Tam Buğday Ekmeği Tarifi, 1 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?

Tam Buğday Ekmeği Nasıl Yapılır?

Zayıflamaya ve kolay sindirime yardımcı besinler içerisinde tam buğday ekmeği önemli rol oynamaktadır. Tam buğday ekmeği tarifi gerekli ürünlerin kullanımı ile oldukça kolay yapılır. 4 su bardağı tam buğday unu tarif içerisinde bulunmaktadır. Tam buğday ununun yanında kullanılan diğer malzemelere de dikkat edilmelidir. 2 tatlı kaşığı toz maya ve 1 çay kaşığı tuz belirtilen oranlar ile kullanılmalıdır. Ayrıca 3 çay bardağı ılık su, zeytinyağı ve tercihe göre susam kullanılabilmektedir. Toz mayanın tarif için oluşturulmasına yönelik ılık suya konarak 15 dakika beklenmesi gerekmektedir. Tam buğday unu bir kaba konarak üzerine bekletilen maya dökülür. Yoğrularak gerekli kıvamda hamur elde edilir. 2 ya da 2,5 saat mayalanması beklenmelidir. 200 derecelik önceden ısıtılmış fırının içerisine yerleştirilerek alt üst pişirilmeye bırakılmalıdır.

Tam Buğday Ekmeği Zayıflamaya Yardımcı Olur Mu?

Diyet ve zayıflama programı içerisinde tüketilen besinlerin özelliklerine dikkat edilmelidir. Çoğu ürün içerisindeki zengin enerji kaynağı ile zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Bazı besin öğeleri ise sindirimi içerisinde oluşturduğu doygunluk hissi ile zayıflamayla yardımcıdır. Tam buğday ekmeği iki açıdan da diyet ve zayıflama programında kullanılan ekmek türlerindendir. Tam buğday ekmeği gibi tam tahıllı ve çavdar ekmekleri de zayıflamaya yardımcı besin ürünleri  içerisinde kullanılmaktadır. Tam buğday ekmeği beyaz unlu ekmeğe göre daha zor şekilde çiğnenmektedir. Kişiler tam buğday ekmeğinin çiğneme süresi içerisinde ise tokluk hissi yaşayabilmektedir. Zayıflamaya yardımcı besinler içerisinde hem tokluk hissi hem de enerji kaynağı olması ile yardımcı olmaktadır. Beyaz ekmek aksine tam buğday ekmeği diyet programında oldukça sık kullanılmaktadır.

Tam Buğday Ekmeği Besin Değerleri

Besin değerleri zayıflama programı içerisinde tüketilen diğer yiyecekler ile kıyaslanarak kullanılmalıdır.   1 tam buğday ekmeği içerisinde 50 ile 60 kalori arası bir değer içermektedir. Normal ekmekler içerisinde belirtilen kalori oranı tam buğday ekmeğine göre oldukça yüksek olmaktadır.  Diyete yardımcı olan tam buğday ekmeği besin öğesi ise içerisinde bulunan 0,36 gram olmaktadır. Lif oranı yüksek yiyecekler yüksek oranda tokluk hissi oluşturmaya yardımcıdır. 1 tam buğday ekmeğinde ayrıca karbonhidrat miktarı 1.365 gram olarak belirlenmiştir. Kolesterol ve potasyum içermeyen besin öğeleri arasında bulunmaktadır.

Tam Tahıllı Buğday Ekmeğinin Yararları

Diyete yardımcı özellikleri ile birlikte sağlık içerisinde yararlı besin durumu sunmaktadır. Gün içerisinde belirli aralıklar ve belirli miktarlarda tüketilen tam tahıllı ekmeğin pek çok yararı mevcuttur. Öncelikle kalp krizi riskini azaltıcı bir besin özelliği bulunmaktadır. Diyet listelerinde kullanılmasının yanında kilo almayı önlemektedir. Diyabet riski için de önleyici bir besin olarak kullanılmaktadır. İçerisinde kullanılan öğeler ile birlikte oluşan posa değeri ise kişilerin tokluk hissini arttırmaktadır. Tam tahıllı buğday ekmeği yapılışına ve ürün özelliklerine dikkat edilmelidir. Dışarıdan alınan tam tahıllı buğday ekmeğinde de dikkat edilecek özellikler bulunmaktadır. Öncelikle kokusu buğday ekmeği gibi kokan ekmekler satın alınmalıdır.

Tat olarak ise daha tatlı olan buğday ekmekleri tüketilmemelidir. Tam buğday ekmeğinin öz rengi koyu ve yapısı sert olmalıdır. Lif oranı da satın alınırken bakılacak önemli değerler arasında bulunmaktadır. Satın almadan önce tam buğday ekmeğinin içeriğine dikkat edilmelidir. Tuz ve lif oranı diyet haricinde sağlık açısından da zararlı olabilmektedir. Beyaz ekmeğe oranla daha yüksek besin değerlerine sahip tam buğday ekmeği tercih edilmelidir. Vitamin içeriği ile vücutta bulunan vitamin ihtiyacını karşılamaktadır. Beyaz ekmek yapımında içerisinde bulunan maddelerdeki vitaminler kaybolmaktadır. Tam buğday yapımı içerisinde ise ölçülerin belirtilen miktarlarda kullanılması önemli bir durum oluşturmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı