Turşu Kaç Günde Olur?
Turşu Nedir ve Nasıl Kurulur?
Turşunun oluşması bir nevi basit fermantasyon içerir. Turşu Kaç Günde Olur? Tek tip ya da karışık sebzeler seçilerek tuz ve asit ihtiva eden bir çözeltide bekletilmesiyle bu fermantasyon oluşur. Bunun faydası ise, damakta kendine özgün bir tat bırakması ve sebzelerin turşu halinde uzun süre muhafaza edilebilmesidir. Fermantasyonlu çözeltiye salamura da denir. Karışık sebzeler genellikle salatalık, lahana, havuç, biberden oluşmaktadır. Ancak Türk yemek kültüründe daha çok salatalık turşusu yapılır ki, burada salatalık boyları genellikle küçük olandan seçilir.
Turşu Tarifi
Peki, turşu nasıl kurulur? Öncelikle gerekli malzemeler temin edilir ve yapılacak ortamın hijyenik olması sağlanır. Turşu malzemeleri de ucuza kaçılmadan iyisinden alınmalıdır. Turşu hazırlamadan önce muhakkak yıkanmalıdır. Bu oldukça önemli bir husus olup, yıkanmazsa bakteriyel ortam oluşur ve turşuyu bozar. Tuz olarak ise ince tuz kesinlikle kullanılmaz, salamura ve iri tuz iyi bir sonuç verir. Salatalık turşusu içinse Çengelköy ya da badem tipleri seçilir. Kavanozlar mutlaka cam olmalıdır. Ölçüsüyse şöyledir: 1 litre kavanoza 0.5 lt turşuluk sebze konulur. Ayıklanıp yıkanmış sebzeler cam kavanoza yerleştirilir. Ancak salataları bir çatalla delmek iyidir. Böylece daha iyi sonuç verecektir.
Sebzelerin yarısı konulduktan sonra sarımsak ilave edilir. Sonra geri kalan sebzeler doldurulur ve sonunda yeniden sarımsak eklenir. Kavanoz mümkün olduğunca bastırılıp suyu hazırlamaya geçilir. 1 su bardağı ölçeğinde kaya tuzu katılır ve üstüne 1,5 bardak üzüm sirkesi eklenir. 1-2 litre su ilave edilip 2 yemek kaşığı limon tuzu ilave edilir. Karıştırılıp kavanoza dökülür. Su sebzelerin üstüne çıkmalıdır. Su eksik gelmişse kaynatılıp soğutulmuş su eklenmelidir.
Turşu Kaç Günde Kurulur?
Turşu Ne Kadar Sürede Olur?
Turşu hazırlandıktan sonra ağzı kapatılıp bekletilmelidir. Bu noktada merak edilen bir soru da turşu kaç günde olur şeklindedir. Bu noktada iki husus öne çıkar. Bunlar turşuların rendelenmiş mi ya da doğranmış mı olduğudur. Hiç doğranmadan da atılmış olabilir. Bunlar turşunun bekleme süresini değiştirir. Haşlanmış pancar ise iki gün bekletilse yeter. Ancak diğer turşular 15-30 gün arasında bekletme süresi ister. Rendelenmiş, iyice doğranmış turşular 15 günde olgunlaşmaktadır. Aynı şekilde iyice kesilmiş havuç ve lahana en fazla 10 günde hazır olur. Ancak genellikle 15 günde turşu tadı alınmaya başlanır. Bu yüzden 15 gün sonra kapağı açarak lezzet testi yapabilirsiniz.
Bu Yazımıza da Göz Atmayı Unutmayınız !!