Sigara İçmenin Sağlığa Zararları Nelerdir

Sigara İçmenin Sağlığa Zararları Nelerdir, Sigara içmenin sağlık, sosyal, ekonomik, çevresel gibi çeşitli yönlerden zararlı etkileri söz konusudur:

Aşağıda Sigaranın Zararları açısından gruplandırılmış 4 farklı madde ile açıklayacağız. Sigara İçmenin Zararları Arasında Sigaranın Sağlığa Zararları , En Önemlisidir. Diğer 3 madde ekstra olarak size zarar veren maddelerdir diyebiliriz.

1. İlk ve En Önemlisi Sigara İçmenin Sağlık Yönünden Zararları:

Sigara İçmenin Sağlığa Zararları Nelerdir, sigara kullananlarda ciddi ve öldürücü sağlık sorunları bakımından risk fazladır. Başta akciğer kanseri olmak üzere çeşitli kanserler, ciddi kalp ve solunum hastalıkları sigara içenlerde içmeyenlere göre 15-20 kat daha fazla görülmektedir. Sigaranın kanser yapma gücü, geçmiş yıllarda sanayide kullanılmış olan ve bugün için kullanımı yasaklanmış olan asbest adlı maddenin kanser yapma gücünden 2 kat daha yüksektir.

Kanser yapan asbestin kullanımdan kaldırılmış olmasına karşılık sigaranın halen yasal bir ürün olarak satışının yapılıyor olması da önemli bir çelişki olarak görülmelidir. Sigara kullanımının zararlı etkileri yalnızca sigara içenlerle sınırlı değildir.
Sigara dumanından pasif olarak etkilenen kişilerde de kanser, kalp ve solunum hastalıkları daha sık görülmektedir. Bu hastalıklar nedeniyle sigara içenlerde yaşam süresi 6-10 yıl kısalmakta, yaşam kalitesi de olumsuz yönde etkilenmektedir.

2. Sigara İçmenin Ekonomik Yönden Zararları:

 Sigara kullanımı hem kişi ve aile ekonomisi hem de ülke ekonomisi açısından önemlidir. Paket fiyatı 10 TL olan sigaradan günde bir paket içen bir kişi sigara satın almak için ayda 300, yılda 3600 TL para harcamaktadır. Yirmi yıllık sigara tiryakisi bu süre boyunca sigara satın almak için 72 bin TL para harcamış olmaktadır. Bu para kişi ve aile ekonomisi açısından önemlidir.

Öte yandan 20 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen bir kişide akciğer kanserine yakalanma riski sigara içmeyen kişiye göre 20 kat daha fazladır.

Yani bu kadar para harcamak suretiyle kanser veya kalp hastalığı satın alınmış olmaktadır. Ülke ekonomisi açısından değerlendirildiğinde sigara içenlerin sigara satın almak için yaptıkları harcamanın yıllık tutarı milyarlar düzeyindedir ve bu miktar ülke ekonomisi açısından da önemli bir miktar oluşturmaktadır. Üstelik sigara satın almak için harcanan paranın vergiler dışında kalan bölümü yurt dışına, çok uluslu sigara şirketlerine ödenmektedir. Ekonomik yönden zarar konusuna sigaranın yol açtığı hastalıkların tanı ve tedavisi için yapılacak harcamalar da
eklendiğinde ekonomik boyutun çok daha fazla olduğu ortaya çıkmaktadır.

3. Sigara Tüketiminin Çevre Yönünden Zararları

    Sigara kullanımı büyük illerimizde meydana gelen yangınların yarısının nedenidir. Yangınlar nedeniyle maddi kayıplar yaşanmasının yanında kimi zaman can kayıpları da olmaktadır. Ayrıca
sigara izmaritlerinin yol açtığı çevre kirliliği de önemlidir. Her gün tonlarca sigara izmariti doğaya atılmaktadır.

Sigara filtresi çeşitli kimyasal maddeler içerir ve bu maddeler uzun yıllar boyunca doğada bozulmadan kalır. Bu durum ciddi oranda çevre kirliliğine sebep olur. Öte yandan tütün bitkisinin tarımsal üretimi sırasında kullanılan pestisitlere bağlı su ve toprak kirliliği de söz konusu olmaktadır.

Sigara kullanımı ve çevre kirliliği bakımından önemli bir konu da kapalı yerlerde sigara içilmesi sonucu oluşan iç ortam hava kalitesi sorunudur. Sigara içilen ortamda bulunan kişiler kendileri sigara içmiyor olsalar bile ortamdaki sigara dumanını soludukları için sigara dumanından “pasif” olarak etkilenmektedir.

Kapalı yerlerde, evler ve otomobiller içinde sigara içilmesi ise iç ortam hava kalitesinin bozulmasına neden olur ve sigara dumanından pasif etkilenmeye yol açar. Bu nedenle bütün ülkelerde insanların toplu olarak bulundukları kamusal mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan düzenlemeler yapılmıştır.

4. Sigara İçmenin Sosyal Yönden Zararları

    Sigara kullanan kişilerin elbisesi, saçları ve nefesinde istenmeyen, hoş olmayan koku olur. Sigara içilen evlerde de benzeri hoş olmayan bir koku vardır. Bu durum kişilerin ve ailelerin sosyal ilişkileri bakımından olumsuz etki yapar.

Ayrıca, sağlık açısından zararlı olduğu kesin kanıtlarla ortaya konmuş olan bir ürünü zararlarını bilerek kullanıyor olmak, kişilerde suçlanma duygusu gelişmesine yol açabilir. Hatta sadece kendisine değil çevrede bulunan diğer kişilere de zarar veriyor olmak sigara içenler açısından rahatsız edici bir duygudur. Bu nedenle sigara içenler giderek toplumsal yaşamdan soyutlanma durumu ile karşı
karşıya kalabilirler.

Sigara İçenler!! UNUTMAYINIZ!

  • SİGARA CİDDİ VE ÖLÜMCÜL HASTALIKLARIN BAŞLICA NEDENİDİR.
  • NARGİLE DE EN AZ SİGARA KADAR ZARARLIDIR.
  • SİGARA BÜYÜK EKONOMİK KAYIPLARA YOL AÇAR.
  • SİGARA BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMAK MÜMKÜNDÜR.
  • SİGARAYI BIRAKINCA YARIM SAAT İÇİNDE OLUMLU ETKİLER GÖRÜLMEYE BAŞLAR.
  • SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN DOKTORUNUZDAN DESTEK ALABİLİRSİNİZ.

Tütün bitkisinin yaprağından çeşitli tütün ürünleri üretilmektedir. Bu ürünler arasında bütün dünyada en yaygın olarak tüketilen ürün sigaradır. Bu nedenle çoğu zaman sigara ve tütün ürünü terimleri birbirinin yerine
kullanılmaktadır. Sigara dışındaki tütün ürünlerinden bilinenler arasında puro, pipo, nargile, sarmalık kıyılmış tütün, çiğneme tütünü, enfiye tütünü gibi ürünler sayılabilir. Bunlar dışında daha çok Güney-Doğu Asya ülkelerinde
kullanılan kretek, bidi, gutka gibi ürünlerle Kuzey Avrupa ülkelerinde kullanılan snus (çiğneme tütünü) adlı ürünler de vardır.

Son yıllarda ülkemizde ve diğer bazı ülkelerde nargile kullanımının artmakta olduğu gözlenmektedir. Nargile dumanı sudan geçirildiği için nargile kullanımının zararlı olmadığı şeklide görüşler de vardır. Bu görüşler doğru değildir. Nargile de bir çeşit tütün kullanımıdır ve nargile kullanımı da sigara kullanımı gibi zararlıdır. Üstelik nargile kullanımının tütün dışında da zararlı etkileri olabilir. Nargile şişesi, hortumu gibi yapılar çok kişi tarafından
kullanıldığı için kişiden kişiye bulaşabilen enfeksiyon hastalıkları bakımından da risk söz konusu olabilir.

Bu yazı Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Hastanesinin yayımladığı sağlıklı yaşam rehberindeki bilgiler baz alınarak hazırlanmıştır. Devletimiz ve bakanlığımız sigara ile savaşmaktadır. Sizler için bu uyarıları dinlemek ve önlemlerinizi almak son derece önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Sigara içemenin sağlığa zararları maddeler halinde inceledikten sonra sigarayı bırakmaya karar verdi iseniz günde kaç paket sigara içtiğinizi ve yaşınızı belirterek editörümüz sizlere sigara bırakma yöntemleri hakkında önerilerde bulunabilir.
    Örneğin 27 Yaş Günde yarım paket gibi belirterek öğrenmek istediklerinizi yorum kısmından bize sorunuz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı