Ovulasyon (Yumurtlama Dönemi) Nedir?

İnsanın yaradılışının kadın ve erkek şeklinde ikiye ayrılması biyolojik olarak hem kadına hem de erkeğe farklı özellikler yüklenmesine neden olmuştur. İnsan ırkının devam edebilmesi için kadın ve erkeğin üremesi gerekliliği ise yine kadın ve erkeğin üreme organlarının sağlıklı olması gerekliliğini açığa çıkarmaktadır. Kadın üreme organları gebelik ve doğum endeksli olarak çok daha ayrıntılıdır. Rahim, rahim ağzı, tüpler, yumurtalıklar ve benzeri bölgelerin sağlıklı olması sağlıklı bir gebelik dönemi ve sağlıklı bir bebeği de beraberinde getirmektedir.

Ovulasyon (Yumurtlama Dönemi) Nedir

Yumurtalıklar ve Adet Dönemi

Üremenin sağlanması için yumurtalıkların yumurta üretmesi gerekmektedir. Düzenli olarak yumurtlama işlevinin sürdürülmesi ve progesteron ile östrojen hormonlarının düzenli bir şekilde salgılanmasını sağlama görevini karşılayan yumurtalıklar kadınların kendi aralarında ay başı olarak tanımladıkları adet görmeyi de sağlamaktadır. Hipofiz bezinden salgılanmakta olan gonadotropin hormonunun kontrolünde olan yumurtalık döngüsü döllenmeyen yumurtalıkların her ay çatlayıp rahim içinin gebeliğe hazırlanmasını sağlamaktadır. Sağlıklı bir kadın 21 ila 35 günde bir bu döngü içindedir.

Ovulasyon Dönemi Nedir?

Ovulasyon dönemi bir diğer değişiyle yumurtlama dönemidir. Eğer gebelik planlaması hakkında araştırma yapıyor ve makaleler okuyorsanız muhtemelen sıklıkla ovulasyon döneminden bahsedecektir. Ayrıca cinsel birleşmenin ovulasyon döneminde olması gerektiği ve bu şekilde hamile kalma ihtimalinin daha yüksek olduğu da belirtilir. Ovulasyon dönemi gebelik için uygun dönem olan sağlıklı anne adaylarının yumurtlama dönemini ifade etmektedir.

Gebelik Planlaması ve Ovulasyon

Son yıllarda çiftlerin pek çoğu planlı gebeliği düşünmektedir. Gebelik öncesinde sağlık taramalarının yapılması, sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesinin yanı sıra gebelik planlamasına ovulasyon takibini de dahil etmektedir.

Ovulasyon takibi yumurtlama takibidir. Kadının yumurtlama zamanının takip edilerek en doğurgan olunan günlerin benimsenmesi ile birlikte gebelik şansının arttırılması sağlanmaktadır.

Ovulasyon Takibi Nasıl Yapılır

Gebelik planlamasında haftada 2 ila 3 kez cinsel birleşme yaşayan çiftlerin ovulasyon takibi yapmalarına gerek olmamakla birlikte düzenli cinsel birleşmenin olmadığı durumlarda ovulasyon takibi gerekli olmaktadır. Ovulasyon tabi önceki yıllarda basal vücut ısı temel alınarak gerçekleştirilirken günümüzde daha kesin sonuçlar alınabilmesi açısından ultrason yardımı ile uygulanmaktadır.

Ovulasyon Yumurtlama Dönemi

Evde Ovulasyon Takibi

Evde de ovulasyon takibi yapmak mümkündür. Bunun için eczanelerden alınacak LH kitleri adetin başlangıç günüden sonraki belli başlı günlerde idrar değerlendirmesi yolu ile ovulasyon takibi yapılmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki bu testler ultrason değerlendirmesi kadar net ve kesin bir değerlendirme sağlamamaktadır.

Adet düzensizliği yaşayan ya da hormon dengesizliği yaşayan kadınların ovulasyon takibini uzman doktor kontrolü eşliğinde gerçekleştirmesi önerilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı