Yeni Kimlik Ücreti Ne Kadar?

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olan yeni kimliklerin çıkarılma işlemiyle ilgili olarak pek çok konu vatandaşın kafasını karıştırmaya devam etmektedir. Eski nüfus cüzdanı ücretinin neredeyse iki katı kadar bir maliyetle çıkarılan kimlikler, yeni doğan bebekler için ücretsiz olarak çıkarılabilir.

Kimlik yenileme ücretinin 18,50 TL olduğu uygulamada kaybolan kimliğin yenilenmesi için istenen ücret 45 TL olarak belirlenmiştir. Eskiyen kimliğin değiştirilmesi veya evlilik nedeniyle kimlik yenilenmesi durumunda da ödenmesi gereken harç 22,50 TL‘dir. Yeni doğan bebekler için ücretsiz olarak verilen hizmet belli bir süre geçerlidir. Geç bildirim yapılması halinde ilk defa çıkarılacak kimlikler de ücrete tabi tutulur.

Yeni Kimlik Ücreti Ne Kadar?

Yeni Kimlik Ücreti Nereye Ödenir?

Yeni Kimlik Ücreti Nereye Ödenir diye merak ediyorsanız; Nüfus Müdürlüğü ile anlaşmalı bankalara yapılacak ödemeler için işlemler öncesinde güncel listeye göz atılması tavsiye edilir. Kimlik randevusu aldıktan sonra ödemenin tamamlanması ve eldeki evrakla işlemlere başlanması sürecin daha kolay ve sorunsuz geçmesi için son derece önemlidir. Nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak olan T.C. Yeni Kimlik başvurusunun randevu alınarak yapılması yoğun olan talep sürecinin vatandaşlar ve çalışanlar açısından düzene girmesini sağlar. Alo 199 hattı üzerinden sunulan hizmetler kapsamında vatandaşlar yeni kimlikle ilgili işlemler hakkında merak ettikleri her soruya yanıt bulabilirler.

T.C. Kimlik kartı alımı için herhangi bir nüfus müdürlüğüne başvuru yapmak yeterli olacaktır. İşlemler öncesinde randevu zorunluluğu olmamakla birlikte özellikle yoğun müdürlüklerde işlem yapılamama riskini bertaraf edebilmek için gerekli tedbirlerin uygulanması önerilir. Vatandaşlar kendi kayıtlı bulundukları nüfus müdürlüklerinin dışında da işlemlerini istedikleri yerden yapabilirler. Randevu alarak işlemlerine başlayacak olanlar ise sadece ilgili büroya gidebilirler.

Yeni Kimlik Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yeni kimlik çıkarmak isteyenlerin kullandıkları nüfus cüzdanlarını yanlarına alarak başvuru yapması zorunludur. Eski kimliğini kaybetmiş olanların önce çalıntı ve kayıp işlemlerini tamamlaması gerekir. 1 adet biyometrik olarak çekilmiş güncel fotoğraf eşliğinde başvuru gerçekleştirilebilir. Yeni kimlik için yapılan başvuruda eski nüfus cüzdanı yetkililer tarafından alınır ve kimlik çıkana kadar kullanılmak üzere “Geçici kimlik” düzenlenir. Hazırlanan evraklar başvuru esnasında verilen adrese PTT tarafından gönderilir. Sistem yoğunluğuna bağlı olarak 1 ila 2 hafta arasında süren kimlik yenileme işlemleri, başvuru yapılan nüfus müdürlüğündeki işlem hızına bağlı olarak da değişiklik gösterebilir.

Kadın ve erkekler için turkuaz ağırlıklı bir renge sahip olan yeni kimliklerin çıkarılma öncesinde vatandaştan sağ ve sol el parmak izlerine ek olarak; parmak damar izi ve el ayası damar izi de alınır. Kimlik içinde bulunan çipte gizlenen bu bilgiler kişiye özel biyometrik veri kapsamında değerlendirilir. Başvurunun sonunda kişiye özel olarak hazırlanan zarflarda sunulan PIN kodu eşliğinde yeni kimlik gelene kadar resmi işlemler tamamlanabilir. Yeni kimliklerin 3 yıl içerisinde alınması gerekirken bazı kurumlarda sadece yeni kimlik üzerinden işlem yapılabiliyor olması nedeniyle zaman kaybetmeden başvuru işlemlerinin yapılması tavsiye edilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı