2020 Pasaport Kaç Günde Çıkar?

Yurtdışına çıkacaksınız, Pasaport kaç günde çıkar? Peki e-pasaport nasıl alınır? Acil pasaport kaç günde çıkar? Kayıp pasaport yenileme kaç gün? Sık sık sorulan bu soruların cevaplarını hazırladık. İşte merak edilenler ve cevapları…

Günümüz yeni teknolojisine ayak uydurabilmek için eski tip kağıt pasaportların bırakılıp yeni bir pasaporta geçilmesi ihtiyacını doğurmuştur. Bununla beraber ülkemizde e pasaport sistemine geçilmiştir. E-pasaport sistemi daha güvenli bir sistemdir. Üzerinde bulunan çip sayesinde size ait özel bilgiler pasaport kontrol noktalarında hızlı bir şekilde okunabilmektedir. İşlem ve kontroller hızlı yapıldığından E pasaport sayesinde saatlerce beklediğiniz pasaport kuyruğu çilesinden kurtulacaksınız.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır, Kaç Dakika Sürer?

Pasaport başvurusu artık internet ortamından yapılabilmektedir. E pasaport başvuru işlemleri ortalama 5-10 dakika sürmektedir. randevu.nvi.gov.tr adresine girdikten sonra sırasıyla:

  1. Pasaporta hemen başvur: Burada size 4 seçenek sunacaktır. Yeni başvuru, Başvurum var, Başvurumu yaptım,  Başvuru hakkında genel bilgi almak istiyorum. Burada başvurum var veya başvurumu yaptım seçeneklerini tıklarsanız tc kimlik no ile başvuru esnasında size verilen referans no ile takip edebilirsiniz. Yeni başvuru sekmesine tıkladıktan sonra diğer aşamaya geçelim.
  2. Başvurumu Türkiye’den yapacağım: Burada size başvurunuzu nereden yapacağınız sorulmaktadır. Biz Türkiye’den yapacağınızı varsayarak Türkiye’den yapacağm sekmesine tıklıyoruz.
  3. Bu menüden sonra size 6 seçenekli bir bölüm açılacaktır. Bu aşamaları sırasıyla ve doğru olarak yapmanız gerekmektedir. Bu menüler:
    • TC kimlik bilgileriniz,
    • Pasaport bilgileriniz,
    • Kişisel bilgileriniz,
    • Randevu bilgileriniz,
    • E-posta gönderimi,
    • Özet ve onay
  4. İlk bölümde Tc kimlik numaranızı doğru bir şekilde giriniz.
  5. Burada en önemli yerlerden biriside pasaport bilgileriniz sekmesinde randevu bilgilerinizi ve randevu saatini dikkat etmek olacaktır. Çünkü randevu aldığınız Emniyet Müdürlüğü o randevu saatini size ayırmaktadır ve birçok Emniyet Müdürlüğü randevusuz başvuruyu sınırlı sayıda almaktadır. Randevu saatine uymazsanız mağdur olabilirsiniz.

Pasaport başvuru işlemleri yaklaşık 5-10 dakika sürmektedir. Başvurudan sonra randevu saatine uymalısınız. Peki pasaport kaç günde çıkar? Pasaport kaç günde gelir?

Pasaport Kaç Günde Çıkar?

Yurt içi başvurularınız ortalama 5-7 gün içinde onaylanıp pasaportunuz PTT ile adresinize gönderilmektedir. Yurt dışı başvurularınız ortalama 7-10 gün içinde onaylanıp pasaportunuz PTT ile adresinize gönderilmektedir. Bunun dışında Acil pasaport başvurularınızda 1-2 gün içinde Pasaport almanız mümkündür. Bu durumlarda acil pasaport işlemlerinde acil durumunuzu belirten evrakları da başvuruda vermeniz gerekmektedir.

Kayıp Pasaport Yenileme Kaç Gün?

Eğer pasaportunuzun süresinin dolmasına çok az bir süre kaldıysa veya giriş çıkış kaşesi basacak alanı kalmadıysa yeni pasaport almanız gerekmektedir. Pasaport yenileme için gerekli belgeler;

  • Nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Pasaport harcının yatırıldığına dair belge
  • Öğrenciler ve harçsız pasaport alacaklar için buna ilişkin belge
  • Daha önceden pasaportu olanlar için eski pasaport

Peki bunları tamamladınız ancak nereye başvuru yapacaksınız? Bilindiği üzere artık pasaportlar nüfus müdürlükleri tarafından verilmektedir. Bu nedenle bulunduğunuz yerin nüfus müdürlüğünden randevu alıp randevu tarihinde gitmeniz gerekmektedir. Yenilenen pasaport kaç günde çıkar sorusunun cevabı ise ortalama 5-7 gündür.

Pasaport Türleri

Toplam da 6 çeşit pasaport bulunur. Bunlar:

1. Bordo Pasaport (Umuma Mahsus)

Herhangi bir kamu kurumunda çalışmayan ve 1,2,3 seviye memur olmayan Türk vatandaşlarına verilen pasaport türüdür. Bordo denilmesinin sebebi pasaport renginin bordo olması nedeni iledir.

2. Yeşil Pasaport (Hususi)

1,2,3 kadroya sahip memurlara ve eski bürokratlara verilen pasaport türüdür.

3. Gri Pasaport (Hizmet)

Belediyeler ve İdarenin görev mahiyetinde yurt dışına gönderdikleri zaman alınan pasaport türüdür.

4. Siyah Pasaport (Diplomatik)

Aktif olarak TMBB Meclis Üyesi, Bakan, Vali, Orgeneral, Oramiral, Mahkeme başkanı vb. ile üst düzey yetkili emekli devlet yetkililerine verilir.

5. Kırmızı Pasaport (Geçici)

Tek kullanımlık pasaporttur. Pasaportun herhangi bir şekilde kaybedilmesi sonucu yurtdışında ülkeye dönmek için verilir.

6. Yabancılara Mahsus Pasaport

Türk vatandaşı olmayan kişileri Türkiye’ye giriş ve çıkışında verilen pasaporttur.

İlgili Makaleler

38 Yorum

  1. yurt dışı konsolosluktan oğlum için pasaport yenileme işlemi yaptık, bir hafta olmak üzere ama bir tane bile mail ya da mesaj gelmedi, bazılarına mail geliyor imiş. kendisine mail gelmeyen ya da geç gelen kimse var mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı