Takvim Çeşitleri Nelerdir?

Zaman kavramını gün, ay ve yıllara ayırmaya yarayan zaman sayacına takvim denir. Eski zamanlardan beri insanlar yaptıkları keşiflerle zaman kavramını kullanmışlardır. Güneş ve ay takvimleri bunlara örnek olarak gösterilebilir. Güneş takvimini bulanlar bir yılı 365 gün 6 saate yayarlarken ay takvimini bulanlar ise 354 gün olarak belirlemişlerdir.

İnsanlar takvim ihtiyacını eski zamanlarda giderebilmek adına güneş ve ay yılı esaslı takvimleri kullanmışlardır. Güneş takviminin kökeni Mısırlılara, Ay takviminin kökeni ise Sümerlilere dayanmaktadır. En çok bilinen ve Türklerinde kullandıkları takvimler şu şekildedir.

1) Miladi Takvim
Miladi takvim güneş yılını esas alan takvim çeşitlerindendir. Yani 1 yıl 365 gün 6 saat olarak esas alınmaktadır. Miladi takvimin geçmişi mısırlılara kadar dayanır. Türkler ise bu takvimi 1926 yılından itibaren kullanmaya başlamışlardır. Hz. İsa’nın doğumundan sonra kullandığı belirtilmektedir.

2) Celali Takvimler
Bu takvim çeşidi güneş yılını esas almıştır. Büyük Selçuklular tarafından hazırlanarak kullanılmıştır.

3) Hicri Takvim
Ay yılı esas alınan bu takvimin başlangıcı Hz. Muhammed’in Mekkeden Medine’ye hicret yılı 622’ye dayanır. Hicri ismini de ‘Hicret’ kavramından almaktadır.

4) Rumi Takvim
1800 yıllarında Osmanlı’da mali işlerde kullanılmaya başlanan bu takvim güneş yılını esas alır.

5) 12 Hayvanlı Takvim
Eski Türklerin kullandığı bu takvim her bir yıl için hayvan isimleri kullanılırdı. Tarihte Türklerin ilk takvimi olarak da bilinmektedir.

Ayrıca Hicri ve miladi takvim de birbirlerine çevrilmiştir. Hesaplaması ise şu şekildedir. Miladi takvime göre 2019 yılı iken Hicri takvimdeki yıl farklıdır. 2019 yılından ocak ve şubat ayları dışında 585 çıkarılır. Ancak ocak veya şubat aylarında ise 584 yıl çıkarılır. Ayrıca yıldan sonra aylar bölümüne de 13 sayısı eklenerek sonuca varılır. Özellikle Orta Asya Kıtasında bu hesaplamalar önem taşımaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı