Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık Kaç Gün Sürer?
Gebelik dönemi hem anne hem de babalar için yepyeni ve heyecanlı bir süreçtir. Bu dönemde gebelik takibinin aksatılmaması, gerekli testlerin eksiksiz ve zamanında uygulanması ile birlikte; dengeli beslenme ve egzersizlerin yardımı ile sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmesi çok önemlidir. Doğum süreci yaklaştıkça birçok farklı konu özellikle anne adaylarının düşüncesinde yer almaya başlamaktadır. Bebeklerde sarılık görülme riski ve bu durumun ne kadar süreceği konusu her annenin merak ettiği ciddi bir konudur. Doğumdan sonra ilk 28 gün yeni doğan olarak tanımlanmakla birlikte bu dönemde bebeklerin yaklaşık %80’inde sarılık görülmektedir. Cilde sarı rengi veren kandaki bilirubin seviyesinin yüksek olması nedeni ile gelişen ve fizyolojik bir problem olan sarılık yeni doğanlarda kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak bazı bebeklerde bu süreç uzamakta ve anne – babaları tedirgin etmektedir.
Bebeklerde Uzamış Sarılık Ne Kadar Sürer?
Sarılık belirtisi öncelikle yüzde görülmekte ve zamanla karın, göğüs, kollar ve bacaklara da yayılabilmektedir. Bebeğin sarılık olduğu düşünüldüğünde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Doktor kandaki bilirubin seviyesini değerlendirecek ve uygun tedavi yöntemine karar verecektir. 14 günden daha fazla süren gebeliklere uzayan gebelik denilmekte ve maksimum yaklaşık 30 gün devam etmektedir.
Yeni Doğan Bebekte Sarılık Kaç Olmalı?
Yeni doğan bebeklerde sarılık görülmesi normal karşılanmaktadır. Normal karşılanan süre ise maksimum 18 – 19 gün olarak kabul edilmektedir. Birçok anne bebeklerde sarılık riski ne zaman biter? şeklinde sorgulama içine girmektedir. Bebeklerde sarılığın nedenleri arasında idrar yolu enfeksiyonu, anne sütü sarılı ve doğuştan gelen bazı enzim hastalıkları olabilmektedir.
Yeni Doğan Bebekte Sarılık Riski Ne Zaman Geçer?
Sarılık riski; erken doğan bebeklerde, doğum sırasında kanama olan bebeklerde ve emme problemi kaynaklı düşük kilolu bebeklerde daha sık görülmektedir ve takibe alınması gerekmektedir. Doktor takibindeki bebeklerde sarılık tedavisi amaçlı ışık tedavisi uygulanmaktadır.
Anne Sütü Sarılığı Kaç Gün Sürer?
Anne sütü sarılığı ne kadar sürer diye merak ediyorsanız; Yeni doğan bebeklerin büyük birçoğunda görülen anne sütü sarılığı erken ve geç olarak ikiye ayrılmaktadır. Erken anne sütü sarılığı doğum sonrasında 2. ve 3. Günde gerçekleşmektedir. Geç anne sütü sarılığı ise 12. Haftaya kadar devam edebilmektedir.
Yeni Doğan Sarılığı İçin Evde Ne Yapılabilir?
Yeni doğan sarılığı probleminde bebeğin sağlıklı beslenmesi ve uyku düzeninin sağlanmasının yanı sıra idrar yolu enfeksiyonundan korunmalıdır. Bununla birlikte sterilizasyona önem verilmelidir. Sarılık fark edildiğinde ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Bebeklerde Sarılık Ne Zaman Geçer?
Bebeklerde sarılık problemleri ne kadar erken fark edilir ve tedavisine ne kadar erken başlanırsa bebeğin sağlığının korunması ve gelişim sürecinin olumsuz yönde etkilenmesi önemli derecede engellenmiş olmaktadır. Bununla birlikte sarılık ilk 1 süresince devam edebilmektedir ve doktor muayenesi ve kontrolüne mutlaka ihtiyaç duyulmalıdır.
Bebeklerde Sarılık Tedavisi Nedir? Ne Kadar Süreyle Uygulanır?
Yeni doğan bebeklerde sarılık tedavisi ebeveynler tarafından en çok merak edilen hususlardan birisidir. Çoğu kişi cerrahi müdahale olarak düşünüp tedirgin olsa da sarılık tedavisinde ışık tedavisi uygulanmaktadır. Yani bebekler bir ışığın altına yatırılır ve doktorun belirlediği süreye göre genellikle 1 gün ışık altında kalmaktadır. Sonrasında tekrar kan alınarak kandaki billirubin seviyesi ölçülür ve tedaviye devam edilip edilmeyeceğine karar verilir. Yani herhangi bir cerrahi müdahale olmaksızın bebekler tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle ihmal edilmeksizin sarılık şüphesi olması halinde doktora başvurulması ve tedavi yapılması büyük önem taşımaktadır. Her ne kadar genellikle sarılığın kendiliğinden geçeceği düşünülse de bu riske atılamayacak bir durum olup muayenesinin sağlanması daha doğru olacaktır. Zira sarılığın ilerlemesi beyne zarar verebilir.