Resmi Yazı Tebliğ Süresi Kaç Gün?

Resmi Yazı Tebliğ Süresi Kaç Gün ? Resmi evrak tebligat süresi kaç gün? Tebligat süresi nasıl hesaplanlır?  Tebligat süresi, resmi yazı tebligat veriliş tarihi sayılmayarak bir sonraki günden itibaren parmak hesabı şeklinde yapılır. Örneğin ayın 6 ‘ sında alınan bir tebligatın süresi, bir sonraki gün olan ayın 7 ‘ sinde başlayacaktır. Eğer tebligat süresinin son günü tatil olan bir güne denk geliyor ise, ilk iş gününün mesai saati bitimine kadar süre devam edecektir. Yani bu maddeyi de örneklendirmek gerekirse, tebligatın son günü ayın 21 ‘ ine denk geliyor ise ve bu gün Pazar gibi bir resmi tatil ise, resmi yazı tebligatın son dünü ayın 22 ‘ si Pazartesi gününün mesai saatinin sonuna kadar olarak hesaplanmaktadır.

Resmi yazı tebliğ süresi kaç gün ?

Genelde tebligatlarda cevap için veya itiraz için verilen süre tebligat üzerinde belirtilir. Bu hususu da göz önüne almak koşuluyla; Resmi yazı tebliğ süresi 2017 itibariyle 15 gündür. 15 gün içerisinde tebliğ yapılması gerekmektedir. Tebliğ yapma sorumluluğu tebligatın sahibi olan kişiye aittir. Resmi yazı tebliğ süresi kaç gün? sorusunun cevabı olarak 15 gün cevabı verilir.

15 gün hesabı, tebligat geldikten bir sonraki gün başlayarak 15 gün ileri gidilmesi sonucunda elde edilir. 2 hafta hesabı ile 15 gün hesabı aynı değildir. 15 gün parmak hesabı şekilde sayılması resmi yazı için en mantıklı olan sonuca getirecektir. Gün hesapları ile ilgili tüm ayrıntılı bilgiler kanun içerisinde verilmiştir, CMK ve HMK içerisinde tebligat süresi ve şekli ile ilgili tüm bilgileri bulmak mümkündür.

Resmi yazı tebliğ süresi kaç gün? sorusuna cevap olarak, tebligat içerisinde farklı bir gün özel olarak belirtilmemiş ise resmi makamlarca kanunen belirtilen sayı 15 gündür. 15 gün içerisinde tebliğe cevap verilmesi ve gerekenin yapılması gerekir. Aksi takdirde, sorumlu olan kişi tebliğ gönderilen kişi yani tebliğin sahibidir. Örneğin tebliğ çalışan kişi için müdüre gönderildi ise, tebliğin sahibi müdür olan kişidir.

Ancak bazı durumlarda tebliği çıkartan mercii, ilgili kanun maddesini de belirtmek koşuluyla bu süreyi daha kısa veya daha uzun belirtebilir. Bu nedenle sürem zaten 15 gün diyerek ihmal etmeyip gelen tebliğ evrakında bulunan süreye dikkat etmelisiniz. Örneğin 7 gün cevap ve itiraz hakkı verildiyse, bu süre 7 gün olarak hesaplanmalı ve yine tebligatı aldığınız tarihten sonraki günden itibaren parmak hesabıyla yapılmalıdır.


Resmi Yazı Tebliğ Süresi

Tebligat Süresinin Hesaplanması

Tebligat süresinde gün ve ay sorunu ise, tebligattan yola çıkılarak çözülür. Tebligat süresi için 30 gün verilmiş ise, parmak hesabı 30 gün sayılır. Ay hesaplanmasındaki eksik fazla günler hesaba katılır. Ancak tebligat içerisinde 1 aylık bir süre tanınmış ise, tebligatın veriliş tarihinin bir ay sonraki aynı gününe kadar geçerli olacağı kabul edilir. İtiraz süresinin son gününde gerekli cevabı resmi kanallarla tebligatı çıkartan merciine vermelisiniz. Bu nedenle mesai saatlerini de göz önünde bulundurarak hareket etmeyi ihmal etmeyin. Zira cevap süresi çeşitli mazeretlerle uzatılamamaktadır.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı