Vücuda Atılan Dikişler Kaç Günde Alınır?
Yaşanabilecek olası farklı sebeplerden dolayı insan vücudunun değişik noktalarına dikişler atılır. Bu konuda birçok insan dikişlerin ne zaman, kaç günde alınacağını merak eder. Böylece gündelik hayata kaç gün içerisinde dönebileceğini ve normal yaşantısına devam edeceğini öğrenmeye arzu eder.
Ancak bu durum dikişlerin atılma sebebine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ayrıca burada önemli olan dikişlerin sağlıklı ve temiz şekilde tutularak, doktor kontrolünde alınmasıdır. Özellikle ameliyat sonrası atılan dikişler büyük öneme sahiptir. Genel cerrahi olarak dikişler ikiye ayrılmaktadır.
– Emilen dikişler: Bu dikişler ameliyat sonrası vücut dokularının eritmesi suretiyle atması ile tamamen uzaklaştırılır. Yani bu dikişler doktor kontrolünde herhangi bir şekilde alınmaz.
– Emilmeyen dikişler: Bu dikiş türü için adından da anlaşılacağı üzere emilme durumu gerçekleştirmez. Bu yüzden belirli bir süre geçtikten sonra doktorun verdiği zaman çerçevesinde alınması gerekmektedir. Burada dikişlerin açıldığı bölge, hastanın genel durumu ile ameliyat türüne bağlı olarak dikişlerin alınma süresi değişkenlik gösterebilmektedir.
Farklı Yaralanmalar İçin Dikişlerin Alınma Süresi
Değişik sebeplerden dolayı vücudun farklı noktalarında ameliyat dışında atılan dikişler, doktorun verdiği süre çerçevesinde alınır. Bu durum kesin derinliği, dikiş adedi hesabı ve gerilim riski baz almak suretiyle yapılır. Bu tür problemlerde genel olarak vücutta eriyen dikişler kullanılmaktadır.
Herhangi bir problem söz konusu olmadığı takdirde dikişler, zaten vücut dokuları tarafından emilerek atılacaktır. İstisnai durumlarda yaşanabilecek olası problemler karşısında doktor bu dikişlere de müdahale edebilir. Yani dikişlerin alınma süresi aslında bakılırsa hastanın bakımına özen göstermesi ile orantılıdır. Antibiyotik içerikli pomad çeşitleri, kesiğin olduğu kısma el değmeden dikkatli bir şekilde yerleştirilmelidir.
Ayrıca kesik herhangi bir şekilde hava ile temas etmeyecek biçimde kapalı tutulmalıdır. Eğer tutunma gerçekleşmiş ve apse gibi problemler söz konusu olmamışsa, üst kısımdan dikişler kesilerek doktor tarafından alınır. Alt bölümdeki dikişler ise dikkate çekilmek suretiyle alınabilmektedir. Ya da vücut dokuları eriterek dışarı atar.
Dikişler Doğru Zamanda Alınmalıdır
Steril ve tamamen hijyenik bir bakım ile hasta dikişli bölüme özen gösterdiği zaman, doktor en doğru zamanda dikişleri alır. Tabii burada vücudun bu bölümünün tam olarak iyileşmesi büyük önem taşır. Ancak zamanından önce dikişleri aldırma gibi bir düşünce varsa buna dikkat edilmelidir.
Zira dikiş erken alındığı zaman bu bölüm gerilim nedeniyle birbirinden uzaklaşır; boşluk kısımlar vücut bağ dokusuyla kendi içinde doldurulur. Ancak bu durum diş macununun vücudun bu bölümüne sıkılmış gibi bir görünüm ortaya çıkarır.
Ayrıca kabarıklık ve kızarıklık gibi problemler söz konusudur. Bu yüzden mutlaka doğru zamanda doktorun verdiği süre içerisinde dikişlerin alınmasına özen gösterilmelidir. Yani burada kesin bir tarih yoktur, önemli olan dikişin durumu, iyileşme süreci ve hastalığın sebepleridir.
Vücuda Atılan Dikişlerin Yaklaşık Olarak Alınma Süresi
Her ne kadar bunun için kesin bir tarih olmasa bile aşağı yukarı bir gün verilebilir. Özellikle ameliyat dikişleri konusunda vücudun farklı noktalarına atılan dikişler için bazı süreler vardır.
– Yüz bölgesindeki dikişler 4 veya 5 gün içerisinde alınır.
– Kafa bölgesinden 5 ila 7 gün arasında dikişler alınmaktadır.
– Eklem bölgesi için 10 ila 14 gün geçmelidir.
– Karın, göğüs ile birlikte sırt ve bel bölgesi adına ise 6 ile 12 gün arasında bir değişiklik gösterir.
Bütün bu dikiş alınma günleri ve türlerinin yanı sıra, ayrıca hayat boyunca alınmayan dikişler de bulunmaktadır. Örneğin fıtıkta kullanılan propilen sütürler, damraların bağlanması için tercih edilen iplik dikişler bu kategori içerisine girmektedir.