Rapor Parası Ne Zaman Yatar? (İş Göremezlik) 2020

Halk arasında rapor parası olarak bilinen ödemenin kanundaki adı iş göremezlik ödemesidir. İş göremezlik ödemesi çalışanları korumak için çıkarılmıştır. Çünkü çalışan birey aşağıdaki durumlardan herhangi birinden dolayı çalışamaz duruma geldiği zaman maaşında kesintiler olabilmektedir. Bu kesintiler aileye maddi anlamda sıkıntılar verebilir. Burada SGK iş göremezlik ödemesi altında çalışamadığımız sürenin maaşını bize ödemektedir. İş göremezlik yani rapor parasını alabilmeniz için bir hekimden rapor almanız gerekir. İş göremezlik ödemesi adından anlaşılacağı gibi bazı durumlara özel ödenir. Peki iş göremezlik parasının hangi durumlarda alırım:

 

  1. İş kazası: Ülkemizde en çok iş kazası Bina Dışı inşaatlarda görülmektedir. Bu istatistik inşaatlarda güvenliğin artması yönünde işverenlere uyarılar yapmaktadır.
  2. Meslek Hastalığı: Bir hastalığın meslek hastalığı olarak kabul edilebilmesi için tamamen işin bağlı olarak ortaya çıkması gerekir. Meslek hastalıkları nelerdir kısaca açıklayalım. Her iş alanında mesleğin bazı riskleri bulunabilir. Bu riskler dikkat ederek ve farkında olarak önlenebilecek risklerdir. Örnek olarak aşırı güneş ışınlarına maruz kalan bir tarla işçisinde deri kanseri ortaya çıkabilir. Diğer bir örnek: Bildiğimiz dalgıçlar basınç değişimlerinden dolayı vurgun yiyebilmektedir. Vurgun yemek de meslek hastalığıdır. Bunun yanında en belirgin meslek hastalıklarından birini madenciler ya da diğer bir deyişle tozlu ortamlarda çalışanlar yaşar. Toz akciğerlere yerleştiği zaman akciğerde bir iltihap haline gelebilir. Bunlar meslek hastalıklarından sadece birkaçıdır. Meslek hastalığı ülkemizde en çok  elektrikli teçhizat imalatı, fabrikasyon metal ürünleri alanlarında görülmektedir.
  3. Hamilelik durumu
  4. Hastalık durumu

Yukarıdaki 4 durumda iş göremezlik diğer bir tabirle geçici iş görmezlik paranızı alırsınız.

Burada özel bir durumu açıklamak istiyoruz. İş kazası ve meslek hastalığından iş göremezlik ücreti alacaksanız burada iş yerinde kaç gün sigortalı olduğunuza bakılmaz. Ama hamilelik ve hastalık durumunda iş göremezlik ücreti alabilmek için daha önce en az 90 gün sigortanızın yatmış olması gerekir.iş göremezlik ödemesi ne zaman yatar, rapor parası ne zaman yatar

Hastalık halinde hekimden aldığınız raporun 3.gününden başlayarak rapor parası almaya hak kazanırsınız.

Peki rapor parası ne zaman yatar bunu yaklaşık olarak açıklayalım.

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

Rapor parası ne zaman ödenir diye merak ediyorsanız, rapor paraları yani iş göremezlik paraları işverenin raporlu olduğunuzu SGK ya bildirmesinden sonra işleme alınmaktadır ve Rapor paranız genellikle ayın 8’i ile 14’ü arasında anlaşmalı Ziraat bankasına ya da PTT şubelerine yatar. Genellikle bu iki kurum ile SGK anlaşmalı olduğu için bu kurumlar üzerinden ödemeler yapılmaktadır. İş göremezlik ücretinizi iş göremezlik durumu sona erdikten sonra işleme konulacağı için işe döndükten  yaklaşık 20-45 gün sonra alırsınız.

İlgili Makaleler

54 Yorum

  1. Ben de şubat 16 da doğum yaptım haziran 6 da işbaşı yaptım hala analık rapor paramı alamadın ne yapmam lazım lütfen yardim?

  2. 15 günlük raporum arşive düşmüş deniliyor işlem yapılmıyor neden arşive düştüğüde belli değil konu ile ne yapabilirim 170 aradım neden kaldırıldığı belli değil diyorlar

  3. Arkadaşlar rapor süreniz dolduktan sonra iş yeriniz onaylamış ise rapor bitişini bağlı bulunduğunuz yerdeki sgk,yı arayarak raporunuzu onaylatınız bu şekilde rapor paranız rapor bitiminden sonra en geç 2 hafta içinde ptt ,ye adınıza yatırılıyor

  4. 5-3-10-10-30 gün raporum olcak toplam bunların parasını alana kadar emeklı oluruz heralde .. arkadaşlar bılgi verırmısınızz.. ???

  5. 5+3+10+10+30 gün raporum olcak bunların parasını alana kadar emekli oluruz heralde .. bilgi verirseniz sevinirim .. arkadaşlar ???

  6. 16.10.2017 de özel hastaneden 10 günlük raporum vardı fakat hala yatmadı ne zaman yatar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı