Orucunu Bozanlar Kaç Gün Oruç Tutmalıdır?

Dinimiz islama göre farz kılınan ramazan ayı orucunu bilerek, isteyerek bozan kişiler kaç gün oruç tutmalıdır?

Bu tür konularda Türkiye Cumhuriyeti Bakanlığı olan Diyanet İşleri Bakanlığının fetvalarını kabul eder. Şimdi Oruç bozmanın cezası hakkında Diyanet İşleri Bakanlığı ne fetva vermiş inceleyelim.

Diyanete göre bilerek oruç bozmanın cezası;

Orucu kasten bilerek, yani hiçbir mazereti olmadığı halde bozmak, Ramazan’ın hürmetine ve hidayetine saygısızlıktır ve bu büyük günahlardan sayılmaktadır.. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bile isteye bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir

(Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün hiç ara vermeksizin oruç tutmaktır.
Eğer buna gücünüz yetmiyor ise? 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucununda kaza etmesi gerekmektedir. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).

Henefi Mezhebine Göre Orucunu Bozmanın Cezası nedir?

Hanefi mezhebine göre kasten, bile isteye, hiçbir mazeret yokken oruçlu iken yemek yiyip su içmenin veya orucu bozan herhangi bir eylemde bulunmanın cezası olarak 61 gün oruç tutmanız gerekmektedir. Ayrıca Karı ile koca yakınlaşırsa (cinsel) bundan dolayı da 61 gün her ikisininde oruç tutması gerekmektedir.

İmamı Şafiiye göre oruçlu kişinin orucunu bozmasının cezası nedir?

İmamı Şafii’ye göre ise kasten yemek içmekten dolayı günaha giren kişi 1 gün kaza gerekir. Ama buna ek olarak cinsel yakınlıkla oruç bozan kişi ise 61 gün oruç tutmalı.

Sual: Ramazan günü orucunu bozup kefaret gerektirenler nelerdir?  ve gerektirmeyenler nelerdir?

Kefaret Gerektirenler şunlardır:

1- Bilerek birşeyler yiyip içmek.

2- Cinsel ilişkiye girmek.

3- Ramazanda, kaza gerektiren bir şey yaparak orucunu bozan kişinin, aynı ramazanın başka bir gününde de bu şeyi, “nasıl olsa kefaret gerektirmiyor” diye kasten yine yapması.

4- Sigara ve alkol kullanmak.

5- Gıybet, sürme çekmek ve kan aldırmak gibi, orucu bozmadığı iyi bilinen şeyden sonra, oruç bozuldu sanarak, niyetsiz gibi yiyip içmek.

Ramazan ayında orucunu kasten bozduğu hâlde, kefaret gerektirmeyen bazı durumlar:

(Tahtâvî) Bir kadın, orucunu kasten bozar ise, sonra o gün iftardan önce hayz (adet) olsa kefaret gerekmez.

(Hindiyye, Kadıhan) Bir kişi Orucunu kasten bozduktan sonra, o gün bayılana veya oruç tutamayacak kadar hastalanırsa kefaret gerekmez.

(Kadıhan) Ciddi bir tehditle veya zorla orucu bozdurulan kimseye kefaret gerekmez.

(Redd-ül-muhtar) Susuzluktan hastalanacak veya ölebilecek duruma gelen kimse, orucu bozup, kaza edebilir. Kefaret gerekmez. 

(Cevhere) Niyetli kişi orucunu sefere çıkınca bozmması günahtır, ama günah işlese de, orucunu seferde bozduğu için kefaret gerekmez.

(Redd-ül-muhtar) Ağız dolusu kusan veya ihtilam olan kişi, orucum bozuldu sanarak yiyip içerse kefaret gerekmez. 

(Nimet-i İslam) Hasta olan kişi İğne olduktan sonra yiyip içse, kefaret gerekmediği gibi, kâğıt, taş, pamuk, ot, pişmemiş pirinç gibi ilaç ve gıda olmayan şeyi bilerek (tedavi için) yutmak da kefaret gerektirmez.

(M. Zühdiyye) Daha imsak vaktine vakit var sanarak veya güneş battı diye yiyip içenin orucu bozulur, Tekrar tutması gerekir. kefaret gerekmez.

(Tuhfe) Şâfiî’de, ilişkiye giren erkeğe kefaret gerekir, hanımına kefaret gerekmez.

Orucun Farz kılındığı Ramazan ayı dışında, hangi sebeple oruç bozulursa bozulsun kefaret gerekmez.

Oruçun kefareti var mıdır?

Kesinlikle kefareti vardır. Bir kişi geceden orucunu, kasten bozana kefaret lazım geldiği din kitaplarının tamamında yazılıdır. Kütüb-i sitte isimli altı hadis kitabından Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi ve Nesai’de bulunmaktadır. En değerli bu beş hadis kitabına inanmayan eğer misyoner yada cahil biridir. Hazret-i Ebu Hüreyre’nin rivayet ettiği bir hadis-i şerif diyorki,
Bir kişi, Peygamber efendimizin yanına gelerek, (Helak oldum ya Resulallah) dedi. Peygamber efendimiz, ne olduğunu sordu. O kişide Ramazan orucunu bilerek bozduğunu beyan etti. Peygamber efendimiz, bir köle azat etmesini buyurdu. Bu kişi bir kölesi olmadığını söyledi, aralıksız iki ay oruç tutmasını emretti. Bu kişi bunu da yapamayacağını belirtti, O da fakir doyurmasını emretti.

İslam âlimleri de, geceden niyetli bir kişi orucunu kasten bozan kişinin kefaret olarak, varsa bir köle azat etmesini, yoksa peş peşe 60 gün oruç tutmasını söyler, oruç da tutamazsa, 60 fakiri doyurmasını bildirmişlerdir. (Redd-ül Muhtar)

Bilmeliyiz ki Peygamber efendimizin bildirdiği hükmü kabul etmeyen, Allahü teâlânın emrini kabul etmemiş olur. Çünkü Kur’an-ı kerimde buyuruluyor ki:
[Nisa 80] (Resule itaat eden, Allah’a itaat etmiş olur.) 

Oruç kefareti nasıl tutulur?

Oruç kefareti için kesinti vermeden, 60 gün oruç tutar. 60 gün sonra, tutmadığı her gün için, birer gün daha oruç tutması gerekir. Birkaç Ramazan ayında kefaretleri olan veya bir Ramazanda, 2 gün kefareti bulunan birisi, birinci kefareti yapmamış ise, ikisi için sadece bir kefaret yapar. Birinci kefareti yapmış ise, ikinci kefareti de, ayrıca yerine getirir.

Kefaret orucu, rahatsızlık , seyehat gibi bir özür ile veya bayram günlerine rastlamak sebebi ile bozulursa veya Ramazana rastlarsa, yeniden 60 gün tutmak gereklidir. Bayram günlerinde bozmazsa, yine yeniden başlaması gerekir. Hayz ve nifas sebebi ile bozunca, yeniden başlamaz. Temiz hal olunca, geriye kalan günleri tamamlar.

Ramazanda mazeretsiz oruç tutmamak kesinlikle büyük günahtır, haramdır. Önce, tutulmayan oruçlar için tevbe edilmesi gerekir. Sonra  kaç gün tutulmamışsa o kadar gün kaza orucu tutulmalıdır. Bir kimse, Ramazan ayında 30 gün oruç tutamasa, tutamadığı gün kadar kaza orucu tutmalıdır. Bu oruçlara kefaret gerekmez. Kefaret, oruç tutmamanın değil, niyetli iken Ramazan orucunu bilerek bozmanın hükmüdür. Çok yaşlılar , ölünceye kadar Ramazan orucunu veya kaza oruçlarını tutamayacak kadar ihtiyar ve iyi olması mümkün olmayan  hasta, gizli olarak yiyip içer!
Hadis-i şerifte, (Oruç tutamayacak kadar yaşlı veya iyi olmasından ümit kesilen hasta fidye verir) buyuruluyor. Çok yaşlı olan, oruç tutamayan kimse, zengin ise, her günün orucu için fidye verir. Fidye veremeyecek kadar durumu kötü olan kişiler ise sadece dua ederler.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı