Tövbe (İstiğfar) Nasıl Edilir? Tövbe Duası Nedir?

Tövbe Ne Demek?

Tövbe nasıl edilir genellikle Google ‘ da sıklıkla aranan bir başlıktır. Tövbe etmek, bir günah işlendikten sonra Allah’tan af dilemek, Allah’ın affı için Allah’a yalvarmaktır. Yüce Allah benden isteyin ve bana dua edin diye buyurmuştur. İbn-u Ömer (r.a) anlatıyor: “Resûlullah (a.s) buyurdular ki: “Son nefesini vermedikçe Allah, kulun tövbesini kabul eder.” Nefsimize uyup bir günah işleyerek keşke yapmasaydım diye pişmanlık duyabiliyoruz. Böyle durumlarda umutsuzluğa kapılmamalıyız. Biz insanlara her kapı kapansa da tövbe kapıları her zaman açıktır. Yüce Allah’ın Er-Rahman ismi bağışlayan,merhamet eden, şefkat gösteren anlamındadır. Bu yüzden her hatamızdan sonra o günahı bidaha işlememek şartıyla gönülden  Allah’a sığınmalıyız tövbe edip af dilemeyiz. Şirk koşmak ve kul hakkı haricinde Allah’ın tövbe kapıları bize her zaman açıktır.  Yüce Allah Kuran-ı Kerim de günahlarından dolayı tövbe edenleri övmüştür.

Tövbe Etmek İçin Yapılması Gerekenler

Peygamber Efendimiz günde 70 defa istiğfar edermiş. Bizlerde en ez günlük 70 defa istiğfar etmeliyiz. Tövbe etmek için neler yapmalıyız bakalım;

  • Bir günah işlediğimiz zaman bu günahı Allah’a karşı işlediğimizi bilmeliyiz ve günahımızdan dolayı büyük pişmanlık duyarak Allah’a sığınmalıyız.
  • Allah’a karşı vicdanen rahatsız olmak, suçu işlediği için üzülmek
  • Kul hakkı ise hakkına girilen kişi ile helalleşmek
  • Kararlı olmak ve o günahı bir daha işlememek

Bu şartlara bakıldığında işlenen günahtan sonra samimi bir şekilde pişman olunmalı ve gönülden bir şekilde Allah’a sığınıp bidaha o günahı işlememek için kararlı olmamız gerektiği anlaşılıyor. Tövbe etmenin ne kadar önemli ve gerekli olduğu hadislerle anlatılmıştır.

Bir Hadis-i Şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyurdular ki ;

“İstiğfâra  devam edeni, çok okuyanı, Allahü teâlâ, dertlerden, sıkıntılardan kurtarır. Onu, hiç ummadığı yerden rızıklandırır” diye buyurmuştur.

Bir Hadis-i Şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyurdular ki ;

“Kim güneş batıdan doğmazdan evvel tevbe ederse Allah tevbesini kabul eder.” diye buyurmuştur.

Tövbe (İstiğfar) Duası Nedir?

Arapça; “Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe’l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve’l-hayyü’l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü’t-tevbete ve’l-mağfirete ve’l-hidâyete lenâ, innehû, hüve’t-tevvâbü’r-rahîm.”

Tövbe (İstiğfar) Duası Anlamı

Ya rabbi! Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve elimden bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma tevbe ettim, pişman oldum. Küfür, şirk, isyan, günah ve kusur her ne türlü hâl vaki oldu ise, cümlesine tövbe ettim, pişmanlık duydum. Bir daha yapmamaya azm ü cezm ü kast ettim. Sen bu tövbemi kabul eyle. Nefsime uyup, şeytana tabi olup da aynı günah ve kusurları bir daha tekrar etmeme imkan verme, Yâ Rabbi. Bir daha iman ve ikrar ediyorum ki, Peygamberlerin evveli Âdem Aleyhisselâm, ahiri ise Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm, bu ikisi arasında her ne kadar peygamber gelip geçtiyse, Bunların cümlesine inandım, iman ettim, hepsi de haktır ve gerçektir. Bütün peygamberlere, onlara gönderilmiş olan İlâhi kitaplara ve içindeki emirlere şeksiz ve şüphesiz iman ettim, dilimle ikrar, kalbimle tasdik ediyorum ve yine iman ve ikrar ediyorum ki en son kitap Kur’ân-ı Azimüşşân ve en son Peygamber de Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm’dır.”

Tövbe (İstiğfar) Önemi

Peygamber Efendimiz buyurdular ki her namazdan sonra 3 kere “Estağfîrullahel’azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh” diyerek tövbe edenin bütün günahları affolur.Anlamı ise “Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve elimden bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma tevbe ettim.” demektir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı