Üniversiteden Atılma Yönetmeliği 2020 – Üniversitede Kaç Yıl Uzatılabilir?
Önlisans ve Lisans öğrencileri için hazırlanmış olan üniversiteden atılma yönetmeliği 2014 yılında yasalaşan ve Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre üniversite öğrencileri okudukları bölümün akademik olarak belirtilmiş olan süresi boyunca belli bir süre de bitirme zorunluluğu getirildi. Bu nedenle hem 2014 yılından sonra kayıt yaptıran hemde öncesinde kayıtları bulunan ve okullarını uzatan öğrencilerin bu yayınlanan üniversiteden atılma yönetmeliği hakkında geniş bilgi sahibi olmaları gerekiyor.
Üniversite Kaç Yıl Uzatılabilir?
Üniversitelerden mezun olma ve uzatan öğrenciler için oluşturulan bu yasa ile birlikte bir çok haber kaynağında bilgi paylaşıldı. Paylaşılan bu değerlemelerin bir çoğu yanlış ve yanlış anlaşılacak bilgi kalabalığı bulunmakta. Üniversitelerin iç işlerinde bağımsız olması bir çok kişi gözünde bu kesinleşen yasaya uymak zorunda olmadığı düşüncesinde. Fakat uygulanan ve Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe üniversiteler kendi içinde farklı uygulamaları bulunsa da, karar alınan yasaya uymak ve uygulamak zorundadır. Hangi üniversite de olursanız olun Türkiye sınırları içerisinde ki tüm üniversiteler bu yönetmeliğe uyum sağlamak zorundadır. Bu düzenlemeye göre:
- Ön lisans bölümlerinden en fazla 4 yıl,
- Lisans bölümlerinden en fazla 7 yıl,
- Beş yıllık lisans bölümlerinden en fazla 8 yıl,
- Yüksek lisans bölümlerinden en fazla 3 yıl,
- Lisans ve Yüksek Lisans derecesini birlikte veren bölümlerden en fazla 9 yılda mezun olunması gerekiyor.
Yukarı da belirtilen üniversite bitirme süresi yada diğer tabirle uzatma süresi genel olarak öğrenciler tarafından bilinmektedir. Fakat buna rağmen iki yıllık bölüm okuyan öğrenciler, üniversite 4 yılda bitmezse ne oluyor? Ya da dört yıllık bölüm okuyan öğrenciler üniversite 7 yılda bitmezse ne oluyor? Sorusunu sormakta ve cevap aramaktalar.
Üniversiteden Verilen Süre İçerisinde Mezun Olmazsam Ne Olur?
Üniversitelerin ön lisans ve lisans bölümlerinde okuyan öğrenciler eğitim öğretim süresi boyunca belirlenen bitirme süresini geçmesi durumunda “öğrencilik hakkını kaybeder” şeklinde belirtilmiştir. Bu açıklama pek çok bilgi kaynağında yanlış tanımlanmaktadır. Çünkü öğrencilik hakkını kaybetmek ile ilişki kesme çok farklı anlamlar taşımaktadır. Bu nedenle, okulun yönetmeliği incelenmesi gerekir ve yönetmelikte ilişik kesilir demez ise okuldan atılacağı konusunda bir anlam taşımaz. Peki bu durumda öğrencilik hakkını kaybetmek ne demek? Bu konu hakkında tam olarak bilgi sahibi olmak gerekiyor.
Öğrencilik Hakkını Kaybetmek Ne Demek?
Öğrencilik haklarını kaybetmek, okuldan atılmak veya diğer adı ile ilişik kesmek anlamına gelmemektedir. Sadece E Devlet sitesi üzerinden baktığınız zaman öğrencilik durumunuz aktif gözükmeyecektir. Fakat üniversite de kayıtlı olduğunuzu görebilirsiniz. Toplu taşımaya binerken öğrenci olunmadığı için indirim yapılmayacaktır. Öğrencilik statüsünde olunmadığı için “uzatmalı öğrenci” olarak gözükecektir. Öğrencilik durumu pasif olduğu için askerlik tecili bozulacaktır.
Üniversiteden Nasıl Atılabilir?
Öğrenciler, ön lisans ve lisans okudukları zaman eğitim öğretim ve sınav yönetmeliği bulunmaktadır. Bu yönetmelik sonucunda öğrencinin okuldan atılması için bir ceza alması gerekiyor. Bu cezanın ne olduğu ile ilgili ise okulun yönetmeliğini okumak gerekiyor.
Hazırlık Sınıfı Okul Süresine Dahil Mi?
Hayır, düzenlemeye göre hazırlık sınıfı yasa tasarısına dahil değildir. Bu nedenle aktif olarak okunan okul süresi dahil edilmektedir.
kardesim, ozel unide misin yoksa devlet mi? Cevaplarsan cok sevinirim. uludagda okuyorum bu arada.
Merhaba ben önlisan ögrencisiyom ve 5. Yılın sonunda okulumu biteremedim kayıdimin derslerk veremessem silineceģi bana öğrenci işlerinden söylendi bu sene için buna karşılık ben tekrar sinava girip aynı bolümü tekrar kazanıp okula yeni kayıt yaptirsam verdiğım dersler sayılirmı ve okula devam edebilirmiyim bu şekilde
wffw