Ramazan Kaç Yılda Bir Aynı Güne Denk Gelir?
İslamın 5 şartından birisi olan oruç her Müslümanın yerine getirdiği ibadetlerden birisidir. Oruç ya da diğer tabirle Ramazan ayı her sene farklı bir güne denk gelmektedir. Şöyle bir geriye baktığımız zaman bundan yaklaşık 16 sene önce orucu kar yağarken tuttuğumuzu hatırlarız.
Ramazan Her Yıl Neden Öne Gelir?
İslam alemi ibadetlerini belli bir zamana göre yapmak zorundadırlar. Dini ibadetlerimizde Hicri Takvimi kullanmamız ise ibadetlerimizdeki zaman farklarını ortaya çıkarmıştır. Çünkü takvimler arasında gün hesaplama farkı olabilmektedir. Şu anda ülkemizde kullanmış olduğumuz Miladi Takvim ile ibadetlerimizde kullandığımız Hicri Takvim arasında yaklaşık 10 gün (Tam fark:10,8 gündür) fark vardır. Bu fark ise iki takvimin esasından kaynaklanır. Miladi Takvim Güneş yılını esas alan bir takvim iken Hicri Takvim Ay yılını esas alan bir takvimdir. Bu farktan dolayı sadece Ramazan ayı değil her sene Kadir gecesi, Berat Kandili, Regaip Kandili, Miraç Kandili, Mevlid Kandili de yaklaşık 10 gün geriye gelmektedir. Bu geriye gelme durumu Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramında da vardır. Yani dini ibadetlerimizi Hicri Takvimi baz alarak yaptığımız için yıl içinde gerçekleşen birçok dini günlerin tarihleri her sene değişmektedir. Bu farkın nereden nasıl geldiğini açıkladık, aşağıda da ramazan kaç yılda bir aynı tarihe gelir onu açıklayacağız.
Ramazan Kaç Yılda Bir Aynı Güne Denk Gelir?
Bu konuda birçok kaynak araştırmamıza göre farklı tarihler görmekteyiz. Size en doğru sonucu verebilmek için tarihleri kullanarak hesaplamalar yapacağız:
Hesaplama 1:
2017 yılında Ramazan 27 Mayıs 2017 tarihinde başlayacak.
2049 yılında Ramazan 2 Haziran 2049 tarihinde başlayacak. (Fark 32 yıl)
2050 yılında Ramazan 22 Mayıs 2050 tarihinde başlayacak. (Fark 33 yıl)
Sonuç olarak yaklaşık 32-33 yıl sonra oruç tekrar aynı tarihlere gelmektedir. Yani 32-33 yıl sonra Oruç bir yılı dolaşıp tekrar aynı tarihe denk gelmiş olacaktır.
Hesaplama 2:
2020 yılında Oruç 24 Nisan 2020 tarihinde başlayacak.
2052 yılında Oruç 30 Nisan 2052 tarihinde başlayacak. (Fark 32 yıl)
2053 yılında Oruç 20 Nisan 2053 tarihinde başlayacak. (Fark 33 yıl)
Tekrar hesaplamamıza göre yine aynı sonuç çıkmıştır ortaya. Net bir şekilde 32 ya da 33 yıl değil yaklaşık 32-33 yıl sonra Ramazan tekrar bir yılda aynı noktada başlamış olacaktır.
Ramazan Kaç Yılda Bir Yaza Gelir?
Bu hesaplamalardan yola çıkarak Ramazan kaç yılda bir yaza gelir sorusunun da cevabını aslında vermiş oluyoruz. Haziran ayını baz alırsak ve yaz ayında tutulan oruçları Haziran olarak düşünürsek, 2016 ve 2017 yıllarında Haziran ayında oruç tuttuğumuzdan bu tarihe göre yaklaşık 32-33 yıl kadar sonra tekrar yaz ayında oruç tutmuş olacağız. Yani Ramazan ayı 32-33 yılda bir yaz aylarına gelir. Aynı hesaplama ramazan kaç yılda bir kışa gelir sorusu için de geçerlidir.
saat hesaplaması ile yapmayı denenmemiş mi ?