2020 Dünya Tiyatrolar Günü Ne Zaman? Kaç Gün Kaldı?

Tiyatro, sergilenen oyunun her anının canlı şekilde hissedilmesi olanak tanıyan sanat dalları arasında yer alır. Oyuncu ile izleyicinin bütünleşmesi, özellikle tamamen doğallığın ortaya çıkmasıyla sinemadan ayrılmaktadır. Gerçek zamanlı olarak insanlar kurgulanmış bir oyun içerisinde farklı hayatlara şahitlik ederler.

Tiyatro bir nevi insanların hissettiği sıcak, samimi bir gerçekliktir. İnsanların kendisine temas ettiği sanat dalı olarak bilinen tiyatro, bu yüzden her sene ‘Dünya Tiyatrolar Günü’ olarak Mart ayında kutlanır. Uluslararası Tiyatro Enstitüsü 1948 yılında hayata geçti. Enstitü daha sonra 1961 yılında 27 Mart’ın ‘Dünya Tiyatrolar Günü’ olarak anılması konusunda karar kıldı.

Enstitüye üye olan ülkeler arasında 27 Mart günü geldiğinde farklı etkinlikler ve organizasyonlarla kutlamalar gerçekleştirir. Özellikle halka parasız sunulan oyunlarla insanlara tiyatro sevdirilmeye çalışılmaktadır. Zira tiyatro bir toplumun sanatsal ve modern yanına öne çıkan en önemli etmenler arasında yer alır.

Türkiye’de Tiyatro

Türkiye’de tiyatro ile ilgili ilk ulusal bildiri, tüm hayatını Türk tiyatrosuna adamış olan Muhsin Ertuğrul tarafından yazılmıştır. Çok eski zamanlardan bu yana Cumhuriyet tarihinde oldukça farklı tiyatro oyunları sergilenmiştir.

Üstelik cumhuriyetin yanı sıra Osmanlı Devleti’nde de birçok tiyatro oyunu sokaklarda gerçekleştirilmiştir. Bu konuda en önemli tarihlerden biri Hacivat ve Karagöz olarak nitelendirilebilir. Günümüzde hala önemli kurum ve kuruluşlar çerçevesinde, aynı zamanda Devlet tiyatro ile beraber özel sektör farklı oyunlar sergilemeye devam ediyor.

Tiyatro Nasıl Ortaya Çıktı?

Genel olarak ilk tiyatronun nerede başladığı konusunda kesin bir cevap yok. Ortak kanı ise çok eski çağlara dayandığıdır. İlkel insanların av günlerinin başarılı olmasının ardından ateş etrafında sevinç gösterileri gerçekleştirilmesi ile ortaya çıktığı düşünülür.

Zaman içerisinde insanlar topluluk halinde yaşamaya başladıklarında, farklı dönemlerde bir araya gelirlerdir. Aralarından bir ya da birkaç kişi daha yüksek bir yere çıkarak komik hikayeler anlatır, şarkılar söyleyerek değişik taktikler gerçekleştirirdi. Bu durum yapılan organizasyon çerçevesinde zamanla şenlikler geleneği haline geldi. Daha ileriki yıllarda tiyatrolar kuruldu ve sahnede oyun sergileyen insanların sayısı arttı.

Daha canlı ve daha ilgi çekici bir etki yaratması, oyunların tamamen sanata dönüşmesine olanak tanıdı. Bu da tiyatronun bir meslek haline gelmesine fırsat verdi.

Dünya Tiyatrolar Günü Ne Zaman Kutlanır?

Tiyatro hayatın bir parçasıdır. İzleyiciler ile sanatçılar canlı olarak birbirleriyle iletişim kurabilir. İlk zamanlarda belirli bir kurgu ya da yazılı bir metin yoktu. Bu yüzden tuluat yapılırdı. Yani oyuncuların anlık olarak gerçekleştirdikleri, ortaya çıkardıkları sözlerle gerçekleştirilen eğlenceli zamanlardır. Metinsiz ve sahnesiz sahnesi tiyatroya tuluat denir. Hatta ilk zamanlar tiyatrolar tamamen sessiz şekilde oynandı. Yalnızca el ve kol hareketleriyle insanlar eğlendirilmekte bir şeyler anlatılmaktaydı.

Türkiye’de ise tiyatro orta oyun ve gölge oyun olarak ilk zamanlar ortaya çıkmıştır. Hala farklı köylerde eski dönemlerdeki tiyatrolarının canlandırılması geleneksel olarak gerçekleştirilmeye devam ediliyor. 2019 yılı için ise dünya tiyatrolar günü 27 Mart Çarşamba gününe denk gelmektedir. Bugün için gerçekleştirilen özel organizasyon ve etkinliklerle, insanlara tiyatro sevgisi aşılanmaya çalışılır.

Farklı Tiyatro Türleri

Tiyatro geniş bir yelpazeye yayılan etkin sanat dallarından biridir. Komedi, trajedi ve dram olarak 3 farklı kategoriye ayrılmaktadır. Aynı şekilde bu kategoriler de kendi içlerinde bölümlere ayrılır. Özellikle Antik Yunan dönemlerinde gerçekleştirilen tiyatrolar daha çok dramatik ve komedya üzerineydi.

Bu da zaman içerisinde tiyatronun dünya çapında gelişim göstermesine olanak tanıdı. İnsanları eğitirken düşündüren tiyatro; ağlamak, gülmek ve eğlenmek amaçlı insanlara farklı duyguları hissettirir. Bu yüzden her sene 27 Mart günleri birçok insan tiyatro gününü coşkuyla kutlar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı