Sigarayı Bırakmak İçin Tavsiyeler
Sigara Bağımlılığı Nedir?
Sigara bağımlılık yapar. Başlamak çok kolayken bırakmak insanları korkutur. Sigarayı bırakamamak bir irade sorunu yada kişilik problemi değildir. Sigaranın içinde bulunan nikotin bağımlılık yapmaktadır. Sigarayı bırakamamak nikotin bağımlılığıyla mücadele sorunudur. Nikotine bağımlılık dolayısıyla sigara içilmediğinde depresyon, sinirlilik, dikkat toplamada güçlük gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu belirtiler bir hafta sonrasında yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar. Izdırap veren bu belirtiler alkol ve uyuşturucu bağımlılığındaki kadar uzun soluklu değildir. Sigara bağımlılığı önlenebilir bunun için kişi sigarayı bırakmada istekli ve güçlü bir iradeye sahip olmalıdır. Nikotin yoksunluğu belirtileri iki üç hafta içinde yok olmaktadır. Fiziksel bağımlılık iki üç haftada yok olur dedik birde psikolojik bağımlılık tarafı vardır. Sigaraya olan psikolojik bağımlılıktan kurtulmak 6 ay yada 1 yılı aşkın bu süreyi bulabilir. O yüzden 1 yıl geçmeden sigarayı bıraktım diye düşünmemeli, bırakma aşamasında olduklarını bilmelilerdir.
Sigara Bırakmak İçin Tavsiyeler
Plan Yapın
Sigarayı bırakacağınız günü önceden belirleyin. O gün geldiğinde ise asla geri atmayın. Plan dahilinde hareket etmeniz ilk gününüze kolaylık sağlayacaktır. Kendini tanı ve planının amacı için en elverişli yolu seç.
Meşguliyet Bul
Sigara bıraktığın zamanlarda kendine uğraşacak birşeyler bulman sana sigarayı unutturacaktır.Mesela;
- Sakız çiğnemek
- Güzel restoranda yemek
- Sigara içmeyen çevre ile faaliyet
- Tespih kullanımı
- Egzersiz yapmak
- Yürüyüş yapmak
- Bol su içmek
- Derin derin nefes almak
Sigarayı Hatırlatan Her şeyden Uzaklaşmalısın
Sigara içen çevrenden bu sürede uzaklaşmalısın. Küllük, çakmak gibi malzemeleri atmalısın. Kafein çok tüketmemelisin, gerginlik yaptığı için su içmeyi denemelisin. Sigara içmeyenlerle vakit geçirip sigara içilmesi yasak olan yerlere gitmelisin. Sağlıklı beslen ve dinlen.
Sigarayı Bırakabileceğine İnan ve Olumlu Ol
İlk gün çok zorlayıcı geçebilir. İlk günün sonunda kendini ödüllendir. Önemli olan tek şey tek nefes bile sigara içmemendir. Belirlediğin zamanda hazır hissetmiyorsan birkaç gün sonrasına kendini hazır hissetiğin bir zamana erteleyebilirsin.
Arkadaşlarına ve Ailene Sigara Bırakma Planından Bahset
Onlara neden bıraktığını anlat. Bu süreç de sana destek olmalarını ve seni kontrol etmelerini iste. Ne olursa olsun sana sigara teklif etmemelerini söyle. Yanında sigara içmemeleri için rica et ve onları da bırakmaya teşvik et. Ruh halinin bu zamanda değişik olabileceğini ve sana destek olmalarını iste.
Krizlerle Baş Etmeyi Bil
Bağımlılıkdan dolayı sinirlilik, sıkıntı, odaklanamama gibi belritiler ortaya çıkabilir. Bu krizler birkaç dakikadan uzun sürmeyecektir. Kendini buna hazırlamalısın. Önceden ne yapacağını bu krizlerin olduğunda ne yapman gerektiğini bil.
Sigara Bırakmada Uygulanan Tıbbi Müdahaleler
- Nonnicotine reçeteli ilaçlar: Doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
- Reçeteli nikotin replasman ürünleridir. Bunlar; nikotin sakızı, burun spreyi, pastil, nikotin kartuşu, nikotin bandı.