Vertigo Hakkında Bilinmesi Gerekenler (Baş Dönmesi)
Vertigo Nedir?
Vertigo, genellikle iç kulaktan kaynaklanan ani baş dönmeleri, denge bozukluları, mide bulantıları veya kişinin etrafının döndüğünü hissetmesi gibi nedenlerini meydana getirebilir. Öncelikle baş dönmesi altında yatan nedenler araştırılmalıdır. Gerekli tetkik ve incelemeler yapıldıktan sonra baş dönmelerini meydana getiren sebeplerin Vertigo mu yoksa beyincik veya beyincik sapında oluşan bir rahatsızlıktan dolayı mı olduğu belirlenmelidir.
Vertigo Hastalığının Nedenleri Nedir?
Vertigo nedenleri iç kulak hastalıkları kaynaklı olabileceği gibi, biyolojik veya metobolik sebeplerden dolayı da olabilir. Bu sebepler incelendiğinde İki çeşit Vertigo vardır. Periferim Vertigo ve Santral Vertigo. Periferim Vertigo; İç kulakta bulunan ve dengeyi sağlayan yarım daire kanallarının düzgün çalışmaması durumunda oluşur. Santral Vertigo ise; beyincik veya beyin sapı denilen yerde oluşan bir rahatsızlıktan dolayı meydana gelir.
İç kulaktan kaynaklanan rahatsızlıktan dolayı hafif başlayan baş dönmeleri zamanla şiddetini artırmaya, denge bozuklukları, bulantı veya kusma gibi rahatsızlıklar göstermeye başlar. Eğer kişide Vertigo belirtisi varsa ani hareketler ile başını sağa-sola, aşağı-yukarı hareket ettirdiğinde sarsıntılar yaşamasına sebep olur. Migren hastalığı olan kişilerde bile bazen Vertigo da ki gibi şiddetli baş dönmeleri hissedilebilir. Bu nedenledir ki baş dönmesinin altında yatan neden uzman bir nöroloji doktoru tarafından incelenmeli, baş dönmesine etki eden sebep merkezi sinir sistemine mi dayalı yoksa iç kulak kaynaklı mı araştırılmalıdır.
Vertigo Hastalığının Tedavisi Var mıdır?
Vertigo belirtildiği gibi baş dönmesinin farklı şekillerde hissedilmesidir. En çok görülen Vertigo şekli pozisyonel vertigo’dur. Bu tip Vertigo rahatsızlığı bazı kafa egzersizleri ile tedavi edilebilir. Bir diğer sık görülen Vertigo tipi Vestibüler Vertigo şeklidir. Vestibüler Vertigo daha çok iç kulakta meydana gelen, beynin denge ve göz hareketlerini kontrol eden kısımda meydana gelmektedir. Vestibüler vertigo tedavisinde ise fiziksel egzersizler ile denge bozuklukları kontrol altında alınmaya çalışılır. Böylece hasta kişinin beyni diğer duygularını daha fazla kullanarak Vestibüler sisteminin eksikliğini aza indirmeye çalışır.
Her hastalığın tetikleyicisi olan Stres de Vertigo da önemli bir unsur taşımaktadır. Bu nedenle stresten uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra uyku düzeni, düzenli egzersiz, gürültülü ortamlardan uzak durmak, yoga, meditasyon gibi beyini dinlendirici egzersizler de Vertigo’nun azalmasında etkili yollardır.
Vertigo Rahatsızlığı Ne Kadar Sürer ?
Bilindiği gibi ve yazımızın içerisinde bahsettiğimiz gibi vertigo rahatsızlığının birkaç nedeni vardır. Pozisyonel vertigo teşhisi konulduysa çeşitli baş ve boyun egzersizleri yapmak vertigonun azalmasında büyük bir etkiye sahiptir. Ancak doğru teşhis ve öneriyi her zaman doktorların yapabileceğini unutmamalısınız. Ayrıca yazımızda da belirttiğimiz gibi düzenli egzersiz, gürültüden uzak durmak, stresten uzaklaşmak ve dinlendirici egzersizler yapmakta etkilerini minimuma düşürmede yardımcı olur.
tesss