa dil becerisi de gelişmiş demektir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı