Vitaminler Kaç Günde Etki Eder?

Vitaminlerin insan sağlığı için değeri tartışılmaz. Vitamin eksikliklerinden kaynaklanan pek çok sağlık sorunu uygun beslenme takviyesiyle tedavi edilebilir. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin doğal yollarla alınması tercih edilse de kimi zaman ilaç formunda vitamin kullanımı önerilebilir. Gereksiz vitamin kullanımı ise vücutta ciddi toksin birikimine neden olabilir.

Çocuklar, hamileler, hasta kişiler ve yaşlıların uygun vitamin takviyesi alması vücut direncinin sağlanabilmesi açısından önemlidir. Tedavi olarak kullanılan ilaçlar gibi vitaminlerden etki görebilmek için düzenli kullanım sağlanması gereklidir.

Vitamin Kullananlar İçin Altın Öğütler

Farklı besin takviyesi de olsa günde 5 taneden fazla vitamin kullanılmamalıdır. Takviyelerin gün içinde belli zaman aralıkları ile içilmesi uygundur. Günde sadece 1 kere takviye alınacaksa bu mutlaka kahvaltı ile birlikte olmalıdır. Sürekli kullanılması önerilen vitaminlerde bile kutu bittikten sonra 20 günlük bir mola gerekir.

Vitamin takviyeleri yeterli ve dengeli beslenen kişiler için uygun değildir. Vitamin ve mineral eksikliklerine farklı yaş gruplarında rastlanır. Kadınlar ve çocuklar vitamin eksikliği açısından daha fazla risk taşır. Sağlık açısından gerekli besinlerin az tüketilmesi ya da düzensiz beslenme alışkanlıkları vitamin eksikliğinin görülmesine neden olan ilk sebepler arasında sayılabilir.

* Enfeksiyonel hastalıklar

* Sigara ve alkol kullanımı

* Doğum kontrol hapları ve

* Diyet yapılması vitamin takviyesi alma gerekliliği oluşturabilir.

Vitamin Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Herhangi bir rahatsızlığı olmayan bireyler doktor önermediği sürece vitamin kullanmamalıdır. Rutin olarak kullanılan ilaçlar vitamin emilimini bozabilir. Bu nedenle ilaç kullanım öncesinde hekime gerekli bilgilendirmenin yapılması önemlidir. Multivitamin destekleri yoğun bir iş hayatı olan kişiler için daha doğru tercihler olabilir. İlaçların önerilen dozda ve süre içerisinde kullanılmasına özen gösterilmelidir. Her zaman önceliğin yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanmaya verilmesi gerektiği bilinmelidir.

Bebeklerde vitamin kullanımı; tüm yaş grupları için ciddi bir sorun olan demir eksikliğine en sık rastlanan dönem 0-5 yaş aralığıdır. Ülkemizde 4-12 aylık bebeklerde ücretsiz demir desteği sağlanmaktadır. Bu şekilde bebeklerde 13-24 ay anemisi denen sorunun ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.

Yetişkin kadınlarda vitamin kullanımı; doğurganlık çağında olan kadınların ve anne adaylarının folik asit takviyesi yapması istenir. Yine ülkemizde gebe kadınların 2.trimesterdan itibaren demir desteği alması sağlanır. Gebelik döneminde çinko seviyesinin kontrol edilmesi ve gereklilik halinde çinko suplemanı verilmesi gerekir.

Yaşlılıkta vitamin kullanımı; günlük enerji alımının 1500 kal’ın altına düşmesi yaşamsal risklerin açığa çıkmasına neden olur. Özellikle 50 yaşın üzerinde B12 vitamininin desteklenmesi ve 65 yaş üstünün kemik sağlığı açısından kalsiyum ile desteklenmesi önerilir.

Sporcularda vitamin kullanımı; performans artırıcı olarak kullanılan vitaminlerin doping sayılmayacak çeşitler arasından seçilmesi gerekir. Bu aşamada vitamin ve mineral desteklerinin ayrı ayrı alınması yerine multivitamin kompleksler kullanılabilir. A ve D vitamininin aşırı alımı ise vücutta bazı toksik oluşumların yaşanmasına neden olabilir.

Kronik hastalıklardan korunmak için vitamin kullanımı; dejeneratif hastalıklardan korunmada vitamin ve mineral desteklerinin önemli yeri olduğu bilinmelidir. Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve desteklenmesiyle birlikte ilaç kullanım ihtiyacı azalabilir.

Kanser hastalarının vitamin kullanımı; kanser hastalarının tedavileri sürerken antioksidan vitaminlere ek olarak A, E, C vitaminleri, folik asit ve B12 vitamininin desteklenmesi önerilir.

Solunum yolu hastalarının vitamin kullanımı; C vitamininin solunum yolu hastalıkları ve soğuk algınlığındaki önemi herkes tarafından bilinir. Bu dönemde C vitamini takviyesinin doğal olarak besinlerden karşılanması tercih edilmelidir.

Tek bir sağlık sorunu dikkate alınarak kullanılan vitamin takviyelerinin belli dönemlerde farklı sorunlara neden olacağı bilinmelidir. Vitamin kullanımı kesinlikle hekim önerisiyle belirlenen dozda ve belirlenen süre boyunca gerçekleşmelidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı