Sigara Kaç Günde Unutulur?

Sigara Kaç Günde Unutulur?

Sigara, vücudumuzda yüzlerce farklı noktaya zarar veren oldukça zararlı bir alışkanlıktır. Tarihi çok eskilere dayanmıyor olmasına karşın insanlığın neredeyse ilk sıradaki tehdidi olabilmiş bu bağımlılık yapan alışkanlıktan uzak durulması, herhangi bir biçimde başlandıysa derhal bırakılması elzemdir. Sigarayı bırakabilmek elbette kolay bir süreç değildir. Madde bağımlılığı ve alışkanlık olmak üzere iki boyutu vardır ve oldukça zor terk edilen bir madde olduğunu kabul etmek gerekir. Pekiyi sigarayı bırakmaya karar verdikten sonra, sigara kaç günde unutulur? Sigarayı kaç gün içmezsek bırakmış oluruz?

Sigarayı Kaç Gün İçmesem Bırakmış Olurum?

Cevabı, sorunun içerisinde olan bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu belirtelim. Zira, sigarayı bırakma süreci öncelikle onu akıldan çıkarmakla mümkün olacaktır. Bu noktada mental boyutun yanı sıra, psikolojiyi de etki altına alan, keyif verici maddelerin vücuttan atılması sürecini incelemek doğru olacaktır.

Sigaranın İçerisindeki Bağımlılığa Sebep Olan Madde Nedir?

Sigaranın içerisindeki bağımlılığa sebep olan madde nikotindir. Nikotin Amerika kıtası kökenli bir bitki olan tütünün ana içeriğidir. Buradan anlayacağınız gibi sigara Asya, Afrika ve Avrupa’da bin yıllardır tüketilen bir ürün değildir. Amerika’nın keşfinden sonra ana kıtaya gelen bu bitki, yaklaşık 500 yıldır yoğun biçimde tüketilmektedir. Buradan hareketle, sigara binlerce yıldır içiliyor tezi doğru değildir. Geçmişte Amerikan yerlilerine ne gibi zararlar verdiğini tespit etmek ise imkansız olduğundan, sigara değil, modern yaşam öldürür tezi doğru değildir. O sebeple hemen şimdi sigarayı aklınızdan çıkarabilirsiniz. Madde bağımlılığı bakımından, yani nikotinin vücuttan bütünüyle atılması süreci incelenecek olursa, 3-6 gün gibi bir süre ortaya çıkmaktadır. Ancak bu süre madde bağımlılığından kurtulmak için yeterli olmamaktadır.

Madde bağımlılığı, hem psikolojik hem de kimyasal bir sorundur. Vücudumuzdaki kimyasal maddelerin bütünü en çok 10 gün içerisinde bütünüyle atılıyor olsa da, bu süre sigaradan bütünüyle kurtulmuş olmak anlamını taşımaz. Sorunu öncelikle kendinize kabul ettirmeniz ve vücudunuzda artık bu kimyasalların olmadığını; onlara artık ihtiyacını olmadığı kabullenmeniz birincil olarak yapmanız gereken şeydir. Bu kabullenme süreci aslında sigara kaç günde unutulur sorusunun da tam olarak cevabıdır. Nikotin bağımlılığından kurtulmamış olsanız dahi, kafanızda sigara olgusunu bitirdiğiniz süre sigara kaç günde unutulur sorusuna cevap olan süredir.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Vücudumuzda Neler Olur?Sigara Kaç Günde Unutulur?

Sigara kaç günde unutulur sorusunun kimyasal cevabı ise en fazla 15 günü işaret etmektedir. Nikotin ve bunun beraberinde vücuda giren katran ve benzeri yüzlerce kimyasalın etkileri 15 gün içerisinde ortadan kalkar. Ancak bu şartlar altında dahi vücudun maruz kaldığı olumsuzlukların tamamının ortadan kalktığını söylemek doğru olmaz. Bütünüyle bir temizlik süreci yıllar alabilecektir. Ancak bu süreç içerisinde eğer sigarayı bırakma hadisesini içselleştirdiyseniz, herhangi bir sorun ortaya çıkmayacaktır. Sigarayı bıraktığınız andan itibaren kanınızdaki karbonmonoksit miktarı düşmeye başlar ve en çok 72 saat içerisinde sıfıra yakın bir düzeye iner. Yaklaşık aynı süre içerisinde kandaki diğer zararlı kimyasallar da bütünüyle atılır ve vücudunuzda genel bir hafifleme ortaya çıkar. Nikotin bağımlılığının tedavi süresi ise bireyin vücudunun göstereceği dirence bağlı olarak 10-20 gün kadardır.  Bu sürenin sonunda hiç sigara içmemiş bir kişi kadar bağımsız hale gelirsiniz. Yaklaşık 1 yıl içerisinde akciğerleriniz kendiniz yeniler ve pek çok risk faktörü ortadan kalmış olur.

Tabii tüm bu kimyasal sürecin ortaya çıkabilmesi ve kalıcı olabilmesi için, kendinizi sigarayı bırakma konusunda ikna etmeniz gereklidir.

Uzmanlar tarafından en çok belirtilen zorluk ise psikolojik zorluktur. Sigarayı bırakan kişiler her ne kadar kısa zamanda vücudun nikotin ihtiyacı konusundaki baskının bittiğini bilse de, yoğun bir sigara içme isteği duyar ve bunun nikotin eksikliği olduğunu düşünür. Oysa vücudun istediği şey yalnızca alışkanlıktır. Çoğu kişi sigarayı bırakma noktasında nikotin bantları, nikotin sakızları kullansa dahi sigara içme isteğini bastıramadığını belirtmektedir. İşte bu, yıllarca yapılan bir hareketin alışkanlığını vücudun istemesidir. Bu nedenle eğer sigarayı bırakmaya niyetlendiyseniz bu isteğin nikotin ihtiyacından değil yalnızca alışkanlıktan olduğunun farkına varmanız ve alternatif bir harekete kendinizi alıştırmanız doğru olacaktır. Örneğin elinizin boş kalmaması için stres çarkı, çakmak vb. bir şeyi elinizde gezdirip kendinizi oyalayabilir veya her aklınıza sigara geldiğinde bir bardak su içmeye kendinizi alıştırabilirsiniz. Bir süre sonra krizlerin azaldığını siz de farkedeceksiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı